Umjetna stijena za sportsko penjanje "Tomislav Galović"

06.03.2017. Zašto je umjetna stijena za sportsko penjanje koja je postavljena u maloj dvorani OŠ "Ljubo Babić" nazvana po pokojnom planinaru HPD Jastrebarsko Tomislavu Galoviću, otkriva vam ova priča koja je posvećena tom prerano preminulom planinaru

Pokojni Tomislav Galović i njegov nećak Martin, 24. srpnja 2015.

Učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Osnovne škole „Ljubo Babić“ iz Jastrebarskog, prof. Ratko Stojković, pokrenuo je još davne 1996. inicijativu za gradnju umjetne stijene za penjanje u sklopu sportske dvorane pri osnovnoj školi u Jastrebarskom. Nakon pripreme projekta, isti je odobren 31. kolovoza 2015. na sastanku aktiva učitelja tjelesne i zdravstvene kulture. Potom je prof. Stojković krenuo u traženje partnera u provedbi Projekta i ponudu izrade i montaže umjetne stijene za penjanje. Ponudu je sastavio ing. građ. Ivan Pevec, SPK Fothia Zagreb. 

Tomislav prilikom planinarenja na Zelenom viru, 10. travnja 2011.

Stijena je planirana pri OŠ „Ljubo Babić“ kao sportski sadržaj za rekreaciju i edukaciju. Stručni rad na temu sportskog penjanja u školama izradili su kineziolozi doc. dr. sc. Lidija Petrinović, dr. sc. Mario Novak i instruktor sportskog penjanja pri HPS-u Siniša Hrestak, ujedno i autor priručnika sportsko penjanje (HPS 2008.). Njihov rad koristim za objašnjenje.

Tomislav, sestra Mirna i nećak Martin u Hamiltonu 3. kolovoza 2015.

Što je sportsko penjanje?
To je natjecateljski sport u kojem se penjač koristi svojim tijelom bez tehničkih pomagala, dok oprema služi samo za osiguranje. Sportsko penjanje po Siniši Hrestaku ima cilj savladavanja teških detalja stijene bez obzira na visinu stijene. Moderno sportsko penjanje sastoji se od tri natjecateljske discipline: težinsko, bouldering i brzinsko penjanje. Sportsko penjanje se tako nakon odluke Izvršnog pododbora MOO našlo na popisu kandidata za ulazak na Olimpijske igre 2020. Osnovne škole bi mogle biti jedne od prvih organizacija koje potiču djecu da se bave sportskim penjanjem. Tu je priliku prvi prepoznao prof. Ratko Stojković i krenuo u projekt koji je ostvario s Hrvatskim planinarskim društvom Jastrebarsko, koje se u potpunosti prilagodilo projektu.

Tomislav u Londonu, 14. svibnja 2011.

Kad je prof. Ratko Stojković ovaj projekt iznio na godišnjoj redovnoj skupštini HPD Jastrebarsko, ideja se svima svidjela i krenulo se u realizaciju. U našem gradu Jastrebarsko učitelji tjelesne i zdravstvene kulture prof. Ratko Stojković i Ivan Hlebić prošli su edukaciju i poželimo im da u radu s djecom u OŠ „Ljubo Babić“ iznjedre uspješne natjecatelje, a tko zna, možda i novog nosioca olimpijske medalje iz našeg grada. 

prof. Ratko Stojković i njegovi učenici

Stijena dobila i naziv!
Prišlo se prikupljanju financijskih sredstava u koju su uključeni mnogi donatori među kojima su i brojne institucije. Podršku je HPD Jastrebarsko dobilo i od roditelja pokojnog Tomislava Galovića, bivšeg planinara i nekadašnjeg učenika OŠ „Ljubo Babić“ iz Jastrebarskog. Tomislav Galović (1. studeni 1971., Zagreb – 3. listopad 2015., Gornji Desinec) je volio sport te se osim planinarenja bavio skijanjem, volio je putovati, bio je vatrogasac, vrijedan župljanin, a posebno je uživao u obiteljskom vinogradu i poslovima imanja kojeg posjeduju.

