Lov s pticama grabljivicama

22.11.2016. U Jastrebarskom je 13. studenog održan 2. po redu sokolarski susret koji je pratio i naš kolumnist Zdenko Vuković Cena

Plakat povodom sokolarskog susreta

Lovstvo je u našem kraju vrlo rašireno i značajno zbog očuvanja prirode, a upravo su lovci ti koji svojim radom, znanjem i mogućnostima čuvaju prirodu. Vjerojatno su Vam i poznati neki načini lova. Međutim, lovstvo se sve više i brže razvija. Za neke je lovstvo pomoću ptica sasvim normalna pojava, za neke je je to novost, za neke atrakcija, ali za sve nas je to ipak zanimljivost i ima svoje draži. Ove je godine u našem gradu po drugi puta održan sokolarski susret i to u nedjelju, 13. studenog 2016. na lovištima LD „Kuna“ iz Cvetkovića, jer je zbog cjelodnevne kiše prebačen na sljedeći dan. Organizator je tog zanimljivog natjecanja bio Lovački savez Zagrebačke županije, a okupljanje uz program otvorenja i proglašenja pobjednika „za najbolji let“ održano je na ranču „Davy Crockett“. Taj ranč se nalazi ispod Cvetkovića i prijelaza preko nadvožnjaka autoputa. 

Okupljanje sokolara na ranču

Nekadašnje lovačke priče bile su možda preuveličane, a glavni razlog toga je bio pripovjedač. Ipak, ne pričaju svi lovci na isti način. Da bi se običan čovjek koji nema saznanja o lovu uvjerio u brojne suprotnosti trebao bi vidjeti i sam doživjeti ovakav način lova koji je u prvom redu revijalnog karaktera. Tada je zaključak baziran na stvarnosti. Za demonstrirati na koji način love ptice grabljivice, kako se treba ponašati prema njima, kako ih održavati, kako reagiraju i kako promatraju idealan je bio ovaj po drugi puta organiziran sokolarski susret u našem kraju. 

Uz lovačku vatru

Predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije gospodin Marinko Šebečić se potrudio i na svojem ranču organizirao je ovaj susret mnogim zaljubljenicima u lov, a osim toga i nekim znatiželjnicima. Vjerojatno svi mi iz sadašnje perspektive koji se ne bavimo lovom pomišljamo kako je to moguće da pticu grabljivicu pustite i da vam se ponovno vrati ili ju uhvatite - najbolji odgovor vam je prisustvo na samom terenu. 

Znatiželjni promatrači

Ovogodišnji revijalni susret organiziran je na dvije lokacije lovišta. Na jedno su pomoću ptica grabljivica lovljene srne koje su ovom prilikom osjetile opasnost i lovci nisu baš bili uspješni, a na drugoj lokaciji za koju sam se ja odlučio posjetiti, lov je bio pripremljen na fazane.

Dogovor pred lov

Atraktivni lov započinje puštanjem fazana koji u početnoj fazi ima prednost, a lovi ga jastreb koji leti nisko i procjenjuje kad je pogodni trenutak da fazana zaskoči u letu s donje ili gornje strane. Da bi ptica grabljivica mogli loviti treba biti gladna. Od uspješnih letova i ulova jastreba, bila je situacija kad je fazanka, koja je inače u letu brža od mužjaka, uspjela pobjeći jastrebu u grmlje jer je dobro procijenila gdje se može sakriti od opasnosti. 

Razmjena iskustava sokolara

Zanimljiva je reakcija ptice grabljivice nakon pogleda na plijen i način kako leti, te procjena pogodnog trenutka za lovom. Prilikom promatranja tih letova prisjetite se nekih pitanja na koje tražite odgovor. Vrlo susretljivi sokolari će vam tada pojasniti svaki detalj koji vas zanima. Na sličan način kao i jastreb svoj plijen lovi i orao koji dosegne idealnu težinu od 4 do 4,5 kg za brzu reakciju. Orao i jastreb su ptice niskog leta, dok je sokol ptica visokog leta, koja s visine od 150 do 200 metara uoči svoj plijen i tada se odluči na ulov koji je u većini slučajeva potpuno uspješan. Postoje sokoli koji su nešto veći od jastreba, a postoje i oni koji su manji. Pošto je ovo bio revijalni kup, fazani i pripitomljene ptice nemaju više onaj pravi prirodni instinkt. U prirodi je odnos snaga sasvim drugačiji obzirom na ovaj koji smo mi imali prilike vidjeti. Prilikom lova ptice grabljivice su manje uspješne jer su i fazani vrlo vješti i znaju se dobro sakriti. Samo promatranje je dovoljno da ocijenite prirodni život divljači koja je u potrazi za hranom i preživljavanjem i upravo je to bitan odgovor za ravnotežu odnosa u prirodi. Da bi mogao sve to lijepo doživjeti i vidjeti zahvaljujem se jednom od mojih domaćina - gospodinu Nikoli Kovaču koji mi se posvetio i vozio na lovačke lokacije koje meni nisu bile poznate. Zahvala pripada i vlasniku ranča Marinku Šebečiću koji me je pozvao na ovaj događaj koji sada vama prenosim.

