Duhovni seminar Kursiljo održan u Gornjem Desincu

18.12.2013. O duhovnom seminaru Kursiljo koji je od 12. do 15. prosinca održan u Gornjem Desincu za vjernike župe Sv. Ivana Krstitelja piše naš stalni suradnik Juraj Jurković

Više od četrdeset odraslih vjernika župe Sv. Ivana Krstitelja Desinec te nekoliko vjernika iz drugih župa u ovogodišnjem vremenu Došašća sudjelovalo je na duhovnom seminaru Kursiljo koji je zapravo mali tečaj kršćanstva, a održao se u Gornjem Desincu od 12. - 15. prosinca 2013.
Ljepšeg događaja u ovom adventskom vremenu dok iščekujemo rođenje Sina Božjega te prodor kršćanske topline i punine sjaja Nebeskog Sunca u naša srca, gotovo da i nismo mogli poželjeti.
Kursiljo - mali tečaj kršćanstva, u našoj župi održan je zahvaljujući aktivnostima pastoralnog i ekonomskog vijeća te organizacijskom timu na čelu s našim župnikom Petrom Ribarićem te uvijek vrijednom i aktivnom župljankom Dragicom Kambić.
Seminar je vodio duhovnik crkvenog pokreta Kursiljo vlč. Andrija Vrane sa svojim suradnicima i osvjedočenim vjernicima Jasnom Pavelić-Jureško, naše gore listom Desinčarkom, Dragicom Sertić rođenom Novosel, Goranom Grgecom i Krunoslavom Milasom. U četiri dana duhovne obnove, u izvrsnim i nadahnutim predavanjima i tumačenjima kršćanske vjere duhovnog voditelja te kroz istinska svjedočenja iz života kao i tematska predavanja njegovih suradnika, sudionici seminara mogli su doživjeti i spoznati da vjera nije samo običajna tradicija već puno više od toga.

Ovaj radosni događaj započeo je u četvrtak u 18.00 sati svetom misom koju je u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio vlč. Andrija Vrane, a potom se nastavio u vatrogasnom domu DVD-a Gornji Desinec pojedinačnim predstavljanjem sudionika seminara. Nakon zajedničke pjesme ”Krist jednom stade na žalu”, slijedilo je predavanje voditelja seminara vlč. Vrane ”PUT DO SEBE JE UJEDNO PUT DO BOGA” te životna svjedočanstva njegovih suradnika.
Raspoređeni u šest grupa nastavili smo rad uz animatore i suradnike u obliku aktivnih razmišljanja i rasprava o određenim temama iz života vjernika negdje do 21.30 sati.
Drugi dan seminara u petak, u 18.00 sati započeli smo svetom misom, a nastavak aktivnosti po grupama održan je u Područnoj školi Desinec do 21.30 sati.

U subotu, trećeg dana imali smo cjelodnevne aktivnosti koje smo započeli u školi već ujutro u 9:00 uz nova predavanja, svjedočanstva i tematske rasprave. Pružila nam se i mogućnost za osobni razgovor s velečasnim Vrane kao i za Sakrament pomirenja (Sv. Ispovijed), da bi u 19.30 počeli s misnim slavljem, koje je trajalo do 20.30 sati.
U nedjelju, četvrti dan našeg druženja opet smo bili na okupu u 9.00 u razrednoj učionici usredotočeni na nova predavanja, nove teme i rasprave kao i mogućnost pripreme i želje za Sv. Ispovijed za preostale sudionike. Svakodnevno smo pjevali crkvene pjesme i molili određene molitve iz kursiljističkog molitvenika.

U 12.30 počela je posebno svečana misa zahvalnica uz prinos darova (kruh, vino, slika obitelji) našem duhovnom voditelju seminara, a svi sudionici tečaja dobili su kursiljističke križeve uz poruku da budemo apostoli vjere, svjetla, ljubavi i nade.
Pjevani dio mise svojim su pjevanjem potpomogle i članice VA Gouriena. Poslije mise i zajedničkog ručka, svaki sudionik seminara javno je pred svima priopćio svoje viđenje, doživljaje i dojmove o zajedničkom druženju na ovom malom radosnom tečaju kršćanstva, a zapravo velikom dobitku u produbljivanju i oplemenjivanju vjere svakog vjernika. Uz uobičajene pozdrave, razmjene adresa i brojeva telefona, uz sklopljena nova poznanstva, prijateljstva i neskrivene iskaze emocija, seminar je završio oko 15.30 sati.

