In Memoriam-Ivica Dado Tadić (7.3.1938.-29.5.2018)

29.05.2018. U utorak, 29. svibnja 2018, u 81. godini života napustio nas je naš dragi sugrađanin, legendarni sportski novinar, humorist, karikaturist, sportaš, kulturni i sportski djelatnik Ivica Tadić Dado

Ivica Tadić bio je izuzetno značajna osoba u povijesti jastrebarskog novinarstva i medijske kulture. Rodio se 7. ožujka 1938. u Jastrebarskom, u kojem je završio osnovnu školu. Po završetku srednjoškolskog školovanja u Zagrebu radio je u Zagrebu (TPK), Karlovcu ("Ognjen Prica"), a od 1961. u jastrebarskom poduzeću "Progres". Početkom Domovinskog rata kao branitelj dragovoljno se uključio u Hrvatsku vojsku, u kojoj je boravio do 1994. Potom je do mirovine (2002) radio kao službenik Grada Jastrebarskog.
Više od 50 godina neprekidno je bio aktivno nazočan u jastrebarskim medijima, u "Jastrebarskim novinama", "Šaljivom jastrebu", na Radio Jaski, u časopisu "Jastreb" i "Jaskanskim novinama".
Istaknuti novinar, sportski reporter, humorist i satiričar, autor popularnih kolumni ("Enciklopedija bedastoće" i "Miščafl"), ilustrator i karikaturist ("Julius"), bio je jedan od osnivača i urednika omiljenog humorističkog lista "Šaljivi jastreb", urednik i voditelj sportskih i humorističkih emisija na Radio Jaski te glumac u radio-dramama.
Bio je član Hrvatskog društva karikaturista, objavljivao je u "SN reviji" i "Studiju", bio je dugogodišnji dopisnik zagrebačkih "Sportskih novosti". U jaskanskom kazalištu djelovao je kao scenograf, godinama sa suprugom Vesnom pjevao u Gradskom pjevačkom društvu "Javor", aktivno sudjelovao u radu Akademskog kluba Jastrebarsko i bio član Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe.
Više od 60 godina aktivno je djelovao u jastrebarskom sportu. Bio je dugogodišnji igrač Nogometnog kluba Jaska i klupski tajnik, kao igrač Jastreba sudjelovao je u osvajanju Ljetne lige (1965) i malonogometnih turnira. Godinama je igrao za Rukometni klub Jaska, u kojem je djelovao i kao klupski dužnosnik. Godine 2009. dobio je Plaketu Grada Jastrebarskog za izniman doprinos kulturi i sportu svoga grada.
Ivica Tadić je zahvaljujući svojem dugogodišnjem neumornom radu i osebujnom stilu, prožetom optimizmom i životnom radošću, znatno pridonio razvoju novinarstva, medijske kulture, sporta i kulture u Jastrebarskom i okolici kao iznimno popularni novinar, urednik, voditelj, reporter, humorist, kolumnist, karikaturist, sportaš, kulturni i sportski djelatnik. Pasionirani gledatelj i čitatelj westerna, krimića i ratnih djela, "jaskanski Falstaff", uvijek spreman na šalu i smijeh, veliki ljubitelj likovne umjetnosti, posebno se bavio proučavanjem povijesti razdoblja 2. svjetskog rata, ponajviše zrakoplovnih i mornaričkih vojnih postrojbi i njegovih omiljenih marinaca.
Ivica Tadić proslavio je u ožujku ove godine svoj 80. rođendan u krugu svoje obitelji, supruge Vesne (vrijedne društvene djelatnice, dugogodišnje blagajnice i članice Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom), sina Tomislava (dugogodišnjeg dopisnika "Sportskih novosti" i glasnogovornika NK Jaska), snahe Daniele i unučadi Gabriele, Marka i Luke, pa iako već slabo pokretan, izuzetno se veselio svakom dolasku, nazivu i čestitki svojih brojnih prijatelja i poznanika.
Dragi naš Dadek, počivao u miru Božjem.

TAGOVI | Ivica Tadić

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!