Moramo vratiti povjerenje članica u Sportsku zajednicu

08.09.2015. Posljednjeg dana kolovoza održana je izvanredna i izborna skupština Sportske zajednice na kojoj je za novog predsjednika izabran Domagoj Šlat

I kad su već mnogi prognozirali da će se Sportska zajednica Jastrebarsko ugasiti po sili zakona jer nije uskladila Statut s novim Zakonom o udrugama, zadnjeg dana kolovoza na inicijativu nekih jaskanskih sportskih udruga održana je izvanredna skupština na kojoj je izabrano novo vodstvo koje sada ima zadatak da u kratkom vremenu učini sve da ne dođe do gašenja Zajednice. Koji su im prvi koraci i planovi za narednu godinu htjeli smo saznati od novog predsjednika Sportske zajednice Domagoja Šlata, koji jako dobro poznaje jaskanski sport i prilike u njemu. Šlat je zasigurno najbolji izbor u ovome času, jer uz prethodnu konstataciju on je stručan i pedantan, a kao dogradonačelnik moći će se boriti za što bolji status sporta u našem gradu.
Prihvatili ste tešku i nezahvalnu ulogu čovjeka koji bi trebao prekinuti agoniju Sportske zajednice. Što je bilo presudno za ovakvu odluku?
-Na sjednice Skupštine Sportske zajednice dolazim posljednjih 10-tak godina. Nikad nisam razumio zašto se te sjednice održavaju u tako negativnoj atmosferi. Ne sjećam se kada je zadnji puta održana sjednica na kojoj je barem dnevni red usvojen u roku od sat vremena.
Ako pogledate malo unazad uočiti će te da je naša Sportska zajednica uvijek bila pozornica za manjinu predstavnika klubova koji su htjeli "vladati" sportom u Jaski, Upravni odbori su slagani na principu tko će kome podijeliti više sredstava, nikada nije bilo dogovora između svih predstavnika Skupštine. Nisu donesene osnovne smjernice Zajednice, uređeni dokumenti poput Statuta, pravilnika i evidencije. U takvom ozračju i oni koji su imali dobre namjere, pokrenuli određene projekte bili su osuđeni na neuspjeh. Za kandidaturu na mjesto predsjednika Sportske zajednice bile su presudne dvije činjenice: Prvo, u razgovoru sa bivšim predsjednikom Lafterom nisam vidio niti jednu ideju, niti jedan prijedlog ili smjernicu, viziju kako će riješiti prethodno navedene probleme.
I drugo, izazov da uredimo Sportsku zajednicu na ponos svih naših klubova, trenera, sportaša, ali i rekreativaca i "baba sa ščapima".
Nakon one izvanredne sjednice skupštine Zajednice u veljači gdje je za predsjednika izabran Ivan Lafter, po nekima ispada da Sportska zajednica ima sada dva predsjednika. Je li to baš tako?
-U našem Gradu postoji izuzetno bogata društvena scena. Na području Grada imamo veliki broj udruga, a time i veliki broj članova raznih udruga. Iz tog razloga uvjeren sam da će svatko tko je bio član ijedne udruge znati da svaka udruga svoje skupštine može održavati, u teoriji, svaki dan. Sve odluke donesene potrebnom većinom i statutom su važeće. Ono što moj prethodnik očigledno nije znao, jest da predsjednik koji je potvrđen na skupštini može raditi unutar svoje udruge, sazivati upravni odbor, pripremati dokumente, usklađivati Statut, ali da nema pravnu osobnost prema drugim osobama dok se ne upiše u registar udruga.
Što se tiče žalbe na rješenje o upisu u registar udruga, na ovoj Skupštini je donesena odluka kojom se stavljaju van snage sve odluke donesene na prethodnoj Skupštini održanoj 19.2.2015. tako da bez obzira na ishod te žalbe, na žalost nekih, Sportska zajednica ide dalje s jednim predsjednikom, upravnim i nadzornim odborom.
Vi profesionalno obavljate dužnost zamjenika gradonačelnika. Nakon izbora za predsjednika Sportske zajednice jeste li u sukobu interesa?
