Vode Jastrebarsko povlače najviše sredstava iz Europskih fondova

01.02.2016. Zahvaljujući agilnom vodstvu i dobroj suradnji s Gradom i dosadašnjom hrvatskom Vladom, gradska tvrtka Vode Jastrebarsko povukla je najviše novaca iz Europskih fondova od svih tvrtki u našem gradu

Za Maria Brnabića doista se mora reći da je sposoban menadžer koji je gradsku tvrtku Vode Jastrebarsko doveo među najbolja komunalna poduzeća u Republici Hrvatskoj. Naime, u posljednjih nekoliko godina u vodoopskrbu i odvodnju u našem gradu uloženo je više novaca nego tridesetak godina prije toga. I ono što je najvažnije, većinu novca nisu morali osigurati potrošači, već su sredstva povučena iz Europskih fondova. I prošle godine puno je toga učinjeno, pa smo odlučili porazgovarati s direktorom Brnabićem.
Završen je još jedan velik projekt Voda Jastrebarsko, izgradnja kanalizacije u Desincu. Koja je vrijednost ove investicije, kako je financirana, i kada počinjete s priključcima domaćinstava na mrežu?
-Kanalizacija u Desincu naš je najveći projekt u 2015. godini i posvetili smo mu najviše pažnje, jer je sama investicija vrijedna preko 15 milijuna kuna. Ponosni smo što ovako velike projekte uspijevamo pripremiti za povlačenje sredstava iz Europskih fondova tako da je on sufinanciran s 90% bespovratnih sredstava. S obzirom na faznost gradnje Gornji i Donji Desinec očekujemo tehnički pregled, a za III fazu prema budućem pročistaču čekamo priključenje na električnu mrežu za što HEP mora osigurati priključak struje.
Ono što će građane svakako zanimati je da će cijena priključka biti jednaka za sve korisnike. U cijenu priključka ući će samo potreban materijal, a radove na priključenju izvesti će Vode Jastrebarsko bez naknade. Sufinancirana sredstva imaju opravdanost samo onda kada se sva domaćinstva priključe na mrežu, a Odlukom o odvodnji to je u roku 6 mjeseci od trenutka stvorenih uvjeta. Možda zvuči grubo, ali iznimaka da se netko ne želi priključiti neće biti.
Radili ste puno i na vodovodnoj mreži. Jeli završen magistralni cjevovod Sveta Jana-Slatina, i što to znači za poboljšanje opskrbe vodom naših građana?
-Na vodovodnu mrežu od 2012. do 2016. godine uložili smo preko 12 milijuna kuna. Završili smo i zadnji dio magistralnog cjevovoda Sveta jana-Slatina, te od izvorišta Draga Svetojanska-Gović-Zdihovo osigurali sigurno snabdijevanje grada Jastrebarskog pitkom vodom novim cijevima, te su salonit i ostali materijali prošlost na tom magistralnom cjevovodu. Možemo se pohvaliti da su i ti projekti sufinancirati preko Hrvatskih voda u 80% iznosa, a Grad Jastrebarsko osigurao je preostalih 20%.
Radove na izgradnji cjevovoda izvela je tvrtka Ceste Jastrebarsko i radovi su završeni u ugovorenom roku.
U razgovoru prije godinu dana rekli ste nam da vam je prioritet i smanjenje gubitaka vode u vodoopskrbnoj mreži. Jeli nešto i po tom pitanju učinjeno?
-Smanjenje gubitaka vode u vodoopskrbnom mreži veliki je problem kod svih javnih isporučitelja u Republici Hrvatskoj. Vode Jastrebarsko su napravile značajne zahvate i smanjile gubitke na mreži. Novim tehnologijama smanjenja tlakova i nadzorom samog sustava smanjili smo boj puknuća i uštedili na troškovima održavanja sustava.

Prije nekoliko godina započeli ste s ugradnjom vodomjera za daljinsko očitanje brojila. U kojoj je fazi ovaj posao, i što to znači za potrošače, a što za Vode Jastrebarsko?
U gradu Jastrebarsko 2014. godine izmijenili smo 1500 vodomjera s pripremom za ugradnju modula za daljinsko očitanje. U ovoj godini i taj projekat biti će sufinanciran sredstvima Europskih fondova sa 85%. Za potrošače očekujemo garanciju točnosti očitanje njihovih brojila tj. potrošnje vode. Djelatnici Voda Jastrebarsko neće više trebati prilikom očitavanja otvarati šahtove, te će više vremena posvetiti kvalitetnijem odnosu zahtjevima korisnika naših usluga.
Što biste još značajnog izdvojili za prošlu 2015. godinu ?
Osim najveće investicije u 2015. izgradnje kanalizacije u Desincu svakako bih izdvojio Odluku Vlade Republike Hrvatske iz listopada 2015. gdje su Vode Jastrebarsko uvrštene u strateške projekte za apliciranje na sredstva europskih fondova. Vlada je prepoznala spremnost i značaj pripremljenih projekata te sa 120 milijuna kuna preko Europskih fondova prati realizaciju pripremljenih projekata.
Na to sam iznimno ponosan i zahvalio bih se na suradnji Gradu Jastrebarskom, svim Jaskancima, a osobito na pomoći našem Jaskancu gospodinu Mihaelu Zmajloviću .
Prošle ste godine dio voznog parka zamijenili električnim vozilima. Sada već imate i neka iskustva u njihovu korištenju. Jesu li ona pozitivna, i što su Vode dobile ovim ulaganjem?
-Nabavu električnih vozila već smo nekoliko puta u medijima elaborirali odnosno isplativost nabave takvih vozila. Dosadašnja iskustva u potpunosti su opravdala ulaganje i preporučujem svima da apliciraju na sredstva Fonda za energetsku učinkovitost bez čijih sredstava opravdanosti još uvijek nema.
Na početku smo još jedne godine u kojoj također puno toga planirate. Što biste izdvojili kao najvažnije ?
-U 2016. godini planiramo pripremu natječaja za izgradnju odvodnje i izgradnju Uređaja za počišćivanje otpadnih voda. Ovo je najveći projekt u povijesti Grada i njegova realizacija trajati će slijedeće 3. godine. Vrijednost tih projekata je preko 120 milijuna kuna, te govori o samoj važnosti ciljeva koje smo si zadali.
Također najavljujem izgradnju novih magistralnih cjevovoda vodoopskrbe i odvodnje koji nisu uključeni u gore navedene projekte, a planirana vrijednost investicije je preko 16 milijuna kuna. Za te projekte također su osigurani europski novci i pred zaključenjem smo ugovora o sufinanciranju.
Krajem prošle godine imenovani ste direktorom gradske tvrtke Groblje Jastrebarsko. Jeste li uspjeli snimiti situaciju, i što je najvažnije u ovoj godine učiniti kada su u pitanju groblja na području našega grada?
Prihvatio sam tu zadaću jer su Groblja važan segment života svakog građanina grada Jastrebarskog. Preuzimanjem groblja, neka groblja su bila dobro organizirana dok druga kojih je više, lošije. Bili su potrebni dodatni napori da se stanje dovede na zadovoljavajuću razinu, a dodatnim ulaganjima u ovoj godini želja mi je da se situacija popravi i zadovolje želje građana. To je veliki izazov koji trebam ostvariti. Moram napomenuti da je u ovoj godini u pripremi prvi Europski projekt uređenja groblja Domagović vrijedan oko 2 milijuna kuna. Takve projekte očekujem u narednim godinama i na drugim mjesnim grobljima.

TAGOVI | mario Brnabić | Vode Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!