Dvije premijere Nine Škrabea

23.03.2015. Proteklog tjedna naš sugrađanin, poznati književnik i dramatičar Nino Škrabe, imao je čak dvije premijere, i to na dva kontinenta

Najzaslužniji za nastajanje "Plavog podruma": Želimir Mesarić (redatelj), Zlatko Vitez (tumač glavne uloge) i Nino Škrabe (autor teksta)

U petak, 14. ožujka, u australskom glavnom gradu, Canberri, pred oduševljenim australskim Hrvatima održana je premijera dokumentarnog filma "Sveta Hrvatska", o hrvatskim svecima i blaženicima, u režiji Jakova Sedlara i prema scenariju Nine Škrabea, a isti film nekoliko dana kasnije prikazan je i u Melbourneu.
Veliku pozornost hrvatske kulturne javnosti izazvale su prve izvedbe kabaretske predstave "U plavom podrumu" autora Nine Škrabea, u režiji Želimira Mesarića i u izvedbi Glumačke družine Histrion.
Samo tri dana nakon premijere "Svete Hrvatske", u Histrionskom domu u Zagrebu, u utorak 17. ožujka, održana je pretpremijera "Plavog podruma", a u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom prisustvovali su joj članovi Predsjedništva jaskanske Matice i Gradskog pjevačkog društva "Javor" te roditelji i polaznici Dramskog studija Jaska. Svečana premijera predstave, kojom su otvoreni 8. Gumbekovi dani, uslijedila je u četvrtak, 19. ožujka, pred brojnim uzvanicima, a gledatelji na tim prvim izvedbama nisu mogli sakriti svoje oduševljenje, smijeh i suze, uživajući u priči o "svim tim cajtima kaj su prešli", zagrebačkim nogometnim asovima i klubovima, o Zagrebu i Hrvatskoj, uz omiljene melodije davnih dana.

Završni aplauz na premijeri "Plavog podruma"; izvođači, autor Nino Škrabe i redatelj Želimir Mesarić

Djelo je inspirirano životom i djelom karizmatičnog Ice Hitreca (Zagreb, 1911-1946), po ocjenama eksperata najvećeg hrvatskog nogometaša svih vremena, ali i istinskog humanista i dobrotvora. Gumbekove dane otvorio je sin velikog Ice Hitreca, Tomislav Hitrec.
"U plavom podrumu" legenda hrvatskog glumišta Zlatko Vitez nakon privremene glumačke mirovine vratio se nakon pet godina "daskama koje život znače" na najbolji mogući način, sjajno odigranom glavnom ulogom Frante, vlasnika popularnog zagrebačkog bara Plavi podrum. U predstavi su mu se pridružili nizom izvrsnih uloga Ivica Pucar, Pero Juričić, Tara Rosandić, Marija Borić, Ana Majhenić, Luka Bulović te pijanist Zvonimir Presečki.
Autor teksta "U plavom podrumu" Nino Škrabe kaže: "Naš "Plavi podrum" zamišljen je kao kabaretska predstava, posvećena "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu", nogometu, ali i zbivanjima oko njega. U Plavom podrumu, omiljenom sastajalištu nogometaša i navijača, kroz priče i pošalice o nogometu, utakmicama i nogometnim zvijezdama, uz pratnju glazbe, pjesme i plesa, odvija se povijest Zagreba, Hrvatske, Europe i svijeta, od godine 1930. do 1945, od pobjede reprezentacije Zagreba nad Madridom i neodlaska hrvatskih nogometaša na svjetsko prvenstvo u Urugvaj (zbog ubojstva Stjepana Radića i selidbe Nogometnog saveza iz Zagreba u Beograd), preko značajnih reprezentativnih i klupskih pobjeda tridesetih i četrdesetih godina, do boljševičkog zatiranja tradicije najznačajnijih zagrebačkih nogometnih klubova i osnivanja Dinama."

Autor "Plavog podruma" Nino Škrabe sa sinovima velikana hrvatskog nogometa, Tomislavom Hitrecom (prvi slijeva) i Zdeslavom Vukasom (u sredini)

Predstava je popraćena brojnim komplimentima i pozitivnim osvrtima, a kritičar "Večernjeg lista" Denis Derk pored ostalog je napisao: "Nino Škrabe hrvatsku je dramsku riječ obogatio nježnom posvetom nekim davno prošlim, romantičnim nogometnim vremenima".
"U plavi podrum" možete u Histrionskom domu ponovno ući 31. ožujka, na svečanom zatvaranju Gumbekovih dana, a zakazano je čak 14 izvedbi u travnju i svibnju. Već je sada jasno da su Zagrepčani i svi ljubitelji kazališta dobili novi veliki hit.
K.Š.

TAGOVI | Nino Škrabe

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!