Dvije crte plavo

05.10.2018. Promocija romana "DVIJE CRTE - PLAVO" Rosie Kugli, koji govori o maloljetničkoj trudnoći održat će se u Jastrebarskom 18. listopada u dvorani Centra za kulturu od 18 sati

Centar za kulturu Jastrebarsko sredinom ovoga mjeseca, 18. listopada ugošćuje književnicu Rosie Kugli, koja je dosad napisala nekoliko vrlo uspješnih romana za mlade.
Posljednjih tjedana ova je autorica ponovno privukla pažnju javnosti svojim novim romanom "Dvije crte – plavo" namijenjenim tinejdžerima. Nakon romana „Nisam ti rekla“, koji obrađuje temu alkoholizma kod mladih te djela „Hod po rubu“ koji se bavi nasiljem među mladima, za temu svog trećeg romana Rosie Kugli izabrala je tinejdžersku trudnoću o kojoj se u javnosti malo govori. Nagrada Grigor Vitez za „Nisam ti rekla“, recenzije uglednih pedagoga te razgovori u školama i brojna publika koja je s odobravanjem dočekala romane o tinejdžerskim problemima dokazuju koliko su romani kakve piše Rosie Kugli potrebni i mladima i njihovim roditeljima.
"Široka je paleta tema koje dotičem, ali najviše uživam pisati knjige za mlade. Tu sam se nekako našla, a sudeći po osvrtima koje dobivam od buntovnih tinejdžera, smatram da sam pogodila bit. Zato sam ponovo posegnula za istom formulom. Novi rukopis otvara temu koja se počesto gura pod tepih, a u suvremenom hrvatskom romanu za mlade nije relevantno ni dodirnuta. A to je tema maloljetničke trudnoće i sve ono što ona neminovno povlači za sobom. Neplanirane, neželjene trudnoće su stvarnost za milijune tinejdžera, bez obzira na društveni i ekonomski sloj društva kojem pripadaju" - ističe autorica koja će svoju knjigu "Dvije crte - plavo" jaskanskoj publici, među kojom očekuje i tinejdžere, predstaviti u četvrtak, 18. listopada od 18 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu Jastrebarsko.

U Hrvatskoj je prema posljednjim statističkim podacima prosječna dob u kojoj djevojčice stupaju u spolne odnose 17 godina, dok dječaci postaju spolno aktivni sa 16 godina. Prošle je godine 987 tinejdžerica rodilo, a 157 njih odlučilo se za /legalni/ prekid trudnoće, pri čemu više od 90 posto svih tih djevojaka nije željelo ili planiralo trudnoću.
Zanimljivo je da je roman „Dvije crte – plavo“ već adaptiran za kazalište, a režiju i dramaturgiju predstave potpisuje Frana Marija Vranković koja uspješno surađuje i s Gradskim kazalištem Jastrebarsko.

CZK

TAGOVI | Centar za kulturu Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!