In memoriam-prof. Biserko Šojat (1937-2017)

01.08.2017. U ponedjeljak, 24. srpnja 2017, u 81. godini preminuo je Biserko Šojat, omiljeni profesor zemljopisa i razrednik brojnih generacija jaskanske Osnovne škole "Ljubo Babić", voljeni suprug, otac i djed, dragi kolega i prijatelj

Biserko Šojat rođen je u Sukošanu 1937, djetinjstvo i mladost proveo je u Senju, a kao mladi profesor 1964. svoj radni vijek započeo je u Svetoj Jani. Dvije godine kasnije prešao je u centralnu školu u Petrovini gdje je predavao zemljopis, kemiju, tjelesni i tehnički odgoj. Još i danas njegovi se đaci rado sjećaju brojnih dodatnih aktivnosti u koje su se s veseljem uključivali na inicijativu profesora Šojata. Sportska natjecanja, kazališne predstave, likovne izložbe, izleti i putovanja - Biserko Šojat bio je pravi primjer profesora koji je svoje znanje i ljubav prema djeci i mladima neprestano pokazivao i izvan radnog vremena i prostora školske učionice. Bio
je uključen u sve akcije u kulturnom i društvenom životu Svete Jane i Petrovine.
Nakon izgradnje nove škole 1973, Biserko Šojat prešao je na radno mjesto profesora zemljopisa u Jastrebarsko. Biserko je o svojem poslu, ali i pozivu, u tekstu za jaskansku školsku Monografiju napisao: "Shvatio sam veoma rano da nema obrazovanja bez odgoja, a da prosvjetni djelatnik svojim činovničkim pristupom nije prosvjetni djelatnik. Sve ono naučeno u razredu primijenio sam na brojnim izletima (terenska nastava) sa svojom grupom "Mladi geografi". Poslije terenske nastave razred je bio daleko uspješniji. Posebno zadovoljstvo mi je bilo obrazovati i odgajati mlade naraštaje za koje sam ima opuno ljubavi i razumijevanja jer to je najodgovorniji, najčasniji i najplemenitiji poziv kojeg sam, nadam se časno, obnašao."
Sa svojim je učenicima u grupi "Mladi geografi" putovao u Sloveniju, Italiju, Austriju, Mađarsku, Rumunjsku, kroz cijelu Hrvatsku. Obišli su područja stradala u ratu, bili su u Istri, na Brijunima, u Slavoniji, Gorskom kotaru, Lici i Zagorju. Bio je agilni voditelj aktiva zemljopisa, sudjelovao i organizirao brojne sastanke, predavanja i prakse za mlade studente zemljopisa. Nagradu Grada Jastrebarskog primio je godine 2001. Volio je svoju Jasku te posebno svoj zavičajni Senj.
Biserko Šojat bio je pravi profesor staroga kova - smiren, uvijek s osmijehom u očima, strog, ali pravedan, a svoje široko znanje na svoje je učenike prenosio s puno ljubavi i žara. Zahvaljujući njegovom sjajnom obrazovnom pristupu, njegovi su učenici mogli oploviti kontinente, upoznati neistražene zemlje i mora te steći znanje koje je s njima ostalo cijeli život. To je znanje koje se ne dobije napornim učenjem i "štrebanjem" kod kuće, već pozornim slušanjem profesora, razumijevanjem i shvaćanjem svega što je on tako odlično znao prenijeti i objasniti.
Profesor Šojat ostavio je neizbrisiv trag u srcima svoje obitelji i prijatelja, ali i svakog svojeg učenika, mladog geografa i jaskanskog osnovnoškolca, koji su imali čast poznavati ga izvati ga svojim profesorom. Počivao u miru Božjem!

TAGOVI | Biserko Šojat

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!