Posebnosti župe Desinec

26.05.2015. Ovo je priča o posebnostima župe Desinec u kojoj njezini stanovnici dugi niz godina njeguju svoje običaje i tradiciju

Raskrižje na staroj karlovačkoj cesti, skretanje za Gornji Desinec

Desinec je pet kilometara udaljen od Jastrebarskog u pravcu Zagreba. Pripada gradu Jastrebarskom i najveće je naselje poslije Jastrebarskog. Skoro leži na polovici puta između Zagreba i Karlovca. Od 1945. Desinec je i župa, a do tada su njegovi stanovnici pripadali župi Plešivica.

Župna crkva sv. Ivana Krstitelja

 Mještani Desinca dugi niz godina njeguju svoje običaje i tradiciju. U mnoge običaje i tradiciju pripadaju i župne posebnosti po kojima su jedinstveni u našem gradu, kraju i Lijepoj našoj.

Licitari na Sredoposnom proštenju u Gornjem Desincu

Sredoposno proštenje
To je stoljetna tradicija našega kraja kojom se obilježava sredina korizmenog vremena: Post, molitve i razni oblici pokore. Naziv „sredoposno“ povezuje se sa četvrtom korizmenom nedjeljom, koja se po crkvenom kalendaru zove Sredoposna Nedjelja. Taj naziv naglašava sredina ili polovicu korizmenog vremena kao bliže priprave za Uskrsne blagdane.

Članovi KUD-a Desinec i Zbor Mladih „Malo Sunce“

Ovo jedinstveno proštenje u Hrvatskoj (postoji još samo u jednoj župi u Sloveniji) je ujedno i prvo veće okupljanje vjernika u Desincu i jaskanskom kraju. U nekadašnja vremena na ovom proštenju su se kupovale sve potrebne stvari za radove u vinogradu, podrumu, livadama i voćnjacima, a u današnje vrijeme na brojnim se štandovima nudi različita roba licitara i ugostitelja. 

Brojni župljani

Središnji dio proštenja u župi Desinec je svečana Euharistija koja je ove godine održana 15. ožujka. Već je tradicija da korizmene pjesme redovito pjevaju članovi KUD-a Desinec i Zbor Mladih župe sv. Ivan Krstitelj Desinec, „Malo Sunce“. Proštenje u korizmi se povezuje sa zaštitnikom župe Sv. Ivanom Krstiteljom koji je narod pripremao na pokoru i duhovnu obnovu, koja je imala karitativnu i socijalnu dimenziju.

Uvaženi svećenici

 U prvom je to redu bila pravednost i pomaganje onima koji su u životnoj nevolji. Ovogodišnje Sredoposno proštenje u Gornjem Desincu održano je ispred crkve Sv. Ivana Krstitelja kao i ranijih godina. Među mnogobrojnim župljanima iz Desinca bilo je prisutno i župljana iz ostalih naselja grada Jastrebarsko. Posebno je lijepo bilo vidjeti brojnu mladu populaciju, poznate javne osobe i cijenjene svećenike koji se redovito odazivaju pozivu župnika Petra Ribarića i propovijedaju na ovom proštenju. 

U razgovoru s velečasnim Josipom Đuranom

Mene je posebno dojmio susret i razgovor koji mi je omogućio župnik Petar Ribarić s velečasnim Josipom Đuranom koji je u poodmaklim godinama. U kratkom vremenu sam saznao neke istine iz vremena kad je vlč. Josip Đuran bio proganjan od skojevaca u Jastrebarskom i dio njegove životne priče koju je proveo prilikom boravka u Kanadi.

Juro Galović i Marija Vrabec

Gospin plač
Gospin plač i Muka Isusova pučka su pobožnost u župi Desinec na Veliki Četvrtak. Gospin plač je početak trodnevlja pred Uskrs. Ova pobožnost također je stoljetna tradicija u Desincu. Da bi mogao saznati pojedinosti ove tradicije pomogao mi je prijatelj Juro Galović koji me je upoznao s gospođom Marijom Vrabec.

Župljani župe Desinec

Juro Galović je moj planinarski poznanik i idejni pokretač pisanja knjige o Desincu. Od gospođe Marije Vrabec rođ. Čavlović saznao sam da je još njezin otac pričao kako pamti Gospin plač dok je bio malo dijete, a to je bilo početkom dvadesetog stoljeća. Gospođa Marija Vrabec od 1955. godine pa sve do današnjih dana pjeva Mariju prilikom Gospinog plača u crkvi sv. Ivana Krstitelja. Početkom dvadesetog stoljeća Mariju je nekad pjevala Dragica Španić rođ. Kišan.

