Desinečka priča uvijek ima novih zanimljivosti

23.10.2017. Desinec ima bogatu povijest, a ova priča govori o KUD-u Desinec i gostovanju njegovih članova u prekrasnom slavonskom gradu Pleternici

Članovi KUD-a Desinec u Pleternici

Prošlo je tek dvije godine od izdavanja monografije Desinec za dušu, koje sam ja bio autor. Nakon toga se život nastavio i dalje bez obzira na kritike i pohvale za istu. Jedna knjiga nije dovoljna da se o našem najvećem mjestu u njoj sve zapiše. Desinec ima bogatu tradiciju školstva, vatrogastva, glazbe, sporta, KUD-a, zanimljivih pojedinaca, običaja, događaja te naravno i župnih svetkovina. Svako od ovih navedenih područja zaslužuje i svoj zapis i vrijedne te cijenjene osobe koje možda nisu prilikom pisanja monografije spomenute. Bilo je više razloga za to, među kojima je nedostatak podatka, slabijih odaziv nekih mještana, nezainteresiranost, a trebalo je razmišljati i o troškovima i financijskim mogućnostima. Svakako da tu ima važnu ulogu i inicijativa pojedinih osoba.

Plakat za kulturni događaj

 Nakon tiskanja monografije, pronalaze se i novi, tada nedostupni podaci koji su vrlo interesantni i ogledalo su jednog naprednog mjesta našega Grada Jastrebarskog. To je za svaku pohvalu i njihovim objavljivanjem Desinec ima još veću i značajniju važnost.

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

U ovoj ću priči prvo krenuti s aktivnostima KUD-a Desinec koji svake godine uspješno nastupa na brojnim kulturnim priredbama širom Lijepe Naše te na najbolji mogući način promovira naš kraj. Dana 18. lipnja ove godine KUD Desinec je nastupio i u Pleternici na Lidasu (Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva).

Vježbalište na otvorenom „Pokret za radost“

Po dolasku svi članovi pozvanih KUD-ova smjestili su se u namijenjenim prostorijama i pripremali se za mimohod. To sam vrijeme iskoristio da obiđem gradić Pleternicu koji mi je bio nepoznat. Status grad dobiva 1997. i jedan je od pet gradova u Požeško-slavonskoj županiji (uz Požegu, Lipik, Kutjevo i Pakrac). Po zadnjem popisu iz 2011. grad broji nešto malo više od 11.000 stanovnika.

Crkva Srca Marijina
Unutrašnjost crkve Sv. Marije

Pleternica se prvi puta u župskoj spomenici spominje krajem 13 stoljeća, ali tada je nosila naziv Sveti Nikola. Tek početkom 15. stoljeća mjesto nosi ime Pleternica. Četiri stoljeća kasnije Pleternica dobiva status trgovišta. Trgovište je po statusu imalo veći značaj od sela, ali još uvijek manji od grada. Zanimljivo je da je godine 1848. Pleternicu posjetio Ban Josip Jelačić, 1886. kroz nju prolazi austrougarski car i kralj Franjo Josip I., a 1924.

Svetište Gospe od Suza
Gospa od Suza

Pleternicu je posjetio i Stjepan Radić. Godine 1971. nadbiskup zagrebački dr. Franjo Kuharić je posvetio novu crkvu Srca Marijina i Gospe od Suza, koja je izgrađena na istom mjestu gdje je nekad bila crkva sv. Nikole. Ta je nekadašnja crkva sv. Nikola krajem 1944. po naređenju partizana i njihovih zapovjednika srušena. 

Pogled na Crkvu i Svetište

Grad Pleternica je poznat i po nogometnom klubu „Slavija“ koji je osnovan 1926., tada pod imenom NK Zrinski. Godine 2011. klub je proslavio 85. godišnjicu koju je uveličao NK Dinamo iz Zagreba. Kad smo već kod nogometa, valja se prisjetiti i da je nekadašnji igrač i dužnosnik NK Jaska, Mihajlo Krenek Bata koji u današnje vrijeme živi u našem gradu Jastrebarsko, nekad igrao u tom klubu. Imao sam sreće prilikom obilaska grada porazgovarati sa starijim mještanima sadašnjeg grada Pleternice koji su se prisjetili dana kad je naš Jaskanac Mihajlo Krenek igrao za „Slaviju“ da bi preseljenjem u Jastrebarsko zbog poslovnih obaveza nogomet nastavio igrati i u našem gradu i NK Jaska. Zahvaljujući njemu NK Jaska je i gostovala u Pleternici i odmjerila snage u prijateljskim utakmicama sa Slavijom. Stariji građani Pleternice sjećaju se i tih dana i utakmica protiv NK Jaska. Kad smo već kod Mihajla Kreneka, treba odmah reći i podatak da su njegova supruga Olgica (djevojački Gačić), kao i njezina sestra Vesna, udata Tadić, danas Jaskanke i uvijek ponosne na svoj predivan kraj.