Tematska predavanja na seminaru:

- Tko sam ja?
- Koji je smisao mog života?
- Crkva
- Kršćanski život je drukčiji
- Produbljivanje vjere
- Sakramenti kao vidljivi znakovi vjere
- Apostolat
- Zreli kršćanin
- Mi i svijet
- Kako dalje?

U ovim danima našeg produhovljenog druženja i zajedništva u vjeri puno toga je rečeno, posvjedočeno, tematski raspravljeno, zapisano, a mi smo postali bogatiji novim spoznajama i ojačali našu vezu i vjeru s Bogom. Zato i postoje ovakvi seminari i susreti sličnog sadržaja na kojima se okupljaju prijatelji i vjernici kao zajednica u središtu koje je Kristova ljubav, ljubav prema Crkvi, prema prijatelju, prema braći i sestrama u vjeri. Vjera se zapravo živi i prožima život vjernika u svojoj punini, približava nas Bogu na način da je utjelovljena u tjelesnom hramu vjernika kao duša uprisutnjenjem Duha Svetoga. Vjera je život, toplina i ljubav, vjera je prva jutarnja zraka sunca, moć, energija i snaga koja pokreće ljudsko tijelo, vjera je druženje i molitva. Vjera je rad, noćni san i počinak, vjera je zahvala Bogu za zdravlje, za društvo i prijatelje, zahvala za obitelj. Vjera je najsjajnije svjetlo, nadahnuće i duhovna obnova, vjera je poziv i poslanstvo primanja i davanja, vjera je obraćenje, opraštanje, pomaganje i razumijevanje.

Biti vjernik znači posvijestiti se radošću ljubavi kao osoba i božje biće, biti dostojanstven i slobodan, djelovati i znati živjeti u svakoj situaciji, moći se nositi sa svim kušnjama i izazovima. Biti vjernik znači uvijek biti spreman, odgovoran, pribran i odlučan u svemu te biti siguran u jakost svojih temelja vjere jer nikada nisi sam. Biti vjernik znači slijediti, krenuti, spoznati, oprostiti, moliti, osjetiti, vidjeti, radovati se, čuti, saslušati, poštovati, ustrajati, omogućiti...
Biti vjernik znači uspostaviti istinski pravi odnos riječima OPROSTI i HVALA u „komunikaciji” s Bogom i ljudima na svim poljima svog djelovanja.

Posebno bih u ovom osvrtu želio istaknuti jako lijepe, sabrane i poučne misli koje nam je pročitala i darovala ”naša sestra po vjeri” i rođena Desinčarka, gospođa Dragica Sertić u oslikanom obliku USPOMENE NA PRVI KURSILJO U GORNJEM DESINCU a pod znakovitim nazivom edukativne stihovne tvorevine ”Ne čekaj sutra”.
NE ČEKAJ SUTRA
Mnogi čekaju to čarobno sutra.....
Da se promijene na bolje.....
Da se približe Bogu i ljudima!
Čekaju da isprave greške,
Da učine dobro djelo.....
Da oproste,
Da..... odgađaju.....
Od sutra ću ovo.....
Od sutra ću ono.....
Od sutra ću.....
Ne čekaj sutra, jer ga možda nećeš dočekati!
Možda ti je ovo posljednji dan ovozemaljskog života.....

Zato:

*Budi prijatelj – danas!
*Vjeruj, voli, slušaj – danas!
*Oprosti sebi i drugima – danas!
*Pokaži (s)trpljenje – danas!
*Pokloni djeci vjeru i ljubav – danas!
*Predaj Bogu svoje brige – danas!
*Kreni moliti – danas!
*Počni čitati Bibliju – danas!

Danas – dragi brate!
Danas – draga sestro!

Ne čekaj sutra!
Mnogi su tako zakasnili!
Ponukan ovim znakovitim riječima, koje nam je kazivala i darovala naša Dragica, osjećam istinsku potrebu već DANAS zahvaliti se svima onima koji su pridonijeli da je prvi Kursiljo u Gornjem Desincu uspio u svojoj misiji u duhovnoj obnovi snaženja i produbljivanja prave Kristove vjere i kršćanskog života.
Napisao: Juraj Jurković

TAGOVI | Župa Desinec

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!