Andrija Ferko-rođeni komičar plemenitog kova

10.05.2020. U ovo vrijeme dok kazališne dvorane moraju biti prazne, odlučili smo Vam predstaviti glumice, glumce i suradnike našeg kazališta

Andrija kao pozornik Phil Jones u "Mary Poppins" (2014)

Andrija Ferko član je našeg Kazališta već šest godina. U tom razdoblju odigrao je niz uloga – debitirao je kao pozornik Phil Jones u "Mary Poppins" (2014), u "Striček Vilček ili Kako je Shakespeare postao Špeksir" (2015) bio je obrtnik Gubac, vojvoda Orsino, Merkucio, Osric i Lisandar, u "Dogodilo se u Betlehemu" (2015) igrao je razbojničkog harambašu Dajona i žednog razbojnika Abana, u "Velikoj tajni Sherlocka Holmesa" (2016) levorveraša Virgila te poštara Tadiju u još uvijek aktualnoj predstavi "Oko jedne hiže" (2018). U novim predstavama "101 dalmatiner" i "Robin Hood" Andrija bi popisu svojih uloga trebao dodati policajca Diku i Črnoga Huga.

Andrija kao Gubac u "Špeksiru" (2015)

Kao i mnogi drugi prije njega, Andrija se u kazalištu našao pomalo slučajno. Nino Škrabe pratio je jednu probu predstave "Mary Poppins" iz prvog reda mezanina (njegovo omiljeno mjesto). Slučajno se okrenuo i vidio nekoliko redova iza sebe jedno simpatično nasmijano lice.
- "Ko si ti, majstore?"
- "Andrija Ferko..."
- "Kaj tu delaš?"
- "Brat mi glumi tu u predstavi... Josip... Pa sam došal malo pogledati..."
- "Pa ti si onda šifra FF, Ferko Fulir, onaj kaj igra za juniore Jaske i često zabija golove..."
- "Baš tak..."
- "A kaj ne bi i ti glumil? Ti si iz kazališne familije. Šifra FF, jaka šifra... Tvoj deda Mika Ferko delal mi je scenu, deda Štef Fulir je glumil, pjeval i sviral, ujak Kruno je sviral, mama Kornelija je glumila. Ti si naš..."
- "Bi ja, ali nisam siguran mogu li ja zapamtiti sav taj tekst..."
- "To ti uopće nije problem, znaš li tekst ili ne znaš... Publika je krdo neupućenih, ali nas voli. Ti imaš simpa facu rođenog komičara, dovoljno je da nabaciš osmijeh na lice, prejdeš s jednog kraja pozornice na drugi i to je to..."
- "Pa onda bi možda mogal i probati... Ali ne garantiram baš da bu to super..."

Andrija kao razbojnički harambaša Dajon u "Dogodilo se u Betlehemu" (2015)

Ostalo je povijest. Dragi, dobri, simpatični, uvijek nasmijani i vrlo daroviti i duhoviti Andrija popeo se na pozornicu i ostao. Na svakom koraku, i na pozornici i pored nje, širi vedrinu i optimizam. Komičan je posebno u ulogama uniformiranih likova, policajaca, vojnika i poštara te svojom neodoljivom komikom podsjeća na legendarnog Marijana Lehpamera Libeta, apsolutnog rekordera po broju odigranih uloga u povijesti našeg kazališta.
A sada će vam se naš Andrija sam predstaviti…

Andrija među obrtnicima u "Špeksiru"

A sada će vam se naš Andrija sam predstaviti…
Datum rođenja i mjesto stanovanja.
ANDRIJA: 9. travnja 1997, Jastrebarsko.
Kad si došao u kazalište i zašto?
ANDRIJA: U kazalište sam došao 2014. godine kad je ekipa radila "Mary Poppins". Htio sam iskusiti nešto novo u svom životu. I na kraju je ispalo da baš i nisam toliko loš u glumi kako sam si ja to zamišljao, zavolio sam glumu i evo ostao sve do danas.
Čime se baviš osim kazalištem?
ANDRIJA: Osim kazališta radim u Juicyju.
Što radiš u slobodno vrijeme?
U slobodno vrijeme vozim bicikl, družim se s prijateljima, igram nogomet, gledam serije i filmove.

Ansambl predstave "Oko jedne hiže" sa scenografkinjom i kostimografkinjom Sandrom Brkljačić (skroz lijevo) i redateljem Nino Škrabeom (skroz desno)
Josip i Andrija Ferko kao kauboji u "Sherlocku Holmesu" (2016)

Tvoj najdraži film, glumica, glumac, redatelj?
ANDRIJA: Najdraži film mi je trilogija "Kuma", nemam baš neke najdraže glumice, a najdraži glumci su mi Al Pacino, Sylvester Stallone, Robert De Niro, Marlon Brando... a redatelj naravno naš Nino Škrabe.
Najdraža kazališna predstava i zašto?
ANDRIJA: Ne mogu se baš sjetiti najdraže. Mogao bih evo izdvojiti "Mary Poppins" zato što mi je to prva predstava u kojoj sam glumio.
Tvoja najdraža uloga i zašto?
ANDRIJA: Najdraža uloga mi je Pozornik Phil Jones kojeg sam glumio u "Mary Poppins". S tom sam se ulogom prvi put upoznao s tremom i to mi je dalje pomoglo u ostalim predstavama.
Najdraža vrsta glazbe i glazbeni izvođači?
ANDRIJA: Najdraže vrste glazbe su mi rock, pop, zabavna glazba, reggae. Od izvođača najviše slušam Zdravka Čolića, Hladno pivo, Dubioza kolektiv i Prljavo kazalište.
Koji su tvoji glumački uzori?
ANDRIJA: Želimir Hrković i Dean Skok jer su odlični i može se puno toga od njih naučiti.

Andrija i kolega glumac Niko Pavelić

Voliš li čitati knjige? Ako da, koja ti je najdraža knjiga?
ANDRIJA: Nisam baš neki tip od čitanja.
Redatelji i glumci od kojih si najviše naučio?
ANDRIJA: Već spomenuti Nino Škrabe, Želimir Hrković i Dean Skok.
Pratiš li sport, ako da, koji-za koga navijaš?
ANDRIJA: Pratim nogomet i rukomet i navijam za Dinamo Zagreb i PPD Zagreb.
Što tebi znači naše i tvoje Kazalište, slavna jaskanska tradicija već više od 50 godina?
ANDRIJA: Samo ću reći da mi je Kazalište kao drugi dom i jako puno mi znači.

Mlade glumice i glumci Kazališta Škrabe u društvu Andrije (u sredini), redateljice Klementine Škrabe (naprijed) i ton-majstora i majstora scene Dominika Sečena (desno).

Tvoja poruka osnivaču našeg Kazališta Nini Škrabeu koji je nedavno proslavio 50 godina umjetničkog djelovanja?
ANDRIJA: Naš dragi Nino. Želim mu još puno puno predstava, zdravlja i sreće u daljnjem radu jer što ti je brod bez kapetana?
Tvoja poruka mladim/najmlađim glumcima Kazališta Škrabe?
ANDRIJA: Samo hrabro i bez treme jer je publika krdo neupućenih.
Tvoja poruka gledateljima naših predstava?
ANDRIJA: Budite i dalje vjerni pratitelji nas kazalištaraca, nasmijani nakon naših predstava jer je to znak da smo našu predstavu odradili dobro. Nadam se da ćemo se brzo vidjeti u što većem broju jer nam puno znači svaki vaš smijeh i pljesak. Hvala vam što ste s nama i uz nas.

TAGOVI | Kazalište Škrabe

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!