Za budućnost Gradskog kazališta ne treba brinuti

08.07.2015. Ovogodišnji festival „Život i smijeh“ još jednom je pokazao da Jaska ima jednu sjajnu generaciju mladih ljudi kojoj je, u odnosu na prethodne kazališne generacije, najveća prednost veliko zajedništvo i beskrajno povjerenje

Nakon Zvonimira Novosela, Gradsko kazalište Jastrebarsko ima još jednog sjajnog predsjednika. Izvrsnog glumca, još boljeg čovjeka i velikog prijatelja Velimira Kokota koji je skromnošću i samozatajnim radom, uz podršku svojih kolega glumaca, stvorio pravi kulturni brend u našem gradu. To je pokazao i netom završeni kazališni festival kojim se ne mogu podičiti i puno veće sredine od ove naše. Najvažnije od svega, što je i bio cilj, je da su naši sugrađani izvrsno prihvatili i podržali festival, od prijava za foto natječaj do posjećenosti samih predstava. To je bio i povod za razgovor s prvim čovjekom jaskanskog kazališta Velimirom Kokotom.
Već sada, nakon drugog po redu kazališnog festivala može se reći da je Jaska dobila jednu značajnu kulturnu manifestaciju. Jeste li to očekivali?
-Kad smo počeli razmišljati o kazališnom festivalu u našem gradu razmišljali smo o mnogočemu. Prvo o našem Mladenu Pavliću „Žis“-u, kojem smo festival i posvetili, ali i o činjenici da ne želimo još jedan „šablonski“ festival. Željeli smo kvalitetnim programom privući što veći broj naših sugrađana, ali i stanovnika okolnih općina i gradova i pritom pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Već prve godine ljestvicu smo, prije svega u organizaciji, ali i u programskom dijelu, podigli jako visoko i čini mi se da smo već te godine nagovijestili izlazak iz okvira uobičajenih kulturnih manifestacija u Jaski. Ove godine smo sa malim dijelom festivalskog programa izašli na ulice našeg grada i to se pokazalo punim pogotkom! U tom ćemo smjeru sigurno nastaviti, tako da već iduće godine očekujte nova iznenađenja i još bogatiji, ali i kreativniji sadržaj dostupan na svakom koraku! Želimo da naš grad, naša Jaska postane jedna velika i otvorena kazališna pozornica na kojoj će svatko pronaći nešto za sebe!
Ugodno iznenađenje bio je foto natječaj koji je privukao veliki broj onih koji se bave fotografijom, pa i prave profesionalce. Je li vas to iznenadilo?
-Baš zbog fotonatječaja naš je festival dobio i regionalni, ali i nacionalni karakter. Zanimljivo je kako je ovogodišnji pobjednik fotonatječaja u Jastrebarskom preuzeo svoju 100. nagradu na fotonatječajima diljem RH i inozemstva, a došao nam je iz Rijeke. Tko zna, možda je motiv pronašao u bogatoj nagradi, putu u Madrid, koji smo osigurali zajedno s našim pokroviteljem, tvrtkom Kompas. Fotonatječaj će vjerojatno već sljedeće godine doživjeti male promjene. Gotovo je sigurno da ćemo pokušati odvojiti profesionalne fotografe i primjerice naše sugrađane koji nas iz godine u godinu oduševljavaju svojim fotografijama. Iako je na natječaj pristiglo četiri puta više fotografija u odnosu na prošlu godinu, njih više od 400, najsretniji smo i najponosniji upravo na naše Jaskanke i Jaskance koji su u velikom broju uzeli fotoaparate u ruke i ponovno pokazali svoju kreativnost!
U kazališnom dijelu festivala također izvrstan program. Može li se reći da puno držite do suradnje s drugim kazališnim družinama?
-Jedan od primarnih ciljeva festivala „Život i smijeh“ upravo je i suradnja sa sličnim kazalištima. Posljednjih se godina rijetko imamo prilike malo više družiti s glumcima i članovima sličnih nam kazališta, pa se ovaj festival pokazao kao prava prilika za to! Naš festival tako je već sada rodio brojna nova prijateljstva i započeo nove suradnje i razmjene gostovanja, i to je smjer kojim ćemo sigurno nastaviti i u budućnosti. Glumci drugih kazališta koji nam dolaze bilo na festival ili na gostovanja tijekom godine u pravilu uvijek prespavaju u Jastrebarskom, a mi ih tih dana pokušamo što više upoznati sa našim prirodnim i kulturnim ljepotama, ali i samom Jaskom.

