Preminuo Jakša Fiamengo, prijatelj jaskanskog Ogranka Matice hrvatske

27.12.2018. Jakša Fiamengo rođen je u Komiži na otoku Visu 26. studenog 1946. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Splitu. Uređivao je časopis "Vidik" i istoimenu biblioteku, listove "Gdje" i "Viško ric"

Bio je urednik i novinar u kulturnoj rubrici "Slobodne Dalmacije". Njegovo je pjesništvo snažno obilježeno mediteranskim ugođajem i povijesnim kulturnim naslijeđem. Objavio je 16 knjiga poezije, a od 2014. bio je redoviti član HAZU. U srpnju 1993. ovjenčan je maslinovim vijencem na pjesničkoj manifestaciji "Croatia rediviva" u Selcima na Braču, a među brojnim nagradama dobitnik je i Porina za životno djelo. Bio je nezaobilazna osoba dalmatinske šansonjerske i klapske scene, posebno na festivalima u Splitu i Omišu, a dobitnik je pedesetak festivalskih nagrada.
U utorak, 22. studenog 2016. u jaskanskoj župnoj crkvi svetog Nikole biskupa nastupilo je slavno Hvarsko pučko kazalište. Pred mnoštvom razdraganih posjetitelja Hvarani su izveli svoju kultnu predstavu "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika", koju neprekidno igraju od 1969, a prije predstave jaskanskoj publici obratio se glasoviti hrvatski pjesnik, akademik Jakša Fiamengo, koji je gledatelje uveo u zaista nezaboravan i jedinstven kazališni čin. Hvarski glumci Jaskancima tada su se predstavili u punom sjaju i na svojem prekrasnom, autentičnom, čarobnom jeziku prikazali svu raskoš hvarske i hrvatske kazališne baštine, prožete neodoljivom jednostavnošću, izvornom poetikom i neugasivom vitalnošću. Iz drevnih daljina ponovno je odjeknulo vječno ohrabrenje i posljednja, jedina moguća nada u spas.

Gostovanje Hvarskog pučkog kazališta organizirali su jaskanska Župa svetog Nikole biskupa, Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalište Škrabe. Nakon predstave jaskanski župnik i dekan Stjepan Rožanković ugostio je Hvarane u župnom Pastoralnom centru, gdje su im se pridružili i članovi jaskanskog župnog pjevačkog zbora koji su toga dana slavili blagdan svete Cecilije, zaštitnice crkvenog pjevanja. Druženje Jaskanaca i Hvarana preraslo je u složnu jedinstvenu pjesmu, zalog trajnog prijateljstva i buduće suradnje. S posebnom su radošću odjeknuli brojni omiljeni stihovi nazočnog autora Jakše Fiamenga ("Piva klapa ispo’ volta", "Karoca", "Nadalina", "A vitar puše", "Nocturno", "U prolazu", "Prostrili me zlatnom strilom") čiju je izvedbu, uz gitaru, predvodio Marijan Bingula uz pomoć hvarske klape i jaskanskih crkvenih zborista. Jakša Fiamengo sa zanimanjem je tada razgledao jaskansku župnu crkvu, a s posebnim oduševljenjem spomenuo da je i zaštitnik njegove rodne Komiže sveti Nikola pa se u Jaski osjeća kao kod kuće.
Tada je započelo i prijateljstvo Jakše Fiamenga i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom. Uslijedile su brojne prijateljske poruke i blagdanske čestitke koje su uvijek završavale željom za nekim novim, skorim susretom i druženjem. Do njega nažalost neće doći jer je bard hrvatske književnosti i velikan popularne glazbe Jakša Fiamengo preminuo u Splitu, u četvrtak, 27. prosinca 2018.
Počivaj u miru, dragi prijatelju!
MH


Jakša Fiamengo: Piva klapa ispo’ volta

Šotovoče piva klapa u to gluvo litnje doba
I prolazi ispod skala di se suši tvoja roba
Do pergula riči lete pun se misec smije gradu
Ti se dižeš iz koćete da poslušaš serenadu

S ponistre se vidi Šolta, piva klapa ispo’ volta
U daljini svitle koče piva klapa šotovoče
Ti se ozireš po sobi slika je na kantunalu
Oneg ča ga more odni u daleken fortunalu

Opustila davno riva zatvoreni su portuni
Ispo’ volta klapa piva tvoji mirišu lancuni
Tiho razmičeš koltrinu zrila si ka litnje voće
O jubavi i o vinu piva klapa šotovoče

S ponistre se vidi Šolta, piva klapa ispo’ volta
U daljini svitle koče piva klapa šotovoče
Niko neće te kaštigat kad bi skinila korotu
Žalost će te svu deštrigat a još moreš dat lipotu

S ponistre se vidi Šolta žmiga svitlo ispo’ volta
U po’ bota kada pasa piva klapa ispo’ glasa

TAGOVI | Jakša Fiamengo

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!