Nogometni reprezentativac Denis Kolinger

07.07.2017. Ovo je priča o Denisu Kolingeru, odnedavno nogometnom reprezentativcu koji je Jaskanac, koja će vam mnogo toga otkriti što niste nikad o njemu znali

Denis u najmilijem dresu

Nogomet se našem području počeo igrati još početkom 20. stoljeća, a nakon ideje 1924., već naredne godine u Jastrebarskom je osnovan i prvi klub. Od tada je nekoliko nogometaša iz našega kraja igralo u mlađim i nižim nogometnim državnim selekcijama. Bilo je i nekoliko trenera NK Jaska koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske, a u vrijeme igračke karijere su igrali za brojne reprezentativne selekcije te su kasnije svoje umijeće prenosili na igrače kluba iz Jastrebarskog. U ovoj priči želim Vam predstaviti i našeg prvog reprezentativca „A“ selekcije, Denisa Kolingera, igrača koji je nogometnu karijeru započeo u NK Jaska.

Denis i trener Čačić

Tko je Denis Kolinger?
Rođen je 14. siječnja 1994. u Karlsruheu jer su mu roditelji u to vrijeme živjeli u Njemačkoj. Inače obitelj Kolinger stanuje u Stankovu, udaljenom nekoliko kilometara od Jastrebarskog. Prve mu je kopačke još u tim mlađim danima kupio djed Alojz koji sa suprugom Baricom i u sadašnje vrijeme živi u Njemačkoj. Povratkom roditelja u Stankovo (kad je Denis imao tri mjeseca), prve je nogometne korake započeo u NK Jaska i to u limačima pod vodstvom trenera Marijana Šeperića. Bilo je to razdoblje kad se počela okupljati jedna nova generacija mladih igrača limača (u to vrijeme NK Jaska još nije imala prstiće) i kad rezultati nisu odmah mogli biti dobri jer trebalo se naviknuti na prve nogometne korake, iskusnije i jače ekipe koje su već ranije u svojem klubu imale selekciju i uigranu ekipu za natjecanje. Znalo se dogoditi i da nije bilo dovoljno igrača za gostovanja pa je rezultat bio poražavajući.

Denisov karton nakon registracije za NK Jasku

Denis je vrlo teško podnosio takve poraze i dobro je da ga to nije odbilo, iako je kod kuće znao i plakati nakon poraza. Možda se on tih dana i ne sjeća, jer ovaj sam podatak dobio od njegovog oca Zlatka. Zanimljivo je to bilo vrijeme u kojem je Denis svoje nogometno umijeće na terenu započeo kao golman. Na toj je poziciji odlično napredovao i čak se za njega smatralo da će postati odličan na toj poziciji, tim više jer je narednih godina počeo brzo rasti. 

Limači NK Jaska, Denis kao golman stoji prvi slijeva, trener Marijan Šeperić

Četiri godine uporno je trener Šeperić s tim mladićima radio i kroz selekciju uspio odabrati ponajbolje igrače koji su svoju raskoš talenta pokazali na turniru NK Vinogradar gdje su osvojili prvo mjesto. Taj prvi turnir za limače sam upravo ja organizirao jer sam 2001. pri NK Vinogradar osnovao prve limače i započeo rad s njima. Na tom se turniru Denis u dresu NK Jaska istaknuo vrlo dobrim golmanskim intervencijama, ali želio je još više od toga. No, Denis je ubrzo uvidio da on može dobro i igrati, a možda su ga na to motivirali i suigrači jer je oduvijek želio samo uspjeh i pobjedu. U višoj kategoriji NK Jaska, u mlađim pionirima Denis igra sve zapaženiju ulogu u obrambenim zadacima, a znao je postizati i golove. 

