IN MEMORIAM -FRANJO KOZLOVAC (1954-2016)

19.09.2016. Franjo Kozlovac bio je istinska legenda jaskanskog nogometa i Nogometnog kluba Jaska

Vijest o preranoj smrti Franje Kozlovca ispunila je velikom žalošću srca ne samo njegovog rodnog slavetićkog kraja nego i mnogih Jaskanaca. Pokojni Franjo bio je naime istinska legenda jaskanskog nogometa i Nogometnog kluba Jaska. Bio je jedan od najboljih vratara Jaske svih vremena, član glasovite juniorske momčadi koja je 1970. osvojila treće mjesto u Hrvatskoj, a prije toga prvo mjesto u Karlovačkom podsavezu i cijeloj Zagrebačkoj regiji.
Franjo je u Nogometni klub Jaska došao u društvu svojih Slavetićanaca, dvojice dragulja jaskanskog nogometa, Josipa Balaška i Josipa Novosela „Cveka“. Bio je izuzetno omiljen među svojim suigračima i navijačima. Tih, miran, drag i skroman mladić, bio je sjajan vratar, stasita, impozantna pojava među vratnicama, često nesavladiv pa je od sportskih novinara zaradio i nadimak „slavetićki tigar“ i „slavetićki panter“. Ako je Franjo i primio neki nezgodan zgoditak, to obično nije bila njegova krivnja, a ponekad je loptu u gol skrenula i neravnina na terenu. Franjo bi tada slegnuo ramenima, pokazao rukom prema zemlji i procijedio kroz zube na svojem osebujnom slavetićkom jeziku: „Jarčac...“ Nakon toga je godinama krivac za sve Jaskine primljene golove bio „jarčac“.
Franjo je nakon juniorske karijere uspješno branio i za seniore „Jaske“. Nije bio samo odličan golman, izvrsno je igrao i u napadu, a nakon „Jaske“ uspješno je branio i boje „Cvetkovića“ i „Dinama“ iz Brebrovca.
Koliko je Franjo bio omiljen među svojim suigračima najbolje govori i jedan događaj iz godine 1971. Tada su nogometaši „Jaske“, i seniori i juniori, putovali na turneju u Austriju. Na posljednjem sastanku svih igrača i uprave tadašnji trener Jaske priopćio je da Franjo Kozlovac ne putuje u Austriju jer ga nije bilo na nekim treninzima. A, nije ga moglo ni biti zbog neizbježnih školskih i radnih obaveza. Tada su spontano, bez ikakvog prethodnog dogovora, na noge skočili svi igrači, seniori i juniori, i svi klupski dužnosnici: „Ako ne ide Franjo, onda ne idemo ni mi...“ I Franjo je putovao u Austriju...
U ime Nogometnog kluba Jaska, jaskanske sportske javnosti i svih Jaskanaca, a posebno u ime svih naraštaja jaskanskih nogometaša i slavne juniorske generacije ’70, izražavam iskrenu sućut obitelji i rodbini našeg dragog i nezaboravnog prijatelja Franje Kozlovca. Obećajemo da ga nikada nećemo zaboraviti i da će uvijek živjeti u našim sjećanjima, mislima i molitvama. Neka mu je laka njegova voljena slavetićka, hrvatska zemljica! Počivao u miru!
Nino Škrabe

TAGOVI | NK Jaska

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!