Spomenik hrvatskim braniteljima u centru grada

Od poznatijih osoba iz Pleternice među kojima ima nekoliko povjesničara, dva pravnika, po jedan liječnik, pjevač, glumica, matematičar, fizičar nezaboravno ime vezano uz sport je reporter i novinar Ivo Tomić (18. srpnja 1929. -  14. veljača 1992., Zagreb). Pamti ga se po vrlo simpatičnim radijskim prijenosima nogometnih utakmica i izgovor riječi u stihovima koje su bile duhovite i rado slušane. Sjetio sam se samo nekih prilikom prijenosa Dinamovih utakmica: „Mila majko što promaši Rajko“ (Rajko Janjanin), Boru Cvetkovića je zvao „Lane s Korane“, a Stjepana Štefa Deverića „Turopoljski top“ itd.

Centar svih Udruga
Kineski shop je i ovdje prisutan

Upravo zbog tih sam osoba za koje sam znao da su iz Pleternice iskoristio slobodno vrijeme i želio sam malo bolje upoznati taj grad. I odmah na početku moram reći da sam se ugodno iznenadio koliko su građani tog simpatičnog grada dali pažnje malim i sitnim detaljima koji mnogo govore o njima samima. Uredne ulice i lijepo označene uz divne kuće odvele su me u mali brijeg gdje je Svetište Gospe od Suza. Bio sam jedini posjetitelj u to vrijeme na tom mjestu i u miru sam mogao pregledati crkvu Srca Marijina i Gospu od Suza. Osim iznenađenja, opušteno sam sve pregledao, divio se okolišu i fotografirao te sam si dao truda da to sve usporedim sa svojim gradom. 

Nekadašnja brana i rijeka Orljava
Sadašnja mala hidroelektrana

 Za mene je moj grad Jastrebarsko najdraži, najljepši, i želim i dalje da tako ostane, a na meni je da se ponosim njime. Ali moram priznati da u ovakvim situacijama i zažalim kad mi nemamo neki detalj, prostor i dio koji pronalazim u nekim drugim gradovima, a podiglo bi nam standard i značaj života te bi vjerojatno privukli i nove stanovnike u naš grad. Ne žalim za onim što drugi imaju, dapače drago mi je, već mi je žao da se ne pokuša nešto tako i kod nas. Prilikom šetnje Pleternicom primijetio sam tablu autobusni kolodvor i to me jako zainteresiralo.

Alojz Ivanišević na svojem prijevozu godinama posjećuje „Lidas“

Već je krenuo i mimohod KUD-ova koji je prolazio glavnim ulicama te sam otkrio još neke novosti. Bilo je prekrasno vidjeti brojne posjetitelje koji su pljeskom dočekali sve izvođače koji su svoje umijeće pokazali na divnoj pozornici, kraj parka koji se upravo uređivao (i tek će za nekoliko godina sličiti našemu, koji je jedno od naših najljepših ogledala), tik uz igralište NK „Slavija“ i ispred igrališta s umjetnom travom (koji ovaj grad ima već osam godina). Sve se to nalazi u blizini običnog autobusnog kolodvora koji ima ipak samo označena mjesta na asfaltu za dolazak autobusa, ali nema prateći objekt, te rijeke Orljave na kojoj je još davne 1926. otvorena brana i nekad je tu bila električna centrala koja danas nije više u funkciji. No, sami pogled na slap i žubor vode prekrasni su dio Pleternice.

Dragica Kambić u kočiji
Mimohod sudionika
Nastup KUD-a Desinec u centru grada Pleternica

Prilikom obilaska Pleternice fotografirao sam važnije objekte i dijelove grada pa sam tako na jednom raskrižju upoznao i gospodina Alojza Ivaniševića iz Gunjavaca kod Nove Gradiške (rođ. 1930.) koji je prevalio 40 kilometara na svojem prilagođenom motoru za invalida. Gospodin Ivanišević mi je ostavio svoj kontakt i poslao mi divan povijesni materijal koji je istražio i koji do izlaska njegove knjige nikad nigdje nije objavljen. Uz to se ugodno iznenadio kad sam mu ja rekao da se bavim sličnim istraživanjima u mojem gradu Jastrebarsko. 