Denis stoji četvrti s desna, trener Anđelko Vlašić

U sezoni 2004./05. mlađe pionire u NK Jaska je vodio Anđelko Vlašić i s njima osvojio prvo mjesto. Kao pobjednici Prve županijske lige u ukupnom zbroju bodova (mlađi i stariji pioniri) igrali su kvalifikacije protiv Moslavine iz Kutine i u finalu Oroslavja za ulazak u Prvu HNL. U ukupnom zbiru uzvratnih utakmica mlađih i starijih pionira, Oroslavje je ipak postala prvoligaš. Iste te 2005. godine u mjesecu ožujku je osnovana i Škola nogometa pri NK Jaska, a od jeseni 2005. preuzeo sam prvo dužnost voditelja škole, a zatim postao i predsjednik Škole nogometa NK Jaska.

Mlađi pioniri u Sv. Ivanu Zelini nakon osvojenog prvog mjesta pod vodstvom trenera Anđelka Vlašića, Denis stoji četvrti zdesna

 Škola nogometa NK Jaska je od brojnih gostovanja za mnoge kategorije kluba svake godine redovito organizirala susrete s HNK Radnički iz Vukovara i s nekoliko je generacija pionira često posjetila taj herojski grad i mnogo saznala o Domovinskom ratu i događajima koji su se zbivali na tom području. Denisu je u sjećanju ostalo gostovanje kad je u proljeće Dunav porastao skroz do same obale. Te je godine uz Denisa u Vukovaru bio i njegov djed Alojz koji je također dobro upamtio to gostovanje te prijateljsku suradnju i utakmice s HNK Radnički.

Mlađi pioniri na kraju jesenskog dijela prvenstva 11. studenoga 2005., Denis stoji peti slijeva

Denisov brzi igrački uspon!
Sezone 2005/2006. Denis Kolinger u ekipi pionira pod mojim vodstvom već igra u špici napadu budući da je bio dosta visok, jak, okretan, snalažljiv, odličnog udarca i željan pobjeda. Odmah se nametnuo kao pravi vođa ekipe koji je svojim brojnim golovima odlučivao skoro svaku utakmicu i bio je velika opasnost po protivničke vratare i ekipe. Na mnogim je utakmicama znao postizati po pet, šest golova, a pobjede su bile postizane visokim rezultatima.

Prva ekipa mlađih pionira u Borovu Naselju na igralištu HNK Radnički 20. travnja 2006., Denis stoji drugi zdesna

 Odlični i ravnopravni protivnici bili su nam Samobor, Vrbovec i Dugo Selo, a svi ostali bili su slabiji od nas i tih ekipa. U svojem trenerskom radu posebno sam i pojedinačno radio s igračima koji su imali prostora za napredak i predlagao sam ih na selekciju kojeg je organizirao Nogometni savez zagrebačke županije (NSZŽ) i njegovi instruktori. Na takvu jednu selekciju sam od godišta 1994. poslao Denisa Kolingera i Dominika Juraja iz Klinča Sela. 

Denis Kolinger (sjedi) i Dominik Juraj (stoji)

Obojica su zadovoljili sve kriterije instruktora NSZŽ i često su odlazili na brojne selektivne treninge. Na tim su treninzima obojica napredovali i dalje bili redovito pozivani dok ih nisu primijetili treneri iz NK Zagreb. 

Denis stoji treći zdesna

Igrajući za mlađe pionire NK Jaska, nekoliko zainteresiranih trenera pratilo je njihov napredak i pronašlo vremena da ih i dalje gleda na treninzima koje je organizirao NSZŽ. Često sam se kod instruktora NSZŽ i trenera u NK Zagreb raspitivao o njihovim mogućnostima i napretku gdje su Denis i Dominik otišli u starije pionire. Posebno mi je bilo drago da su svi o njima pohvalno govorili i uvidjeli da mogu još više napredovati. Na kraju je kroz daljnju selekciju od dvije godine u NK Zagreb ipak ostao samo Denis.