Župnik Petar Ribarić

Na Veliki Četvrtak prvo župnik Petar Ribarić služi sv. misu, a na kraju mise Presveto otajstvo se prenosi na pomoćni oltar. Oltar ostane bez oltarnika, cvijeća i ukrasa prilikom obreda Velikog Petka sve do proslave Uskrsnuća. Za to vrijeme od četvrtka navečer pa do subote ne zvoni crkveno zvono i ne svira glazba. 

Božji grob

Na kraju sv. mise Velikog četvrtka je pučka pobožnost, a svaki župljanin napismeno dobije tekst za pjevanje. Ove je godinu Mariju pjevala Maja Volarić, Isusa, Marko Kos, Ivana, Ivica Španić, a uz njih tu su i solo pjevačice Ivana Grbavac i Martina Bereček koje su vodile solo dionice, te svi ostali župljani koji skupno pjevaju određeni dio teksta pjesme.

Pjevanje „Gospinog plača“

Gospin plač traje oko trideset minuta, a nekad je trajao i 45 minuta. Ovakvo pjevanje Gospinog plača u župi Desinec prelazi s generacije na generaciju, a posebno se ističu kvalitetni glasovi u župi Desinec. 

Gospin plač i Muka Isusova
Tekst „Gospinog plača“

Da bi mogli doživjeti, osjetiti i vidjeti Gospin plač i Muku Isusovu najbolje je da ste prisutni u župi Desinec na Veliki Četvrtak. Desinčaki će i dalje nastojati održati taj svoj župni običaj koji je stvarno rijetkost u Lijepoj našoj. Ovdje mogu samo zapisati da sam prvi puta u živo vidio župljane Desinca s kakvim osjećajem i iskrenošću prilaze ovoj pučkoj pobožnosti.

Dolazak u Vatikan

Kursiljo
Kursiljo je Mali tečaj radosnog kršćanstva. U Katoličkoj Crkvi postoje različiti duhovni pokreti koji kroz seminare proširuju vjerske sadržaje i to kod odraslih. Jedan takav duhovni seminar koji obogaćuje život u župi održao se u Gornjem Desincu 2013. i 2014. Nakon toga održane su nekoliko puta i jednovečernje duhovne obnove. Imao sam priliku biti nazočan duhovnoj obnovi u studenom 2014. i tada sam u zajedničkom druženju s ostalim župljanima župe Desinec obogaćen novim spoznajama, svjedočanstvima i jačem doživljaju osobne vjere.

U Vatikanu, Juro Galović. Vlč. Andrija Vrane, Franjo Vrane

Na tečajevima Kursilja predavanja je održao vlč. Andrija Vrane i vrlo zanimljivi animatori koji su za brojne primjere koristili vlastita životna iskustva. Podršku tim tečajevima održanim u Gornjem Desincu dao je vlč. Petar Ribarić, župnik župe Desinec.

Među brojnim kursiljistima u Vatikanu svoje je mjesto zauzela i grupa iz Zagreba

Ovdje je vrlo važno istaknuti i animatore Krunoslava Milasa i Dragicu Sertić (rodom iz Desinca) koji su obogatili izmjenu iskustava, razgovore i utjecali na komunikaciju. Nakon međusobnih razgovora, rasprava i otvaranja brojnih pojedinaca svaki osobno postaje mnogo aktivniji u životu i crkvenoj zajednici. Kursiljo je velika pomoć u načinu življenja vjere kroz molitvu. Kursiljo je u župu Desinec stigao preko vrijedne župljanke Dragice Kambić koja je bila prisutna jednom takvom seminaru i poželjela ga je dovesti u svoje mjesto Desinec. U tome je u potpunosti uspjela i župa Desinec ima i tu posebnost za koju se vjeruje da će postati također tradicija.

Kursiljisti iz župe Desinec

Susret s papom Franjom

Desetak je župljana župe Desinac u vremenu od 29. travnja do 3. svibnja sudjelovalo na Europskoj ultreyi u Rimu. Ultreya je stari pozdrav hodočasnika u Santiago de Compostela, kojom su se hrabrili da idu „dalje“.  To je istinski susret i okupljanje prijatelja, bratski susret molitve, slavlja i izmjena iskustva o kršćanskom životu. Tom su prilikom imali susrete s kursiljistima iz Europe i Italije. Susret, put, zajedništvo ostat će im u sjećanju po primanju pape Franje, obilaska znamenitosti Vatikana i Rima.

Zabavni dio druženja

Papa Franjo se dana 30. travnja obratio kursiljistima riječima: „Zato vas molim da uvijek održavate klimu prijateljstva i bratstva, klimu u kojoj se svakog tjedna moli i izmjenjuju iskustva o uspjesima i neuspjesima u apostolatu“. I na kraju bi dao jednu preporuku svakom vjerniku. Da bi sami osjetili i obogatili osobnu vjeru najbolje vam se na vrijeme prijaviti na Mali tečaj kršćanstva - Kursiljo, koji će se i po treći puta održati u našem kraju i to u župi Desinec.
Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | Župa Desinec

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!