In memoriam-Branka Kolarić (1930-2017)

08.09.2017. U 87. godini života napustila nas je Branka Marija Alojzija Kolarić rođena Všetečka, istaknuta prosvjetna djelatnica, pjesnikinja, dramatičarka i likovna umjetnica

Branka Kolarić na otvorenju jedne od svojih izložbi, Maksimir i životinjski svijet, u Galeriji naivnih umjetnika Virijus u Zagrebu, 2000.

Branka Kolarić ostavila je izuzetno dubok trag u povijesti jaskanske prosvjete i kulture. Jaskanka prek na prek, iz stare, ugledne obitelji Všetečka, nakon završetka učiteljske škole djelovala je kao učiteljica u mnogim školama. Učiteljsku karijeru započela je 1950. u Osnovnoj školi Komarevo, nedaleko od Siska, ali je većinu radnog staža provela u jaskanskom kraju i u jaskanskoj osnovnoj školi, sve do 1981. Kao omiljena nastavnica domaćinstva godinama je podučavala mlade naraštaje, a njezin istančan smisao za estetiku bio je prepoznatljiv u svakom kutku jaskanske školske zgrade.
Godinama je bila duša našeg grada i sudjelovala u brojnim nezaboravnim podvizima i akcijama. Bila je začetnica održavanja Cvjetnog korza, a osobite zasluge imala je u izgradnji Dječjeg vrtića Radost. Primila je 1981. i naročito priznanje, Nagradu Skupštine Jastrebarsko.
Supruga negdašnjeg vrlo poduzetnog i dinamičnog jaskanskog gradonačelnika Milana Kolarića, bliska suradnica Ivice Škrabea u pokretanju i provođenju mnogih akcija (predstave, izložbe, izrada i skupljanje narodnih rukotvorina i umjetnina), bila je iznimno zaslužna i za osnivanje Gradskog muzeja Jastrebarsko.

Tehnička ekipa predstave Lažac (1970), stoje (slijeva): Zvonimir Ivančić, Nino Škrabe, Branka Kolarić, Ivica Škrabe, Mladen Pavlić, Tomo Vinšćak. Čuče (slijeva): Vladimir Solenički, Mirko Škrabe, Jasenka Dumić, Stjepan Matešić

Branki Kolarić pripadaju naročito velike zasluge i u razvoju jaskanskog kazališta. Bila je prava kazališna majka, koja je dugi niz godina, od samog početka, 1968, pa narednih 20 godina, kao bliska suradnica Nine Škrabea uložila veliki trud, ljubav i vještinu u kreaciju i izradu kostima brojnih predstava, od prve Ljubice pa sve do Mišolovke. Prije svake premijere njezin stan se pretvarao u krojačnicu i svojevrsni kazališni dom, a uoči svake predstave pomagala je glumcima kod oblačenja i šminkanja.
Svoje umirovljeničke dane Branka Kolarić provodila je u Zagrebu. Prema njezinim podacima autorica je 2535 pjesama, od kojih je većina na kajkavskom narječju. Napisala je 53 igrokaza, a svoje je originalne i maštovite slike izlagala na 30 samostalnih izložbi.
Bila je smirena, dobra i draga osoba, prava dama, privržena majka, supruga, sestra i teta, puna razumijevanja i ljubavi za svoju obitelj i za svakog čovjeka, za svoju Jasku, svoj Zagreb i čitav svijet.
Počivala u miru!

TAGOVI | Jastrebarsko

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!