Grofovski radovi slikara Vlade Tuđe

11.10.2013. Ovo je priča o hrvatskom slikaru Vladi Tuđa koji po djedu i baki vuče korijene iz Jastrebarskog

Vlado Tuđa

Kad sam u ranoj mladosti počeo zapisivati svoje sportske rezultate nisam niti razmišljao da bi to moglo biti društveno korisno. Nakon  svih mojih publikacija i mnogih objavljenih tekstova u novinama, časopisima i  na portalima shvatio sam da je trud bio uspješan. Posebno mi je drago da  su neki moji podaci korišteni  za diplomske radove i kao dio povijesnih događaja  turističkim vodičima. Novi primjer je, naime, nakon objave jedne moje priče na portalu nastala je  i ova priča koja je upravo pred vama. Gospodin Vlado Tuđa poznati je slikar iz Zagreba koji je svoje umjetničke radove izlagao u mnogim gradovima Lijepe naše, Europe i svijeta. Za njega se može reći da je "hrvatski Picasso" i jedan od ponajboljih slikara u Hrvatskoj.

Razglednice Jaske iz 1900. godine

Vlado je umjetnik koji iz svoje perspektive zanimljivom crtom gleda na sve oko sebe i na najbolji mogući način prikazuje da je umjetnik bogat maštom. U emotivnim i temperamentnim  temama slavi život, strast, blagost, a motivi mu znaju biti i provokativni. Za svoje radove kaže da nema najdraže boje ali tri ipak prevladavaju to su crna, crvena i žuta. Da bi osjetili njegovu kreaciju i želju za stvaralaštvom morali bi prvo vidjeti njegovu izložbu, nakon toga čuti njegovo mišljenje kao likovnjaka, a tek onda zaključiti kakav intelektualac sjedi ispred vas. Sigurno se već pitate kakve veze ima slikar Tuđa s mojim pričama i događajima vezanim za Jastrebarsko. Ima iz nekoliko razloga. Prvi je taj da su mu djed i baka živjeli i radili u Jastrebarskom početkom dvadesetog stoljeća, drugi je zanimanje za to razdoblje, i treće je možda najvažnije za nas Jaskance, a to je doprinos povijesnim događajima i zapisima. Činjenica je da poznati hrvatski slikar Vlado Tuđa vuče korijene iz našeg grada Jastrebarskog, a to može biti ponos svima nama.

Marija Tuđa
Marija i Ladislav Tuđa
Ladislav Tuđa je najviše volio vinograd

Djed Vlade Tuđe zvao se Ladislav i za svoga je života bio prvo vincilir kod biskupa Josipa Juraja Strossmayera. Vincilir je  naziv za upravitelja vinograda. Pri kraju života Strossmayer je grofu Stjepanu Erdödyu predložio svojeg vincilira Tuđu koji je spomenut u romanu Janka Matka. Nakon smrti biskupa Strossmayera 1905. Ladislav Tuđa i Marija preselili su se u Jastrebarsko na dvor kod grofa Erdödya. Od te 1905. pa nerednih devet godina bio je upravitelj vinograda na Plešivici koji su bili u vlasništvu grofa Erdödya. Ladislav se ubrzo i oženio Marijom. Vladina baka Marija je prvo bila kuharica, a kasnije grofova sobarica.

Mancika Tuđa
jedna od soba grofa Erdody
Mancika s obitelji u Mađarskoj

Vrlo raskošan i lijepo ukrašen namještaj i sobe Marija je čistila i održavala svakodnevno na dvoru u Jastrebarskom, a grof ju je vodio i na svoja brojna i višednevna putovanja. Po usmenoj predaji u obitelji takva su putovanja često bila u Beč i druge gradove.
Grof Erdödy nije bio oženjen i bio je sklon ženama od kojih su mu mnoge bile i ljubavnice. Je li postojala ljubavna idila između grofa Erdodya i njegove sobarice Marije Tuđa, ostala je to vječita tajna. Marija je imala kćerku Katicu (Manciku) koja je rođena nakon dolaska u Jastrebarsko. Mancika je svoj cijeli život provela u Mađarskoj gdje je i osnovala svoju obitelj.

Viktor i Mancika
Viktor Tuđa

Nakon Mancike, Ladislavu i Mariji Tuđa godine 1914. rodilo se i muško dijete Viktor. Upravo te godine grof Erdödy je raskinuo ugovor s obitelji Tuđa. Zanimljivo je da to tog raskida nije došlo sporazumno jer je grof imao svoje objašnjenje. Navodno je uhvatio Ladislava u malverzacijama i oko patvorenja vina. Zbog toga je dobio otkaz. Grof je nakon otkaza obitelj Tuđa isplatio. Marija Tuđa (Vladina baka) je za isplatu dobila 60 jutara zemlje, a djed Ladislav 12 jutara te jedan dio i novca. Tu su zemlju dobili kod Daruvara u Velikoj Bastaji. Ladislav je sinu Viktoru u Zagrebu kupio restoran i kuću, a ostali dio novca je trošio i živio je na visokoj nozi. Uživao je u vožnji fijakerom, posjetima birtijama, uživajući u društvu i kartama. Marija je preminula 1942., a Ladislav 1953.

Jarmila Ulovec - Tuđa

Viktor je odrastao u Daruvaru gdje je upoznao i suprugu Jarmilu. Jarmila je bila iz češke obitelji Ulovec koja se iz okolice Praga doselila u Daruvarski kraj općine Končanica selo Dioš. Obitelj Ulovec je bila imućna. Imali su oko 360 jutara zemlje,140 jutara šume, oko stotinu sluga i isto toliko konja, krava i domaćih životinja. Posjed u Diošu je imao kovačnicu i mlin, a obitelj se bavila i mljekarstvom. Iz tog se braka rodio Vlado koji je ranu mladost proveo u Daruvaru, a kasnije u Zagrebu gdje su mu roditelji živjeli nakon preseljenja. Otac Viktor je bio poznati obrtnik u Zagrebu kao aranžer i pismoslikar.

Vlado Tuđa je 1970. otišao u Rotterdam gdje je studirao slikarstvo. Nakon uspješnog studija bavi se slikanjem. Do sada je imao mnogobrojne samostalne izložbe, a sudjelovao je i na skupnim izložbama. Njegova su prekrasna i dojmljiva djela viđena na izložbama u Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Danskoj, Rusiji, Češkoj , Italiji, SAD-u, Kanadi,  BiH te Lijepoj našoj. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a svoja je djela poklanjao i u humanitarne svrhe na što je posebno ponosan. Ilustrator je raznih časopisa i novina, a uz to je i kipar. Slobodno se može reći da stvara djela grofovski, a je li to neki predznak iz prošlosti, mogla bi to pokazati daljnja istraživanja.

Nama Jaskancima su svakako zanimljivi radovi slikara Vlade Tuđe tim više jer su i oni dio jaskanske povijesti i predaka koji su nekad živjeli u Jastrebarskom. Na taj su način obilježili jedno razdoblje za koje smo preko odličnih Vladinih radova i vezani. Nadam se da bi se jedna izložba umjetničkih Vladinih radova mogla dogoditi i u Jastrebarskom. Bila bi to prilika da se i mnogi Jaskanci uvjere u bogatstvo i način na koji se kroz svoje slike prikazuje Vlado Tuđa.
Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | dvorac Erdödy | Vlado Tuđa

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!