IN MEMORIAM - JANKO PERIS /1926-2017/

07.02.2018. Na staru godinu 2017. preminuo je Janko Peris kojeg Jaskanci pamte kao dugogodišnjeg direktora i osnivača Komunalnog poduzeća u našem gradu, te aktivnog društvenog i političkog djelatnika

Janko Peris rođen je 29.6.1926. u Sošicama, Žumberak, u seljačkoj obitelji. U Sošicama završava osnovnu školu. Poslije rata, kao mlad čovjek (1948 ) dolazi u Jastrebarsko, te počinje raditi na osnivanju zadruga, a 1956. godine počinje raditi u komunalnom sektoru u sklopu tadašnje općine Jastrebarsko. Kao poduzetan i dinamičan čovjek proširuje djelatnosti komunalnih usluga, uočava potrebu za osamostaljivanjem ove djelatnosti i osniva Komunalno poduzeće Jastrebarsko, te postaje prvi direktor i na tom mjestu ostaje do mirovine.
Znao je da tekuća voda nosi razvoj zajednice i društva. Neumorno je radio na proširivanju vodovodne mreže (Slavetić, Desinec,Okić, Sveta Jana,Zdenčina…. ) Da bi opskrba bila kontinuirana pokreće izgradnju rezervoara za vodu, ali počinje i s nepopularnim mjerama uvodeći vodomjere kako bi potrošnja vode bila racionalizirana.
Proširuje poslovanje, gradi radione, upravnu zgradu, te inicira kupnju odmarališta na moru (kupuju ga svi zaposleni iz fonda zajedničke potrošnje ).Svi radnici učestvuju u uređenju objekta svojim osobnim radom. Nažalost u pretvorbi je i taj objekt nestao iz vlasništva poduzeća, a radnici nisu obeštećeni, što je smatrao velikom nepravdom.
Zadnji projekt na kojem je radio je bila zgrada mrtvačnice na groblju u Jastrebarskom.
Završetkom izgradnje mrtvačnice otišao je u mirovinu.
Osim što je bio gospodarstvenik, bio je i društveno politički radnik. Godinama je sudjelovao u brojnim i nezaboravnim akcijama.U svojem je društvenom djelovanju uvijek težio za stvaranjem boljih uvjeta mlađim generacijama. Pomagao je sport i sportska društva, te je dobio priznanje za razvoj rukometa u Jastrebarskom
Auto Moto Društvo Jastrebarsko mu je 1974. dodijelilo priznanje za jačanje i omasovljavanje organizacije. Vatrogasci Jaske dodjeljuju mu zahvalnicu kao podupirajućem članu.
Lovačko društvo (bio je aktivan lovac u lovačkom društvu "Jastreb" Kostanjevac ), mu dodjeljuje lovačko odlikovanje trećeg reda. Orden rada sa srebrnim vijencem dobiva 1970.
Spomen medalju za dugogodišnji rad na razvitku Zagreba dobiva 1970., a Orden za zasluge za narod sa srebrnim zracima dobiva 1978. godine.
Po prirodi je bio optimističan, a u životu ga je vodila ljubav prema ljudima. Ljude nije dijelio prema njihovim uvjerenjima, već prema djelima.Kad god je mogao pomagao je svima. Bio je dobra osoba, dobar suprug, i roditelj Nevenki i Lidiji. Bio je pun razumijevanja i ljubavi za svoju obitelj, za svoj Žumberak i svoju Jasku.
Prijatelju što voliš ljepotu
Ti navrati podno Plešivice,
U nedjelju ti prošeći tuda,
I zastani gdje cesta krivuda..
(stihovi iz njegove pjesme )
Počivao u miru!

TAGOVI | Komunalno Jastrebarsko

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!