10 godina udruge Žumberački uskoci

05.02.2019. Župna dvorana u žumberačkom grkokatoličkom centru Jastrebarskom bila je u nedjelju, 3. veljače, ispunjena članovima i simpatizerima uskočke priče iz Žumberka

Udruga Žumberački uskoci održala je godišnju skupštinu, a svečanost je počela s misom za sve pokojne uskočke vojskovođe iz Žumberka ( Radula, Daju Vukovića, Krstu Delišimunovića, Petra i Vida Gvozdanovića, Leopolda i Marka Rajakovića, Petra i Oskara Hranilovića, Vuka Delivuka, Josipa Šintića, Janka Šajatovića, Tomu Ljubanovića...) te pilota Miroslava Perisa.
Tajnik udruge Željko Hranilović pozdravio je nazočne te predložio radno predsjedništvo i dnevni red. U radno predsjedništvo izabrani su Željko Bastašić, Milan Radić i Željko Hranilović, a za zapisničara Branka Stanić te kao ovjerovitelji zapisnika Janko Obradović i Zdravko Štibić. Izvješće o radu za 2018. i plan rada za 2019. podnio je predsjednik Milan Radić. Izvješća su prihvaćena jednoglasno. Tokom 2019. udruga planira organizirati proslavu 4. obljetnice doseljenja uskoka na Žumberak 1539. - 2019., II. izdanje knjige "Žumberački uskoci vjekovni branitelji kršćanstva i Lijepe naše", sudjelovanje na uskočkim susretima u Senju i Klisu, proslavi Dana grada Karlovca i Samobora, organizacija posjeta naših iseljenih Žumberčana iz Berka kraju svojih očeva, nabavka nošnji, izdavanje publikacije o sošičkom kraju...
Udruga Žumberački uskoci osnovana je u siječnju 2009. godine i povodom deset godišnjice rada predstavljena je knjiga "Žumberački uskoci vjekovni branitelji kršćanstva i Lijepe naše", koja je izdana prošle godine u svibnju. Knjigu je predstavio Željko Hranilović i naglasio da njezin sadržaj široj populaciji daje mnoga saznanja o više stoljetnoj povijesti uskoka. Na skupštini je Milan Delivuk pročitao pjesmu koja je posvećena pilotu Miroslavu Perisu (rođenom 1. veljače 1961. ) i pjesmu posvećenu pjesniku Marku Vukasoviću. Ivan Vlašić iz Jastrebarskog predstavio je istraživanja o žumberačkoj obitelji Tome Ljubanovića, iz koje i on potječe. Tomo Ljubanović (11.8.1856.-19.12.1916.), najstariji sin uskoka Ferde Ljubanovića koji je bio „vicedecurion“ 12. kumpanije (satnije) sa sjedištem u Kalju, dobio je časnički čin po završetku Kadetske škole u Karlovcu. U vojnoj karijeri prošao je kroz nekoliko pukovnija diljem Austro-Ugarske, a 1905. kao major dolazi u 79. pukovniju grof Josip Jelačić u Otočcu, koju napušta 1911. kao dozapovjednik s činom pukovnika odlazeći u mirovinu živjeti s obitelji u Beč. Dobitnik je više vojnih odlikovanja i priznanja. Austro-ugarsko vojno zapovjedništvo u Lavovu (Ukrajina) 25. rujna 1916. imenovalo ga je inspektorom ratnih grobova („Kriegsgräber inspektor“). Nedugo nakon toga umro je i sahranjen u Lavovu.

Skup su pozdravili o. Milan Stipić,, predstavnik Žumberačkog društva iz Metlike - Mladen Brdar, Zvonko Maštrović iz Nove stvarnosti, predstavnik udruge Tadija Smičiklas - Milan Radić - Iltić, Milan Peris iz Karlovca i Damir Šoić iz Samobora. Zbog kazališnih obveza skupštini nije mogao prisustvovati g. NinoŠkrabe, počasni član i veliki prijatelj Žumberka. te je uputio pozdrav podrške za budući rad. Naglašeno je na skupštini od više govornika da se uskočka priča treba širiti među populacijom, jer Uskoci iz Žumberka bili su nosioci kršćanske pobjede kod Siska 1593. i 1545. obranili su Zagreb od Osmanlija... Na kraju skupštine dopredsjednik udruge - Željko Bastašić podijelio je zahvalnice istaknutim pojedincima, a koji su zaslužni za promicanje uskočke priče iz Žumberka( novinar Josip Grdina, Milan Delivuk...) Nakon skupštine bio je prigodni domjenak, a svirku i pjesmu je predvodio Damir Šoić (naš novi član) i njegovi prijatelji iz Samobora.

M.R.

TAGOVI | Žumberački uskoci

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!