Baština koja nestaje

17.04.2016. Protekli petak 15. travnja u galeriji Gradskog muzeja u Jastrebarskom otvorena je izložba slika "Baština koja nestaje", jaskanske umjetnice Marije Bertić-Štefanac

Već dugo se na nekoj izložbi u jaskanskom muzeju nije okupio toliki broj ljudi kao proteklog petka na otvorenju izložbe slika Marije Bertić Štefanec. Iako rođena Slavonka, jaskanski kraj u kojem živi posljednjih godina prihvatila je kao svoj rođeni, i u njemu pronašla inspiraciju za svoja umjetnička djela.

To je najbolje pokazala ova izložba akvarela koja prikazuje bogatu ruralnu arhitekturu jaskanskog kraja, koja nažalost pomalo nestaje nagrižena godinama, klimatskim nedaćama, a ponajviše gubitkom žitelja, koji su joj davali svoj pečat stilom i načinom života.

-Svaki krajolik, pa tako i njegova arhitektura- hiže, kleti, stari čardaci, nose svoje posebnosti kroz karakter oblika. Te posebnosti Marija Bertić- Štefanac otima od gubitka i zaborava, prepoznatljivim rukopisom i likovnim izražajem, bilježeći kistom poruku  za buduće naraštaje; "pogledajte, to je baština koja nestaje", rekla je na otvorenju izložbe Tanja Horvat predsjednica udruge željezničara slikara"Plavo svjetlo" koje je Marija član. 

Proglašavajući izložbu otvorenom, zamjenik jaskanskog gradonačelnika Stipe Bučar zahvalio je Mariji na ljubavi prema jaskanskom kraju, ali i humanosti koju je pokazala na brojnim likovnim kolonijama darivajući svoje slike u humanitarne svrhe.
Izložba, koju je Marija posvetila svom prerano preminulom suprugu Željku, biti će u Gradskoj galeriji otvorena do 6.svibnja.
I. Krčelić

TAGOVI | Gradski muzej Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!