"Hlačasti zmaj" uspješno poletio

11.02.2016. U petak, 5. veljače u dvorani Glazbene škole Jastrebarsko bilo je svečano i veselo - održano je predstavljanje druge knjige pjesama za djecu omiljene jaskanske odgojiteljice Danice Divjak

Izdavač knjige "Hlačasti zmaj" je Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom, a otkad je Ogranak obnovio svoje djelovanje, godine 2010, to je već osma knjiga u njegovom izdanju. Urednica knjige je Sandra Brkljačić, za grafički dizajn zaslužan je Vedran Falica, a za lekturu i korekturu Margareta Škrabe.
Danica Divjak i "Hlačasti zmaj" privukli su u jaskansku Glazbenu školu velik broj zaljubljenika u kulturu, poeziju i "gledanje svijeta ružičastim naočalama".
Program je započeo recitalom "Hlačasti zmaj" kojeg je u sklopu Kazališta Škrabe - Dramskog studija Jaska s tridesetak mladih glumaca pripremila voditeljica studija, ujedno i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementina Škrabe. Mali glumci izvodili su s mnogo šarma i radosti stihove iz knjige Danice Divjak. Prvu pjesmicu, "Hlačasti zmaj" izgovorila je Anita Jurelinac, sada odgojiteljica u jaskanskom Dječjem vrtiću "Radost", za koju je Danica Divjak i napisala tu pjesmu dok je Anita još pohađala vrtić kao mala djevojčica. Za izgled glumica i glumaca pobrinule su se Marija Špikić i Martina Barundich, na klaviru ih je za izvođenje pjesme "Ljepota života" pratila Marta Brkljačić, a kroz program su umješno vodili glumci Patrik Sečen i Florijan Skok, također vrtićka "djeca" tete Danice.
U glazbenom dijelu programa nastupila je mlada talentirana violinistica, također u vrtićko doba djevojčica "tete Danice", Ana Paula Lovretin.

Svoju prvu knjigu, "Od zvijezda do trave" Danica Divjak izdala je u vlastitoj nakladi još 2004, a Klementina Škrabe u svom je govoru naglasila kako je jedan od glavnih razloga za obnovu djelovanja jaskanske Matice hrvatske bio pružanje pomoći darovitim piscima da njihove knjige ugledaju svjetlo dana. Zatim je dodala: "Večeras bih htjela naglasiti veliku važnost dječje književnosti. Ona nije samo za djecu, već za sve ljude dobre volje, koji čitaju da bi se produhovili, nešto naučili i izašli iz svijeta knjige kao bolji, jači i sretniji ljudi. Nadam se da će "Hlačasti zmaj" inspirirati neke nove pisce koji će svoj zavičaj kad postanu slavni promovirati po cijelom svijetu, ali mu se i uvijek vraćati. Nadam se da će "Hlačasti zmaj" biti samo početak suradnje jaskanske Matice i Danice Divjak i da ćemo uskoro promovirati i  njezinu novu knjigu."

Prisutne je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar, čestitajući pritom Danici Divjak na njezinoj novoj knjizi. Urednica Sandra Brkljačić izrazila je želju svih koji su radili na knjizi da uz zabavu i veselje malim čitateljima, knjiga pruži priliku roditeljima i odgajateljima da upozore dijete na važne životne stvari - uz literarni, knjiga ima i pedagoški aspekt jer su pjesmice složene prema temama, a na kraju knjige nalazi se tematsko kazalo. Sandra, i sama "odgojiteljica", profesorica u jaskanskoj srednjoj školi, upozorila je na manjkavost današnjeg sistema obrazovanja jer se kroz brojna pravila, statistiku i kurikulume zaboravlja na ono što je najbitnije prenijeti mlađim naraštajima, a to su ljepota života i ljubav. Na kraju je naglasila: "Svi mi volimo izvrsnost u obrazovanju, ali ona bi nam trebala biti posljedica. Po kojim metodama možemo izmijeriti količinu ljubavi ili količinu iskrenosti? Upravo zato je ova knjiga važna jer je ljubav, a ne izvrsnost rezultata, temelj obrazovanja. I gdje će biti ljubavi bit će i izvrsnih rezultata kao posljedica."

Riječima pohvale Danici Divjak obratila se i ravnateljica Osnovne škole "Kardinal Alojzije Stepinac" u Krašiću, pedagoginja Helena Beketić, autorica jednog od pogovora knjige. Naglasila je: "Ispod svih tih kukaca, trava, leptirića postoji nešto puno važnije, a to je ljubav, optimizam, neopterećenost svakodnevnim brigama. I poruka svoj dječici je da uvijek jednom
rukom, jednom nogom i jednim djelom svog srca ostanu upravo u ovakvom čarobnom svijetu, a i svima nama da mu se vratimo, u njega uronimo i u njemu uživamo."
Renomirana književnica, Jaskanka Sonja Zubović čestitala je kolegici Danici Divjak na novoj knjizi pjesama i naglasila njezinu kvalitetu te pritom čestitala Jaskancima na radu Ogranka Matice hrvatske jer zahvaljujući njemu pisci dobivaju šansu vidjeti svoj rad objavljen.

Književnik Nino Škrabe u svom obraćanju istaknuo je ljepotu Daničinog "vedrog i radosnog malog svijeta" i neodoljivost njezinog "bajkovitog i basnovitog poetskog prostora". Govorio je i o značaju Danice Divjak kao važne sudionice u životu i kulturi našeg grada te o problemima s kojima se kultura danas u našem gradu susreće.
Na kraju je sve prisutne pozdravila i autorica Danica Divjak, dokazujući još jednom da iz nje uvijek pršti optimizam i dobro raspoloženje.
Druženje se nastavilo u ugodnom ambijentu jaskanske Glazbene škole. Knjigu "Hlačasti zmaj" od sljedećeg tjedna može se nabaviti u "Foto studiju Jaska" u Jastrebarskom te u centru Zagreba u knjižari Matice hrvatske.
MH
foto: Kristinko Malnar

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!