Legendarni Vladimir Jagarić oduševio Jaskance

02.02.2011. U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Jastrebarsko i HPD-a Jastrebarsko, u sklopu jaskanske Noći muzeja održana je večer pod nazivom Život i djelo Vladimira Jagarića

Smiljka Bencet, Vladimir i Luka Jagarić

Jaskanski ogranak Matice hrvatske zaista radi punom parom. O tome svjedoče čak četiri događanja koje je ogranak organizirao od svojeg osnivanja krajem studenog 2010., ali i činjenica da na svakom novom skupu jaskanskih "matičara" i njihovih prijatelja bude sve više i više ljudi. Dokaz za to svakako je i večer posvećena velikom glumcu, piscu i planinaru Vladimiru Jagariću, održana u, za tu priliku otvorenoj, Gradskoj kavani u sklopu jaskanske Noći muzeja, u petak 28. siječnja 2011.   

Dramski umjetnik Vladimir Jagarić (Zagreb, 1925.), po ocu Jaskanac, po majci Milici Šelebaj (pjevačici opernog zbora zagrebačkog HNK) iz Dola kraj Pribića, završio je 1945. Zemaljsku glumačku školu u Zagrebu, s upjehom je nastupao u zagrebačkom HNK i Narodnom pozorištu u Sarajevu, a posebno se pamti kao dugogodišnji prvak Karlovačkog kazališta (1956.-1963.) i zagrebačke Komedije (1965.-1984.) te kao voditelj i redatelj mnogih amaterskih družina. Istaknuti planinar i publicist, objavio je brojne članke o planinarstvu u raznim časopisima te niz zapaženih publikacija o ljepotama, povijesti i kulturi jaskanskog kraja. Napisao je monografiju o životu i djelu Ivana Krajača (Senj, 1877. - Maribor, 1945.), istaknutog financijskog stručnjaka i političara, izuzetno zaslužnog prvaka hrvatskog planinarstva koji je od 1907. djelovao u Jastrebarskom kao odvjetnik i javni bilježnik. Knjiga je pod naslovom "Ivan Krajač, život i djelo političara, ekonomista, pravnika i planinara" u povodu 135. obljetnice hrvatskog planinarstva tiskana 2009. u izdanju Hrvatskog planinarskog saveza, a na njezinim stranicama može se pročitati i niz zanimljivih podataka iz života stare Jaske i jaskanskog planinarstva.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom je tako u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Jastrebarsko organizirao događanje pod nazivom "Život i djelo Vladimira Jagarića uz predstavljanje njegove knjige o Ivanu Krajaču", a brojni Jaskanci, Samoborci, Zagrepčani, Dolčani i Pribićanci ispunili su prostor Gradske kavane do posljednjeg mjesta. Voditeljski posao je, kao i inače na Matičinim događanjima, šarmantno i suvereno odradila Ljiljana Meštrić, a prisutne je pozdravio tajnik Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i dugogodišnji član Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko Stjepan Volarić. 

Stjepan Volarić

Josip Bakalas, dobri duh Dola kraj Pribića, dugogodišnji općinski vijećnik u Jastrebarskom i Krašiću, crkveni odbornik u Pribiću, autor stihova za brojne skladbe, sportski djelatnik i novinar, inicijator obnove prošteništa u Dolu, inženjer zaštite na radu i poduzetnik te član jaskanskog ogranka Matice hrvatske govorio je o djetinjstvu Vladimira Jagarića u Dolu, a Dražen Lovreček, član upravnog odbora Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko, o doprinosu Vladimira Jagarića planinarstvu u Jastrebarskom. Inženjer Mirko Kos, legendarni jaskanski planinar, pripremio je iscrpnu studiju o Ivanu Krajaču u Jaski te vezi Vladimira Jagarića s Krajačem i Jaskom. Profesor Josip Šintić, urednik Žumberačkih novina i predsjednik Ekološkog društva Žumberak, spomenuo je veliki doprinos Vladimira Jagarića razvoju i očuvanju Žumberka, a sve prisutne oduševila je svojim sjećanjima na događaje vezane u Vladimira Jagarića Ranka Novosel, legendarna samoborska učiteljica, spisateljica, donedavna predsjednica samoborskog Ogranka Matice hrvatske te idejna začetnica Hrvatskog učiteljskog društva Samobor, koja je prošle godine proslavila svoj 80. rođendan i 60. obljetnicu predanog pedagoškog i kulturnog rada. Vladimir Novak, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza, govorio je o 17 godina koje je Vladimir Jagarić proveo u Savezu i njegovom doprinosu hrvatskom planinarstvu dok se Josipa Tvrdeić, autorica, voditeljica i kreatorica programa "De En Di" koji djeluje pri Društvu Naša djeca u Črnomercu, prisjetila najljepših trenutaka iz dugogodišnje kazališne suradnje s Vladimirom Jagarićem. Pisac i dramatičar Nino Škrabe preporučio je svima knjigu o Ivanu Krajaču u kojoj se puno govori i o povijesti Jaske. Govorio je o prvim susretima s Vladimirom Jagarićem, njegovom doprinosu hrvatskoj kazališnoj umjetnosti te posebno njegovoj povezanosti s jaskanskim krajem. Posebno je pozdravio suprugu gospodina Jagarića, legendarnu glumicu Smiljku Bencet te njihovog sina Luku Jagarića. Na kraju je uz gromki pljesak mikrofon preuzeo Vladimir Jagarić koji je zahvalio svim govornicima i prisutnim građanima na toplom prijemu te najavio nove spisateljske planove u bliskoj budućnosti. Dobra atmosfera nakon službenog dijela programa nastavljena je uz odlični tamburaški sastav iz Dola, Vesele Žalce, a svi primjerci knjige Vladimira Jagarića o Ivanu Krajaču koji su se mogli kupiti tom prilikom, planuli su u petnaestak minuta.

Velik uspjeh večeri posvećene životu i djelu Vladimira Jagarića dokaz je da jaskanska publika željno iščekuje i odlično prihvaća svaku dobro organiziranu kulturnu akciju pa je sličnim događanjima u našem gradu u budućnosti uspjeh zagarantiran.

Više fotografija s promocije pogledajte u našoj fotogaleriji.

TAGOVI | Noć muzeja | Vladimir Jagarić

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!