Đakovo, Osijek i "Moje pjesme, moji snovi"

22.10.2016. U organizaciji jaskanske turističke agencije Agritour vlasnice Zvjezdane Domladovac, a na poticaj Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe, brojni članovi i prijatelji jaskanske Matice i kazališta posjetili su 15. i 16. listopada Osijek i Đakovo

Glavni povod za odlazak u samo srce Slavonije bila je izvedba mjuzikla "Moje pjesme, moji snovi", praizvedenog 1959. na Broadwayu, po kojem je 1965. snimljen i omiljeni film. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku kao prvo hrvatsko kazalište s velikim uspjehom  od travnja ove godine izvodi taj kultni mjuzikl. Jaskanci i njihovi gosti nisu krili zadovoljstvo sjajnom predstavom, u kojoj nastupa većina ansambla osječkog HNK. 

Posebno su ih oduševili Ivana Medić u ulozi Marije te sedmero mladih i malih glumaca koji su bez ikakvog problema, uvjerljivo i šarmantno, odglumili i otpjevali uloge djece obitelji Von Trapp. Napomenimo da su autori mjuzikla velikani tog žanra, Richard Rodgers (glazba) i Oscar Hammerstein II (stihovi). Predstavu je režirala Nina Kleflin, dok je izvedbom koju su gledali Jaskanci i njihovi prijatelji iz Zagreba dirigirao Filip Pavišić. Zanimljivo je da je rasvjetu oblikovao naš sugrađanin Aleksandar Mondecar, jedan od najznačajnijih hrvatskih majstora rasvjete.

Članovi Predsjedništva jaskanske Matice Nino Škrabe, Želimir Hrković i Klementina Škrabe zadržali su se nakon predstave u dužem razgovoru s nositeljicom glavne uloge, sjajnom Ivanom Medić. Nju je posebno razveselila činjenica da se baš zbog kazališne predstave 40-ak ljudi iz Jastrebarskog i Zagreba uputilo u 300 kilometara daleki Osijek. Nino Škrabe, koji se dugi niz godina bavi poviješću mjuzikla i piše priloge o mjuziklu za "Kazališni leksikon"  Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" u Zagrebu, čestitao je nakon predstave i direktoru drame osječkog HNK, Miroslavu Čabraji. 

"Moje pjesme, moje snovi" u Osijek su privukle i velikana hrvatskog mjuzikla, slavnog skladatelja Alfija Kabilja. On je s Ninom Škrabeom i Želimirom Hrkovićem popričao o stanju hrvatskog mjuzikla danas te o svojim neposrednim planovima. U Osijeku su se tako, zahvaljujući izvrsnoj predstavi, u isto vrijeme slučajno našli autori dva najpopularnija i najizvođenija hrvatska mjuzikla svih vremena, Alfi Kabiljo (autor glazbe slavnog mjuzikla "Jalta, Jalta!") i Nino Škrabe (jedan od autora teksta legendarnog "O’Kaja").

Uz posjet osječkom HNK, jaskanski matičari, kazalištarci i njihovi prijatelji u Đakovu su posjetili ergelu lipicanera, Državnu ergelu Đakovo, koja ove godine slavi 510 godina postojanja te đakovačku katedralu svetog Petra, gdje im se pružila prilika vidjeti i kriptu u kojoj su posmrtni ostaci Josipa Jurja Strossmayera. U Osijeku su obišli mnoge gradske znamenitosti, a većina je prisustvovala i svetoj misi u osječkoj konkatedrali svetog Petra i Pavla na kojoj je pjevao konkatedralni zbor.
Bio je to zaista izlet za pamćenje, a nadamo se da će ih u organizaciji Agritoura, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe u budućnosti biti još i više.

MH

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!