Rođendani Vladka Mačeka i Ivice Škrabea

20.07.2016. Na današnji dan, 20. srpnja, u Jastrebarskom je 1879. rođen jedan od najvećih sinova jaskanskog kraja i hrvatske povijesti, Vladko Maček, tvorac Banovine Hrvatske, dugogodišnji predsjednik Hrvatske seljačke stranke (1928-1964), istinski demokrat, mirotvorac, antifašist i antikomunist

U čast njegovog rođendana donosimo tekst koji na najbolji način govori o važnosti Vladka Mačeka za povijest, sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda, a napisao ga je u "Večernjem listu" 2. srpnja 2016. profesor emeritus Ivo Soljačić, ugledni hrvatski znanstvenik, umirovljeni profesor Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu (Zagreb, 1935), sin književnika i intendanta zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Marka Soljačića (Bol na Braču, 1896 - Zagreb, 1962) i otac glasovitog znanstvenika Marina Soljačića, profesora na odsjeku za fiziku na najprestižnijem svjetskom tehničkom sveučilištu, Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Cambridgeu (Zagreb, 1974).

Spomenimo i da je na današnji dan, 20. srpnja 1921, u Jastrebarskom rođen Ivica Škrabe, osnivač jaskanskog muzeja, generacijama omiljeni nastavnik likovne umjetnosti u jaskanskoj osnovnoj školi i jedan od najznačajnijih scenografa i kostimografa u povijesti jaskanskog kazališta. U Gradskom muzeju Jastrebarsko može se razgledati izložba njegovih umjetničkih radova, grafika i crteža. Ivica Škrabe je prije 50 godina u prostorijama dvorca Erdödy pokrenuo Zavičajni muzej Jastrebarsko, a građa koja je tada prikupljena čini i danas najznačajniji i najveći dio postava Gradskog muzeja Jastrebarsko. Ivica Škrabe preminuo je 12. kolovoza 1985. u Zagrebu.
MH

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!