Denis sjedi u gornjem redu, prvi slijeva
Denis stoji prvi zdesna i nosi kapetansku traku
Škola nogometa NK Jaska je održavala i teorijsku nastavu, Denis je stavio lijevu ruku ispod glave
Denis je bio pravi kapetan ekipe
Često je Denis davao izjave za medije
Mlađi pioniri su igrali utakmicu i protiv ŽNK Dinamo, Denis stoji peti slijeva

Turnir u Mađarskoj!
U novoj sezoni Denis Kolinger je prvu godinu u starijim pionirima još uvijek bio član NK Jaska. Nakon završetka sezone 2006./2007. Škola nogometa NK Jaska je prihvatila nastup na Međunarodnom turniru u Mađarskoj za kategorije U-12 (igrači rođeni 1995.) i za kategoriju U – 13 (igrači rođeni 1994.). Početkom mjeseca srpnja s te dvije kategorije Škola nogometa NK Jaska je nastupila na turniru u Keszthelyu gdje je s ekipom U-13 osvojila treće, a s ekipom U – 12 drugo mjesto. U finalu je s mađarskom ekipom nakon neriješene igre prvo mjesto izgubljeno nakon izvođenja jedanaesteraca.

U Keszthelyu, Denis se drži za kapu

Ovaj turistički grad na jezeru Balaton ostao je svim tadašnjim mladim igračima NK Jaska u prekrasnom sjećanju. Šestodnevni boravak na turniru u drugoj državi, putovanje vlakom, upoznavanje grada, kupanje na jezeru Balaton i lijepom bazenu, razne zabave, druženje, treninzi i pripreme te odigravanje utakmica bili su dani koji se ne zaboravljaju. Posebnost takvog turnira je bila i akreditacija svakog igrača, organizacija, ponašanje i predstavljanje svojega kluba, grada i države.

Prije finalne utakmice u Mađarskoj, stoje slijeva: Ivan Povrženić, Anto Veselčić, Dominik Juraj, Denis Kolinger, Alen Budinšćak, Antonio Šajatović, trener Zdenko Vuković Cena - Čuče: Antonio Kožarec, Valentino Majdandžić, Renato Dumić, Ivan Štefić, Tomislav Lončarić, Rene Jelenić, Dario Šikljan

Prilikom podjele priznanja svaki igrač je primio i medalju dodijeljenu od organizatora natjecanja, a Škola nogometa NK Jaska je posebnim medaljama nagradila sve igrače za rezultate u domaćem natjecanju. Nakon ovog turnira u ljetnom prijelaznom roku Denis Kolinger je svoj nogometni put nastavio u starijim pionirima NK Zagreb u kojem je kroz ostale selekcije izborio status prvoligaškog igrača.

Denis Kolinger s obilježjima Škole nogometa NK jaska i akreditacijom
Denis Kolinger

U NK Zagreb Denisa su trenirali Krešimir Gojun koji ga je i primijetio na brojnim selektivnim treninzima NSZŽ koje je organizirao instruktor Stjepan Bašić. Zatim su mu treneri bili sve do juniorske selekcije u NK Zagreb: Hrvoje Čleković, Ivo Šušak, Ivan Skoko, Hrvoje Milić. Niz trenera nastavlja se u seniorima NK Zagreb među kojima su: Luka Pavlović, Gordan Ciprić, Luka Bonačić, Vjekoslav Lokica, Dražen Besek, Miroslav Ćiro Blažević, Željko Kopić i drugi. 

Denis prima pohvale i medalju od Škole nogometa NK Jaska i trenera Državni reprezentativac!

Za vrijeme igre u NK Zagreb, Denis je bio član reprezentativnih selekcija od U – 16 do U – 21 i ima između 15 i 20 nastupa. U tim državnim selekcijama vodili su ga: Marijan Brnčić, Ivan Gudelj, Dinko Jeličić, Nenad Gračan i nedavno u „A“ selekciji, Ante Čačić. Sa državnom ekipom U – 17 natjecao se u drugom kolu kvalifikacija, a to je bio elitni krug. Prva prvoligaška sezona s NK Zagreb mu je bila 2012. /13. 

