IN MEMORIAM Velimir Des Jakovac 1924 – 2018

23.03.2018. U Zagrebu je 17. ožujka u 94. godini preminuo Des Jakovac iz ugledne jaskanske obitelji koja je do 1945. imala u Jastrebarskom jednu od najvećih vinarija u Hrvatskoj iz koje je kasnije nastalo Jaska vino

Velimir Des Jakovac

Velimir Des Jakovac rođen je u Jastrebarskom 13. svibnja 1924. godine gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju je pohađao u Zagrebu. Njegov otac Fran Jakovac bio je jedan od najuglednijih Jaskanaca u to vrijeme, i vlasnik "Vinarije Jakovac". Des je u Jaski  proveo lijepo djetinjstvo, još ljepše mladenačke dane koje je nažalost okrutno prekinuo drugi svjetski rat. Te je dane na najljepši način opisao u svom romanu "Nikad oprostiti, nikad zaboraviti" koji je u Hrvatskoj tiskan 1995. godine.

Des s obitelji, majko Josipom, ocem Franom i sestrom Stanislavom

U romanu na slikovit način kroz život trojice prijatelja opisuje Zagreb, ali i Jasku, tridesetih i četrdestih godina prošlog stoljeća. Knjigu je posvetio svome ocu Franu, majci Josipi, ujacima i najboljim prijateljima, Mirku, Stanku i Blaženki s kojima se najviše družio u rodnoj Jaski, a koje su nakon rata komunisti opljačkali i poubijali. Obitelj Jakovac ostala je 1945. bez vinarije koja im je nasilno oduzeta. Des je završio u zatvoru Srijemskoj Mitrovici, da bi jedne prosinačke noći 1956. krišom preplivao rijeku Muru i prebjegao u Austriju, potom u Njemačku i naposljetku u Kanadu, zemlju koju je smatrao svojom drugom domovinom. U emigraciji je proveo najveći dio svoga života, da bi se 1990. vratio u Hrvatsku s nadom da će povratiti sve ono što je obitelji Jakovac oteto nakon drugog svjetskog rata. Dijelom je i uspio zahvaljujući samo svojoj velikoj upornosti, ali Vinariju i rodnu kuću u Jaski nažalost nisu mu vratili. Novac nije htio jer, kako je rekao, to bi bila izdaja obitelji. Htio je samo pravdu i moralnu satisfakciju, ali ni to nažalost nije dobio. Des je imao tvrde stavove i bio nepokolebljiv do zadnjeg trenutka svoga života živeći u uvjerenju da će pravda na kraju ipak pobijediti. Posljednje godine života najvećim je dijelom proveo zajedno sa svojom suprugom Anđelkom u Petrini, rodnom mjestu svoga oca Frana na hrvatsko slovenskoj granici gdje je obitelj Jakovac također imala svoje imanje. 

Nogometna momčad Jaske- Des Jakovac drugi s lijeva

Stariji Jaskanci Desa su pamtili i kao sportaša i člana tadašnje nogometne momčadi u našem gradu. Njegovi suigrači u to vrijeme bili su braća Ivica i Vlado Maljevac, Vladimir Fabekovac, Branko Maljevac, Mirko Cebić i drugi. Tako je Des do nedavno bio najstariji živući jaskanski nogometaš o čemu će vjerujemo, jaskanski kroničar Zdenko Vuković Cena više pisati, jer Des Jakovac je to doista i zaslužio.
Neka mu je vječna slava i hvala. Počivao u miru.

Ivica Krčelić

TAGOVI | Des Jakovac | Obitelj Jakovac

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!