Uspješan nastup KUD-a Desinec u Mađarskoj

24.08.2014. Krajem srpnja članovi KUD-a Desinec gostovali su na međunarodnoj smotri folklora u Budimpešti

Članovi KUD-a Desinec slijedeće godine slave desetu godišnjicu uspješnog rada. Svih tih godina na najbolji mogući način prezentirali su nekadašnje običaje svojeg mjesta Desinca i našeg grada Jastrebarskog. Mnogobrojne probe, nastupi i obilježavanje važnih događaja u našem kraju i šire veliki su doprinos kulturi, ali i novim naraštajima među Desinčakima. I ova im je godina bila bogata mnogim nastupima, a sudjelovanje na desetom međunarodnom folkloru u Mađarskoj samo je dokaz da je njihov rad društveno koristan.

Zadnji dani mjeseca srpnja bili su za KUD Desinec rezervirani u Budimpešti. Cijeli mjesec srpanj je u Budimpešti bio bogat sportskim događanjima na kojima su nastupale folklorne skupine. Bila je to prilika da naši susjedi uz mnoge kulturnjake upoznaju i naš folklor. Članovi KUD-a Desinec marljivo su se pripremali za nastup na kojem su pokazali svu raskoš talenta te dobili mnoge pohvale. Da bi na takvim nastupima uspjeli trebaju sati i sati proba i usklađivanja. Uz to je potrebna i dobra koreografija, te kondicija i psihička stabilnost svakog pojedinca koji se mora podrediti cijeloj grupi. Kako bi se moglo uspješno nastupiti prilikom programa na samom nastupu valja se dobro opustiti i osjetiti na koji način reagira prisutna publika i ostale folklorne skupine drugih naroda. Za to je potrebna i određena adaptacija i opuštanje šetnjom i upoznavanje domaćina kroz povijesni i kulturni sadržaj. Razgledavanjem određenog mjesta može se dosta toga saznati i usmjeriti vas ka vašem cilju. Naravno da je i ovaj puta tako bilo prilikom boravka u Budimpešti.

Posjetom znamenitostima i povijesnim značenjima Budimpešte dobiva se još veći motiv. Sam je motiv već dovoljan da svoje umijeće pokažete u pravo vrijeme. Budimpešta je prekrasan grad u koji se uvijek želite vraćati. Svaki dio grada ima povijesni značaj, a Dunav koji dijeli Budim i Peštu je atrakcija na svakom dijelu. Šetnja, posjet bilo kojem spomeniku, trgu, shopping ili noćna vožnja Dunavom vrijeme su koje se ne zaboravlja. Kad vam se još poklopi i podnošljiva ljetna temperatura i odličan vodič koji dobro poznaje mađarsku povijest zadovoljstvo je tim veće. Upravo je u takvom okruženju KUD Desinec sudjelovao na desetom međunarodnom folkloru. Sam je nastup održan u novijem dijelu Budimpešte uz nastup folklornih skupina iz Bugarske i Grčke. KUD Desinec je imao dva nastupa tijekom večernjeg programa. Prvi i zadnji izlazak bili su dovoljni za pljesak prisutnih, a i kratki promo video je mnogo dokazao o našem kraju i običajima koje treba i dalje njegovati. 

Pohvale, priznanja, zabilježene izjave ostalih sudionika i organizatora te poziv u Grčku najbolja su ocjena rada KUD-a Desinec. Da bi se i narednim godinama uspješno nastupalo i dalje treba vježbati, uvoditi novine, osmisliti novu koreografiju na programu, te uvoditi mlađe naraštaje koje će uspješno zamijeniti starije i zadržati tradiciju. Upravo su na tome dosta poradili u KUD-u Desinec koji može biti ponosan na svoje dosadašnje folkloraše, a posebno na one najmlađe kojih je svaki dan sve više. Predsjednik KUD-a Desinec Stjepan Puhar nakon ovog uspješnog gostovanja može okrenuti novu stranicu i započeti pripreme za osmi Desinečki bal koji će se održati početkom rujna, a nakon toga s radišnim i vrijednim članovima Upravnog odbora razmišljati i o obilježavanju desete obljetnice sljedeće godine.

Kombinaciju tamburaša i folklorne sekcije na gostovanju u Budimpešti od 28. srpnja do 1. kolovoza i ovom su prilikom činili stariji i iskusniji i mlađi i poletniji. Za glazbu je bio odgovoran Ivan Hlebić uz kojeg su još svirali Josipa Kelečić, Ana Ilinić, Sonja Franjević, Antonia Šamija i Stjepan Hlebić. Za folklornu sekciju i organizaciju puta bila je zadužena Jelena Režek pod čijim su vodstvom plesali i pjevali: Dragica Kambić, Marko Grbavac, Juro Galović, Silvija Režek, Miroslav Lakić, Petra Juratović, Ivan Palčić, Marija Bogović, Klara Kelečić, Lucija Bogović, Lara Vučković, Laura Šamija, Lucija Krčmar, Monika Smrkulj i Andrija Španić. 

Da bi uspješno stigli na odredište te upoznali Budimpeštu i vratili se svojim obiteljima i svome kraju pobrinuo se smireni i snalažljivi Damir Pustaj u čijim su mislima svi bili prisutni prilikom prekrasne i sigurne vožnje, a moje je prisustvo bilo s ciljem zabilježiti, fotografirati i snimati ovo uspješno gostovanje KUD-a Desinec te izraditi i zapis.
Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | KUD Desinec

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!