Izvješće u Sportskim novostima od 29. svibnja 2017.

U prvoj HNL ima oko 100 nastupa, u II. HNL oko 30, a u kupu par nastupa i to s Lokomotivom u kojoj se nalazi od sezone 2016. /17 još kod trenera Tomislava Ivkovića. Trenutno mu je u NK Lokomotiva trener Mario Tokić (nekadašnji reprezentativac, igrač Rijeke, Dinama, austrijskih klubova i Zagreba u vrijeme Denisovog početka nogometne karijere). U NK Zagreb pamti lijepe dane jer je s klubom gostovao po skoro čitavoj Europi i mnogim državama. Krajem mjeseca svibnja 2017. Denis je odigrao zadnjih 20 minuta za „A“ selekciju Hrvatske u prijateljskoj utakmici protiv Meksika u Los Angeles Coliseumu pred više od 60.000 gledatelja.

Denis sjedi, sluša upute i rasteže se

O gostovanju u Los Angelesu je pun dojmova, a kako ne bi bio kad su posjetili Hollywood i Beverly Hills u Kaliforniji (mjesto snimanja brojnih filmova) i susreli se s našim iseljenicima u Crkvi. O samoj utakmici protiv Meksikanaca kaže da su izuzetno brzi, nepredvidivi, dobri tehničari i igrači. Teren je bio odličan, stručni stožer i izbornik Čačić vrlo pozitivni, protivnik idealan, igrači su međusobno dobri prijatelji i na kraju je rezultat bio fenomenalan.

Reprezentacija Hrvatske na stadionu u Los Angelesu, Denis stoji četvrti u zadnjem redu (kao reprezentativni igrač)

Denis privatno!
Trenutno živi u Zagrebu. Uz profesionalnu nogometnu karijeru se i obrazuje. Njemački govori dobro, a uči i engleski. Često navrati u Stankovo, gdje mu žive otac Zlatko, majka Vesna i sestra Dijana koja polazi Srednju školu u Zagrebu. Stariji brat Danijel je nekad također bio igrač podmlatka NK Jaska i NK Vinogradar te senior NK Dinamo Okić, a trenutno živi i radi u Rijeci te putuje poslovno u inozemstvo.

Prilikom vožnje u avionu smiješak na licu Denisa

Uz roditelje, brata i sestru najveći navijači su mu baka Ljubica (koja živi u Jastrebarskom) te djed Alojz i baka Barica (koji i dalje žive u Njemačkoj). Važno je napomenuti i da je Denisov stric Dubravko nekad bio nogometaš nekoliko klubova u Njemačkoj (Karlsruher SC, St. Pauli, Vfb Stuttgart II.) te je nastavio i trenersku karijeru u Njemačkoj, gdje je nastavio živjeti. 

Urednik portala i lokalnih novina Jaska.hr Ivica Krčelić i Denis Kolinger u omiljenom jaskanskom kafiću „Haustor“

Za nas Jaskance je lijepo da imamo nogometnog reprezentativca u širem izboru za naredno razdoblje koje je pred nama te mu želimo da i u buduće dobiva pozive i da nogometnu karijeru nastavi u još većem klubu. Denis se rado odazove na pozive osoba koje se i njega prisjete i koju su mu uvijek podrška. Nakon povratka iz SAD-a navratio je u našu Jasku, imao intervju na Radio Jaski, primio ga je gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel koji mu je bio i poslao pismo te mu čestitao nastup za reprezentaciju. Uz to se uvijek sjeti svojih trenera i novinara Ivice Krčelića s kojim također redovito kontaktira.
Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | Hrvatska nogometna reprezentacija | NK Jaska

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!