GOSPON DOKTOR ZA SVA VREMENA

18.04.2013. Dvadeset godina od smrti Zvonimira Wagnera

Dana 14. travnja ove godine navršilo se 20 godina od smrti omiljenog jaskanskog liječnika, doktora Zvonimira Wagnera, koji je u našem gradu i jaskanskom kraju ostavio neizbrisiv trag. Svojim nezaboravnim djelovanjem i istinskim ljudskim vrijednostima ostao je trajno u sjećanjima svojih brojnih pacijenata i prijatelja kao vrhunski liječnik i pravi gospodin.
Zvonimir Wagner rođen je 19. siječnja 1928. u Zagrebu i hrvatska metropola u potpunosti je prožela njegov život, školovanje, svjetonazor, kulturu, govor, navike i razmišljanja. Bio je pravi pravcati Zagrepčanin od glave do pete, zagrebački purger „par ekselans“, jedan od „posljednjih Mohikanaca“ iz onih agramerskih dana, kad je „dragi Bog po svetu hodal“. Sin ljekarnika Milana i Olge, dijete zagrebačkog Jelenovca, samo je prvi razred pučke škole zbog očeve službe polazio u Okučanima, a preostalo njegovo školovanje vezano je uz Zagreb. Završio je osnovnu školu u Krajiškoj ulici, a realnu gimnaziju na Rooseveltovom trgu. Diplomirao je 1954. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a vojni rok služio u Beogradu i Ribnici. I njegova životna družica, Ivanka, s kojom se vjenčao 1954, odrasla je na Jelenovcu. Nakon stažiranja u Traumatološkoj bolnici (Draškovićeva ulica), od prvog do posljednjeg dana, dakle od 1956. do 1990, svoj radni vijek proveo je kao liječnik u Domu zdravlja u Jastrebarskom, u blizini kojeg je s obitelji i stanovao. Postao je pravi Jaskanac, zaljubljenik u naš grad i u njemu je stekao brojne prijatelje.

Doktor Zvonimir Wagner bio je iskonski narodni liječnik, sjajni praktičar, majstor starog kova, kao i njegov stariji kolega, koji ga je dočekao kao upravitelj jaskanskog Doma zdravlja, doktor Grigorije Jelatancev. Bili su to liječnici koji nisu samo pisali recepte i uputnice već su većinu stvari rješavali na licu mjesta. Svoje liječenje usmjerili su više na bolesnika, a manje na bolest. Njihove prijateljske riječi i razgovori, prožeti šalama i dosjetkama, bili su često djelotvorniji od lijekova i injekcija. Doktoru Zvonku Wagneru nikada nije bilo teško u bilo koje doba dana i noći obići bliskog i dalekog pacijenta, a za svakog je uvijek nalazio riječ ohrabrenja, smirenja i nade.
Bio je iskreni domoljub i vjernik, smiren i staložen čovjek, uvijek spreman na druženje, ćaskanje, na šalicu kave ili čašicu vina. Nikada nije žurio, a uvijek je svuda dospio. Posebno je uživao u obiteljskim i prijateljskim okupljanjima prigodom rođendanskih i imendanskih proslava. Bio je istinski erudit, zaljubljenik u glazbu i film, svirao je glasovir i gitaru, pasionirano se bavio fotografijom, radosno slagao božićne jaslice, a najradije je boravio u svojem voćnjaku. Bio je uzoran suprug i otac dvojice sinova, koji su uz voljenog oca također zavoljeli medicinu (Bernard je stomatolog, Robert medicinski tehničar).
Dr Zvonko Wagner preminuo je 14. travnja 1993. Od njegovog odlaska u vječnost proteklo je 20 godina, ali kao da je još uvijek negdje među nama, kao da čujemo njegov vedri glas, a u trenucima boli i beznađa očekujemo njegov kućni posjet, ispunjen vjerom, nadom i ljubavlju.
Nino Škrabe

TAGOVI | Dr. Zvonimir Wagner

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!