KUD Desinec u mimohodu ulicama Pleternice

Do nastupa KUD- a Desinec s kojim sam došao u ovaj prekrasan gradić koji mi je ostao u lijepom sjećanju, imao sam prilike od sadašnjih građana saznati još mnoge zanimljive detalje o Pleternici i okolici. Brojni izvođači oduševili su veliki broj posjetitelja koji su uživali u glazbi, plesu i pjesmi, a kad je to sve izvedeno u nošnjama koji prezentiraju kraj iz kojeg dolazite, izvedba na pozornici dobiva još više na značaju. Članovi KUD-a Desinec su bili u svom elementu i zaslužili pljesak objektivnih promatrača i posjetitelja, a nakon toga su svi bolje raspoloženi jer znaju da su im se njihove višednevne probe u tjednu isplatile.

Brojni posjetitelji prate program

Kad sam već kod KUD-a Desinec, zahvaljujući kojem je ova priča i nastala, moram drage i štovane čitatelje upoznati i s nekoliko važnih detalja vezanih uz Desinčake. Osim već navedenih redovitih proba, Desinčaki rade na novim koreografijama, a priključili su im se stariji i iskusni tamburaši iz mjesta među kojima su: Stjepan Jerečić, Ljerko Dugić, Darko Vrabec, Darko Dugić i Darko Gugec, a voditelj je i dalje Ivan Hlebić. Uz ove iskusne tamburaše ponekad nastupaju i mlade nade Josipa Kelečić te Ana i Karlo Ilinić. Početkom mjeseca srpnja dio članova KUD-a Desinec gostovao je sedam dana u Crnoj Gori u organizaciji Udruge Zdenčina 1562. 

Nastup KUD-a Desinec na pozornici

Društvu iz Desinca je tijekom ove godine pristupilo i nekoliko mlađih naraštaja na kojima će se moći graditi budućnost, a KUD je nedavno (13. listopada) nastupio i u Zagrebu te otvorio Treći sajam zimnice i autohtonih proizvoda. Ovih dana u tijeku su završne probe jer KUD Desinec u razdoblju od 2. do 6. studenoga gostuje u Pragu, a nakon toga slijedi njihova popularna priredba i okupljanje „Martinje“ i još mnogo toga. Da u Desincu postoji raznolikost i bogatstvo mnogih duša dokaz je i Marijan Bereček koji godinama nastupa na brojnim rekreativnim cestovnim utrkama, a nedavno je počeo i pisati pjesme za svoju dušu o našem kraju. Zanimljivo je da se postaje sve vještiji i na gitari već može otpjevati neke od svojih pjesama. Ovom prilikom ću objaviti dvije njegove pjesme koje će u naredno vrijeme dobiti sve više na važnosti, pa se možda uglazbe i kompletirane objave. 

Marijan Bereček

Moj Desinec
Na malenom brijegu
u tom lijepom selu
Ispod gorja Plešivička
rodila me majka prigorka

Tu prolazi cesta koja spaja
dva Desinca i dva grada bijela
A kraj ceste stoji moja kuća mala
u kojoj me majka rodila
i sa svojim mlijekom pojila

Rodila me majka prigorka
Rodila me majka prigorka

Kad me ljudi pitaju
odakle sam rodom ja
Veselo im odgovorim iz Donjeg Desinca
malog sela ispod gorja Plešivička

Iza mog sela raste šuma zelena
i žubori mali potok
Pokraj mnogo cvjetnih livada
koje su ljepote moga sela Desinca

Rodila me majka prigorka
Rodila me majka Hrvatica


Prigorje moje

Slavonija pjeva o zlatnome žitu
Dalmacija pjeva o plavome moru
A ja pjevam o našem kraju
vinorodnom prigorju

Lijepo naše prigorje
ispod Zagrebačke gore i naše Plešivice
Tu se jedu jela fina
i piju se dobra vina

Tu je naša Zelina
pokraj grada Zagreba
A na drugom kraju naša Jaska
puna mladih tamburaša

Tamburica sitno veze
i ljudi se uz pjesmu i vino vesele
Curice se lijepo nose
Iisvojom ljepotom se ponose

Lijepo naše prigorje
mome srcu najdraže
Lijepo naše prigorje
vinske kapljice najbolje


Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | Grad Pleternica | KUD Desinec

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!