KUD Lipa najbolji na županijskoj smotri

26.06.2014. Nakon uspješnog gostovanja u Kanadi članovi Kud-a Lipa iz Slavetića nastupili su protekle subote na Smotri izvornog folklora u Sv.Ivanu Zelina i jednoglasnom odlukom žirija proglašeni najboljim društvom, i time ostvarili plasman na državnu smotru

Na ovogodišnjoj županijskoj smotri izvornog folklora jednoglasnom odlukom stručnog žirija  Kud Lipa iz Slavetića proglašen je najboljim kud-om ovogodišnje smotre  te će biti predstavnik Zagrebačke županije na prvoj Državnoj smotri izvornog folklora koja će se održati u rujnu u Karlovcu. Naime, prema odluci Hrvatskog sabora kulture, te u njihovoj organizaciji po prvi puta ove godine održat će se Državna smotra folklora natjecateljskog karaktera na kojoj nastupaju najbolji u svojim županijama, a Kud Lipa ima čast na prvoj takvoj smotri predstavljati Zagrebačku županiju.

Vrijedni članovi ovog društva još jednom su pokazali da im je jedini cilj očuvati i prezentirati  bogatu kulturnu baštinu svoga kraja, ne izmišljajući nešto novo, već prenijeti novim generacijama ono što su naši preci stoljećima stvarali. To su pokazali i u Kanadi iz koje su se nedugo vratili nakon dvotjedne turneje iz koje nose prekrasne uspomene. Najviše ih je fasciniralo koliko naši iseljenici čuvaju  običaje i kulturu svoje negdašnje domovine.

Ovom prilikom KUD Lipa zahvaljuje se Jaskanskom klubu u Kanadi na čelu s Nikolom Reparom i Božidarom Perkovićem na pomoći oko organizacije, i što su im financijski omogućili izlet u Toronto i na slapove Nijagare. Zahvaljuju  također i Župi hrvatskih mučenika u Missassuagi gdje je župnik naš Jaskanac Ivica Reparinec, te župnom folklornom društvu Sljeme. Posebno se zahvaljuju svojim domaćinima koji su ih primili u svoje kuće na dva tjedna i ugostili na najbolji mogući način. Kako bi ostvarili ovo međunarodno putovanje pomogli su, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Zajednica kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, Grad Jastrebarsko, Turistička zajednica grada Jastrebarskog , Turistička zajednica Grada Zagreba, te poduzeća i obrtnici  - Aristokrat ZG, Ljekarne Bingula, OPG  Domladovac, Optika Bašić, EKS vl.Stjepan Katovčić, Foto Grgas, Croatia osiguranje, Kompas-turistička agencija, posebno monsinjori Stjepan i Josip Baloban  i mons. Jurica Batelja, te mnogi drugi, rekla nam je predsjednica KUD_a Lipa Anita Starešinčić.

TAGOVI | KUD Lipa Slavetić

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!