Sokol

Završetkom natjecateljskog dijela lovci su sa svojom lovinom pristigli na prekrasan ranč „Davy Crockett“ gdje se stvarno ima mnogo toga za vidjeti i doživjeti, ali i primijetiti kako se poslom na tom dijelu treba baviti svakodnevno i s ljubavlju. Nakon kušanja lovačkih delicija koji su vrijedni kuhari gospoda Božo Vlašić i Josip Kovačević pripremili te uz osvježenje i piće, svi znatiželjnici imali su priliku vidjeti na koji način orao lovi lisicu. Prilikom bijega na otvorenom prostoru u pripetavanju je orao pokazao svoju moć i vrlo brzo uhvatio štetočinu, lisicu. Posebnost toga lova je stav orla koji svojim kandžama drži plijen, promatra okolinu i trudi se doći do svojeg zalogaja.

Najmlađi sudionik sa svojim jastrebom

Od vlasnika orla smo tada saznali dosta zanimljivosti, poput znanja je li lisica bijesna ili nije, kako se ponaša bijesna, a kako ona zdrava, reakciju orla na promatrače i želju da se što prije počne hraniti. U prirodi to traje mnogo duže i na sasvim drukčiji način, pošto životinje imaju svoj način i svoje vrijeme koje raspoređuju. Vlasnik orla nam je pričao da orao zna raširiti svoja dugačka krila i da ne dozvoljava poglede jer želi obilježiti svoj teritorij i plijen, a bilo je tako situacija da je s plijena znao skočiti i na promatrača. Stoga treba biti vrlo oprezan i spreman izbjeći takav susret koji može biti opasan. Ptica nema emocija i nju ne možete maziti, ona vas cijeni samo toliko koliko ju hranite. Uz ova moja samo neka postavljena pitanja lovcima, ima ih još mnogo, i svaki bi se puta moglo postaviti novo i još interesantnije. Za prvi ovakav susret ipak sam dovoljno saznao.

Nikola Kovač i Božo Vlašić
Josip Kovačević

Na završnom okupljanju prilikom proglašenja najboljeg leta i podjela priznanja svim učesnicima među kojima je osim muških bilo i ženskih osoba te jedan dječak, uz lovačku vatru saznate mnoga iskustva koja su prošli prisutni sokolari, među kojima su i neka za koja je teško povjerovati na koji su se način događala. S pticama treba postupati vrlo oprezno jer je dovoljno samo malo nepažnje i možete to platiti ozljedom koja može biti dosta nezgodna i opasna. U svakom slučaju, bilo je to jedno nezaboravno druženje koje će mi dati još više inspiracije da se potrudim oko pisanja knjige koja će biti posvećena lovcima našega kraja i koji u svakom slučaju zaslužuju nešto takvo. 

Orao nakon ulova lisice
Lovačke je specijalitete trebalo i kušati
Vlasnik ranča Marinko Šebečić (drugi s desna), a priznanja je predao dogradonačelnik Stipe Bučar (četvrti s desna

Događaj ću pamtiti i po neobičnim i posebnim fotografijama na kojima su ptice pozirale u svim pozama i „strpljivo“ se namještale kao da se priprema izložba za najljepšu, iako su sve prekrasne i na svoj način posebne i vrijedne. 

Zajednička uspomena

Pohvala pripada i svim tim sokolarima koji se bave tim pticama grabljivicama. Nadam se da će se ovakvi susreti događati i narednih godina, a nikad se ne zna hoće li se možda na taj način moći privući i turisti i promatrati sokolarski susret. Nije to nemoguće, dovoljno je malo dobre volje, dobre čizme, toplija jakna, fotoaparat, kamera, strpljenje, disciplina, a za dobro jelo i piće se pobrine organizator i domaćin ranča koji bi svoj trošak podmirio donatorima, sponzorima i nekim manjim troškom promatrača, a grad bi imao turističku atrakciju i ponudu.

Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | Lovački savez Zagrebačke županije

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!