Tomislav prilikom planinarenja na Bijelim stijenama, 12. lipnja 2011.

Družeći se s Tomislavom na planinarenju osjetila se njegova mirnoća, smirenost, razumijevanje i pošteni razgovor u kojoj god situaciji bili. Povodom toga sam mišljenja da je HPD Jastrebarsko na najbolji mogući način reagiralo kad se odlučilo za naziv sportske stijene koja je postavljena u prostor dvorane Osnovne škole u Jastrebarskom. Postavljena stijena će biti od koristi vrtićkoj djeci, učenicima, planinarima, vatrogascima, brojnim sportskim udrugama i svim zainteresiranim građanima grada Jastrebarsko.

Na sanjkanju s nećakom Martinom 1. siječnja 2008. na Plešivici

Tomislav je doprinosio društvenoj zajednici!
Prilikom oproštaja na sahrani 6. listopada 2015. župnik župe Desinec vlč. Petar Ribarić u svojem je govoru rekao: „Svi mi, koji dobro poznajemo našega Tomislava, možemo s ponosom o njemu govoriti samo lijepo, dobro i najpozitivnije. Bio je vrlo skroman i jednostavan čovjek, srdačan, tih i nenametljiv, ali i marljiv i vrijedan u svim poslovima. Mogli bismo reći da je njegov životni stav bio: biti dobar čovjek, dobar prijatelj, ali biti i dobar vjernik, kršćanin, pa je zato bio spreman izaći svakome ususret“.

Skijanje na Bjelolasici, 11. siječnja 2009. sa sestrom Mirnom
Planinarenje na Mljetu, 3. svibnja 2104., otac Juro Galović, Tomislav, Mirna i Martin
Tomislavovi roditelji Juro i Dragica otvaraju natpis naziva stijene na ulazu u dvoranu, 13. prosinca 2016., desno sestra Mirna

Tomislav je svojim nesebičnim radom pomagao i Župnom uredu, naročito prilikom uređivanja župnih obavijesti u župnom listiću. Mladim je mještanima Desinca znao držati instrukcije iz područja informatike, a prilikom mojeg pisanja monografije o Desincu prihvatio se i čitanja rukopisa o DVD-u Gornji Desinec. 

Tomislav u Lourdesu, 15. svibnja 2004.

Kao iskusan vatrogasac primio je brojna priznanja za svoj uspješan dugogodišnji rad u vatrogasnoj organizaciji u kojoj je proveo 31 godinu. U DVD Gornji Desinec, pokojni je Tomislav pristupio 1984. kao trinaestogodišnji dječak te se odmah uključio u vatrogasnu mladež. Tada se odmah učlanio u sekciju puhačkog orkestra i postao vrstan baritonist.

Vatrogasna spomenica

Boraveći u DVD-u Gornji Desinec želio se i dalje usavršavati. Godine 2007. uspješno završava tečaj za vatrogasnog časnika, a tri godine kasnije postaje vatrogasni časnik I. klase. U svim tim godinama ostali članovi DVD-a Gornji Desinec u Tomislavu su prepoznali vrijednu i uspješnu osobu i 2009. je predložen i nakon toga je obnašao dužnost tajnika zapovjedništva.

U obiteljskom vinogradu, 8. rujna 2007.
U Ottawi s nećakom Martinom, 2. kolovoza 2015.

Za svoj društveno aktivan rad u vatrogastvu nositelj je brojnih priznanja među kojima su vatrogasne spomenice za 10, 20 i 30 godina kao i vatrogasne brončane medalje od 2009.
Tomislava je Bog obdario radošću vječnoga života i neka kao takav ostane vječno u našim srcima i sjećanjima.

Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | OŠ Ljubo Babić | Tomislav Galović

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!