-Upravo zbog sumnje da sam u sukobu interesa, još u veljači ove godine, kada me je Miljenko Pavlaković predložio za predsjednika Sportske zajednice, tražio sam od Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa odgovor na pitanje da li sam kao zamjenik gradonačelnika i kao predsjednik Sportske zajednice u sukobu interesa. Žao mi je što tadašnji inicijalni odbor, nije htio pričekati odgovor Povjerenstva za sukob interesa, već su požurili s izborom novog predsjednika, a također mi je žao što me je na ovoj sjednici Skupštine upravo Miljenko Pavlaković, koji me je u veljači predložio za predsjednika, sada prozivao za sukob interesa. Odgovor je da nisam u sukobu interesa, što svi mogu pročitati na stranicama Povjerenstva, gdje se njihova mišljenja i odluke javno objavljuju.
Problemi u jaskanskom sportu, bolje rečeno u Sportskoj zajednici, gomilaju se godinama. Ima li sada novo vodstvo, mislimo tu i na članove Upravnog odbora, dovoljno snage i potpore sportskih udruga da se stanje okrene na bolje? Koji će vam biti prvi potezi?
-Problemi u Sportskoj zajednici nisu nerješivi. Najveći problemi su raspodjela sredstava i pravo glasa članica, odnosno prava članica, ali i njihove obveze. Prva velika prednost novog Upravnog odbora je što nije sastavljen na principu "trgovine". Ja kao kandidat za predsjednika imam pravo Skupštini predložiti 6 članova upravnog odbora i sam bez potvrde skupštine kooptirati još 2 člana. Žao mi je što Nogometni klub Vinogradar, kao najuspješniji klub na području grada, nije prihvatio moj poziv da sudjeluje u radu Upravnog odbora. Svi koji su prihvatili moj prijedlog svjesni su da ćemo morati donijeti strukturne promjene koje će se odnositi na sve članice Sportske zajednice.
Druga moja velika prednost je što nisam u upravljačkim tijelima niti jedne sportske udruge i ne preferiram niti jednu sportsku granu, što ću pokušati prenijeti i na ovaj Upravni odbor prilikom donošenja odluka. Koraci pred nama su:
•Usuglasiti jasan smjer za razvoj sporta na području Grada
•Izmijeniti Statut tako da postane jasan i nedvosmislen dokument
•Uskladiti način financiranja Sportske zajednice grada Jastrebarskog s novom Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge
•Osigurati vođenje financija svih udruga na jednom mjestu
•Pripremiti udruge za apliciranje svojih programa na EU natječaje
I na kraju ona najvažnija i vjerojatno najteža stvar koja će se moći ostvariti samo radom i rezultatima mene i novog Upravnog odbora, a to je vratiti povjerenje članicama u Sportsku zajednicu. Iduća godina bit će prijelomna.
Što se može očekivati od Grada? Vjerujemo da je Gradu itekako stalo da se novac poreznih obveznika troši transparentno, i za pravu namjenu?
-Kao što sam već napomenuo, na snagu je stupila nova Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, a koja već definira način raspodjele financijskih sredstava, ali i namjensko korištenje sredstava.
Sve udruge, pa tako i SZGJ morat će se pridržavati novog načina raspodjele financijskih sredstava koji je sigurno značajno transparentniji nego dosadašnji.
Na nama je da financijska sredstava rasporedimo na klubove koji imaju rezultate, koji rade, koji imaju djecu ili kvalitetne programe za naše sugrađane.
Što bi ste za kraj poručili vašim oponentima, ljudima koji nikad nisu zadovoljni, a zapravo najvažniji im je njihov interes?
-Iskreno se nadam i vjerujem da će svi čelnici sportskih klubova opći interes poticanja i promicanja sporta na području grada, a posebno provođenja sportskih aktivnosti djece i mladih, staviti ispred pojedinačnih interesa svakog pojedinog kluba.
Ivica Krčelić

TAGOVI | Sportska zajednica Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!