Još jedna zlatna godina KUD-a Desinec

24.12.2016. Pošto u zadnje vrijeme često putujem s KUD-om Desinec na brojne nastupe pokušat ću Vam kroz ovu priču prenijeti dojmove o njihovom uspješnom radu

Poveći izbor hrane i pića

KUD Desinec je 12. studenoga 2016. nastupio na drugom dijelu 23. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Koprivnici. Bio je to finalni dan na kojem se okupilo 600 folkloraša iz cijele Hrvatske. Sam kulturni događaj održan je u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 

Suorganizatori su bili Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP i FA Koprivnica. Pokrovitelji su bili Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, a donatori Podravka d.d., Carlsberg Croatia d. o. o., Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Vinarija Kostanjevec. 

Proba u dvorani „Domoljub“ u Koprivnici

Desinčaki su se marljivo pripremali za ovaj nastup kroz brojne probe, analize i dogovore, kako bi na samom nastupu ostavili najbolji dojam. Uporni i vrijedni članovi KUD-a Desinec u pripremi i organizaciji nastupa nisu ništa prepustili slučaju. Do najsitnijeg su detalja predvidjeli sve mogućnosti, prostor za napredovanje, dostojanstveni dolazak i prikaz prilikom nastupa na pozornici u dvorani „Domoljub“. Ovakav je događaj ipak najviša razina do koje se može stići isključivo konstantnim radom. Iako je konkurencija bila izuzetno jaka, KUD Desinec je perfektno odradio svoje točke koje je najavio za ovaj nastup. Na ovom „natjecanju“ su odlučivali sitni i nevidljivi detalje za svaku prisutnu osobu koja uživa u ljepoti i raskoši folkloraša. 

Dolazak na nastup

Ti detalji na koje pazi tročlano stručno povjerenstvo vidljivi su samo njima tako da je svaki sudionik mogao biti na vrhu, pri vrhu ili vrlo blizu kao najbolja izvorna skupina. No, svakog sudionika veseli pristup, nastup, pa i konačna ocjena bez obzira koji je to plasman, a najvažnije je druženje, širenje pogleda i upoznavanje s drugim skupinama i želja da se ponovno sastanu. Sudionici 23. susreta, kategorije izvornog folklora u Koprivnici, bili su: KUD „Prigorje“-Križevci, KUU „Voćin“-Voćin, KUD „Sloga“-Satnica Đakovačka, KUU „Ivan Vitez Trnski“-Nova Rača, GKUD „Požega“-Požega, KUD „Martinčani“-Martinska Ves, KUD „Kraljica Katarina“-Donji Lapac, KUD „Pleter“-Dugopolje, KUD „Kukljica“-Otok Ugljan, VU“Kumpanjija“_Pupnat, KUD „Rečica“-Rečica, KUD „Desinec“-Jastrebarsko, KUD „Klaruš“-Maruševec, KUD „Fijolica“-Orehovica i kao gosti folklorna skupina kulturnega društva „Kajer“-Bučečovci iz Slovenije.

Torta za uspjeh na Martinju

Svaki nastup i uspjeh vesele i dokaz su rada koji je uložen, a KUD Desinec već jedanaestu godinu za redom promovira baštinu našega kraja i nastavlja tradiciju svojih prethodnika u mjestu Desinec koje je ponos kulture u našem gradu. Poslije svakog nastupa rodi im se neka nova ideja i želja koju će i u budućnosti realizirati. U to ne treba sumnjati, jer su im mogućnosti stvarno velike. Samo tjedan dana nakon prekrasnog nastupa u Koprivnici gdje su se pokazali u ponajboljem izdanju u prostorijama vatrogasnog doma organizirali su već tradicionalnu manifestaciju „Martinje“.

Pozdravni govor predsjednice KUD-a Desinec, Martine Bereček

Njihov prikaz krštenja mošta nije samo atrakcija, već i novost koja iz godine u godinu postaje sve privlačnija, posjećenija i zanimljiva za svakog posjetitelja. Da bi se organiziralo takvu manifestaciju potrebna je u prvom redu ljubav prema starim običajima koji su više od tradicije, zatim poznavanje proizvodnje vina i vješti program koji ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Kreativna ambalaža

 Zatim red glazbe, pjesme, plesa, ugodnih pošalica, kreativne osobe i naravno bogat stol s hranom i pićem. Vesela lica, osmijeh, lijepa riječ, zajednički razgovori i druženje dugo u noć najbolji su pokazatelj ovog vida zabave na kojem KUD Desinec godinama zbližava ljude i stvara nova poznanstva koja će i mlađim naraštajima otvarati sva vrata na kulturnom pa i drugim planovima. Desinčaki imaju mašte, znanja, volje i brojnih mogućnosti da se sve ono lijepo i dalje njeguje i da se ne zaboravi.

Svećenici prilikom Martinja
Kumovi vinu
Ako ga nebuš pil, „dobil buš s ovim“

I kad sam pomislio kraj je godine, već su umorni od brojnih godišnjih nastupa, pa nastupa na Županijskoj smotri u Svetom Ivanu Zelini, nastupa u Ljubljani, brojnih dogovora, pregovora, putovanja, financijskih izdataka, nepredviđenih obiteljskih situacija, članovi KUD-a Desinec ostaju neumorni i jednostavno ne mogu bez nastupa na pozornici. 

Glazbeni sastav je zabavljao dugo u noć

 Slijedio je jedan nastup na Adventu u Jastrebarskom, zatim su nastupili na i Božićnom koncertu kojeg je organiziralo Kulturno-umjetničko društvo „Umirovljenika“ – Jastrebarsko. Na tom su nastupu u Glazbenoj školi Jastrebarsko oduševili brojnu publiku koja je imala priliku uvjeriti se u sve ovo što pišem o KUD-u Desinec. 

Nastup na Božićnom koncertu u Glazbenoj školi Jastrebarsko
Proslava rođendana člana KUD-a Desinec

Poslije toga nastupa organizirano su išli proslaviti rođendan svojeg bivšeg predsjednika, a u sadašnje vrijeme dopredsjednika, Stjepana Puhara. I to okupljanje je bilo samo na jedan jedinstveni način kako znaju pripremiti samo Desinčaki. U razgovoru s članovima sam saznao da time nije i kraj njihovih nastupa u ovoj godini, dapače, tek sada počinju prave fešte u blagdanskom raspoloženu, a očekuje ih i još jedan nastup povodom Adventa na Božićnom koncertu u Desincu. Nakon brojnih brončanih i srebrnih te zlatnih, ova im je godina ponovno zlatna, i mislim da je pred KUD-om Desinec još mnogo planova i zlatnih godina. Sretno im bilo!
Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | KUD Desinec

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!