IN MEMORIAM ZVONIMIR KUPINA 1936. – 2017.

05.01.2018. Zvonimir Kupina, bivši sportaš u mladosti, istaknuti vatrogasac DVD Novaki i aktivni mještanin Novaka Petrovinskih preminuo je 24. prosinca 2017.

Komemoracija je povodom smrti jednog od poznatijih mještanina održana u vatrogasnom domu u organizaciji DVD-a Novaki 26. prosinca 2017. Zvonimir je rođen 18. studenoga 1936. i sahranjen na mjesnom groblju u Volavju. U mlađim danima bavio se nogometom, prvo u juniorima NK Jaska i to u prvoj polovici pedesetih godina prošloga stoljeća, a nakon toga seniorsku golmansku karijeru po osnutku kluba nastavlja i u NK Volavje. Već krajem pedesetih prošloga stoljeća sve svoje znanje i umijeće posvećuje naselju Novaki Petrovinski, gdje se priključuje vatrogastvu i DVD-u Novaki. Prvo postaje blagajnik, a zatim sve do 1973. i komandir DVD-a. Već naredne 1974. postaje i predsjednik DVD-a te se na toj dužnosti zadržao sve do 2005. Nakon toga postaje počasni član voljenog DVD-a Novaki. U tom je dugačkom društvenom djelovanju i razdoblju jedna od najzaslužnijih osoba za opstanak, djelovanje i razvitak DVD-a u svojem mjestu. Osim ovih dužnosti, Zvonimir je jedno vrijeme bio i tajnik te predsjednik Mjesne zajednice Novaka Petrovinskih te pokretač i voditelj Civilne zaštite.

Mnogo godina je sakupljao i arhivirao vrijedne dokumente, koji su sačuvani puno koristili za izradu monografije „Novaki kroz ljude i vjeru“, čijoj je promociji i nazočio. Od brojnih nagrada i priznanja posebno je bio ponosan na vatrogasnu nagradu „Kolarić“ koju je 2012. primio u Osijeku za razvoj i doprinos vatrogastva. Tu je osobnu nagradu ostavio u društvenom domu da bude poticaj nadolazećim generacijama vatrogastva. Svojim pristupom i radom zainteresirao je skoro sve u obitelji da nastave njegovu tradiciju djelovanja u vatrogastvu: od kćeri i sina, njihove djece i Zvonimirovih brojnih unuka, sve do zeta koji ga je naslijedio na dužnosti predsjednika. U svojem je društvenom djelovanju uvijek težio za stvaranjem boljih uvjeta mlađim generacijama, iako je nekad prema nekome možda bio i odlučniji i oštriji, svoj je cilj društvenog života ipak ostavio svim nasljednicima vatrogastva u svojem omiljenom mjestu. Za života je imao svoj poseban stil vođenja i načina odgovornosti za koji je smatrao da će u konačnici svima koristiti na dobrobit Novaka Petrovinskih i šire društvene zajednice našega Grada Jastrebarskog.

Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | DVD NOVAKI

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!