Ove je godine naše kazalište zaista briljiralo. Dvije premijere i dvije odlične predstave. Očito se ulaganje u rad s mladim glumcima itekako isplatio?
-Naša najveća snaga su upravo naši članovi i naši mladi glumci! Iz godine u godinu njihov broj naočigled raste i ono što me posebno veseli jest njihova energija i spremnost da se iz dana u dan, iz večeri u večer stavljaju na raspolaganje i uključuju u aktivnosti koje zajednički planiramo i provodimo u Gradskom kazalištu. Na kraju krajeva, da u kazalištu ne vlada dobra i pozitivna atmosfera vjerujte mi to bi se jako brzo proširilo i danas zasigurno ne bi imali ovoliko pozitivnih tema za razgovor! Već sada je jasno kako je odličan potez našeg kazališta bilo ukidanje članarine za našu školu glume. Svjesno smo sami sebi tim potezom odrezali desetak tisuća kuna prihoda od članarina, ali smo u potpunosti rasteretili budžete njihovih roditelja i svima njima pružili priliku da glume. Svi su naravno osjetljiviji na vlastitu djecu i svaki će roditelj izdvojiti par stotina kuna članarine za svoje dijete u bilo kojoj udruzi, međutim samo se rijetke udruge usude „oprostiti“ od članarine i svoje projekte financirati iz drugih izvora, prije svega pisanjem projekata i javljanjem na natječaje. Mi smo to učinili. Odličan potez bilo je i angažiranje Ive Srnec, dramskog pedagoga i kazališne redateljice koja je svojim znanjem dodatno podigla kvalitetu škole glume. Naši mladi članovi vrlo brzo stasaju u prave glumce i neke od njih odmah uključujemo u rad odraslog ansambla.
Rezultati tih odluka bili su vidljivi vrlo brzo i zahvaljujući tome, ali i kvaliteti našeg programa, te odličnoj promociji i otvorenom pristupu, danas imamo pregršt novih glumaca, mahom srednjoškolaca s kojima je predivno raditi i koji su u naše kazalište unijeli neke nove i modernije vibracije!
Šećer na kraju festivala bila je premijera predstave „Iza kulisa“ starije družine jaskanskog kazališta. Može li se reći da kazalište ponovo ima jednu hit predstavu?
-Dugoočekivana predstava nastajala je pod velikim pritiskom obzirom da su svi u njoj tražili novu verziju predstave „Kidaj od svoje žene“ koja je obilježila posljednjih 10 godina našeg kazališta. Međutim, spoj teksta, njegove adaptacije, režije, glumaca, energije i na kraju krajeva svih ostalih detalja iz te predstave bio je jedinstven. Slične se predstave ne stvaraju preko noći i moram priznati da smo premijeru nove predstave „Iza kulisa“ svi čekali sa nestrpljenjem! Naravno da nam je svima laknulo nakon prvog smijeha i pljeska publike koji se dogodio već na samom početku predstave. Ovacije i dugotrajan pljesak prepune kinodvorane na kraju predstave daju nam za pravo nadati se da smo publici ponudili zanimljivu predstavu, ali i predstavu drugačiju od dosadašnjih. Redateljica predstave Frana Marija Vranković s kojom smo nastavili suradnju ponovno je napravila pravi posao i naša će se suradnja nastaviti i u budućnosti! Gradsko kazalište Jastrebarsko nastoji kontinuirano dizati kvalitetu vlastitih predstava, ali i kontinuirano podizati ljestvicu očekivanja naše publike! Mislim da smo ponovno uspjeli! Koliko dugo će se predstava igrati ovisi o mnogo faktora, ali već sada je jasno da smo ponovno pogodili!
Publika vas je i ove godine podržala u velikom broju. Znači li to da stipendiranje jaskanskih učenika srednjoškolaca slabijeg imovnog stanja de dalje?
-Iznimno nas veseli i obvezuje pozitivna atmosfera i podrška na koju kod Jaskanaca nailazi naše kazalište. Dokaz da je tome tako bilo je i ovogodišnje izdanje festivala „Život i smijeh“. Nema ljepšega nego vidjeti naše sugrađane u majicama i bojama festivala na ulicama Jaske, a navečer u prepunoj kinodvorani na predstavama! Zahvaljujući njima uspjeli smo od prodanih ulaznica, kao i protekle godine, osigurati više od 10 000 kuna što će biti dovoljno za dvije učeničke stipendije. Ponovno ćemo uoči početka sljedeće školske godine raspisati natječaj za stipendiranje i prema kriterijima ponovno odabrati one kojima je stipendija neophodna! Zahvaljujem se na povjerenju našoj publici i vjerujem kako ih nismo razočarali programom festivala i kako će nam povjerenje, baš kao i brojni sponzori i pokrovitelji, pružiti i sljedeće godine!
I za kraj, onako iz prve ruke. Kakvi su planovi? Kada će Jaskanci ponovo moći vidjeti vašu novu predstavu, i planirate li gostovanja?
-Zahvaljujući složnoj ekipi koja trenutno vodi naše kazalište i koja u prosjeku iza sebe ima tridesetak godina života i gotovo dvadesetak godina staža u kazalištu, za budućnost Gradskog kazališta Jastrebarsko ne treba brinuti! Čini mi se kako su zajedništvo i beskrajno povjerenje naše najveće prednosti u odnosu na većinu prethodnih generacija koje su se nažalost u određenim trenucima raspadale! Prijetilo je to i našoj generaciji, ali kao što vidite, mi smo izdržali. I danas se naše članice i glumice zaljubljuju i udaju, dečki žene, ali zanimljivo je da i dalje ostaju u kazalištu. Čak i unatoč načinu života koji je sve samo ne normalan i koji nas sve skupa gazi. Unatoč tome mi smo i dalje na okupu! To samo dokazuje koliko smo složni i koliko svi zajedno radimo za još bolje, prepoznatljivije i kvalitetnije Gradsko kazalište Jastrebarsko. U tom smislu želim se zahvaliti svima onima koji iz godine u godine prepoznaju i pružaju „ruku suradnje“ našoj udruzi s kojom se pohvaliti može svaki naš sugrađanin.
Ivica Krčelić

TAGOVI | Gradsko kazalište Jastrebarsko | Velimir Kokot

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!