Mara Doljak ponovo dolazi u Jastrebarsko

30.10.2018. Prošle su dvije godine od gostovanja poznate hodočasnice Mare Doljak, autorice putopisne knjige "Moj Camino" u Jastrebarskom

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, magistra farmacije Mara Doljak u Centru za kulturu Jastrebarsko, 9. studenoga od 19,00 sati predstavlja nastavak svoje uspješnice „Moj Camino 2“ te će tom prilikom publici ponovno prenijeti svoja bogata iskustva, doživljaje, fotografije i video zapise s puta dugog gotovo 800 kilometara, koje je prehodala za 31 dan.
O pješačkoj avanturi, koju je tri puta iskusila, poznatom hodočasničkom stazom Camino de Santiago, koja je počinjala na Pirinejima u francuskom gradu Saint-Jean-Pied-de-Por, a završila u Santiagu de Compostele - grada gdje je grob svetog Jakova, kroz prošlost, tradiciju i ljude koji su oblikovali hodočasnički put i njegove legende, autorica će govoriti pred, očekuje se (ako je suditi po prethodnom gostovanju), brojnim knjigoljupcima i poklonicima putopisne literature.
U listopadu 1987. Vijeće Europe je ovaj put (kojeg još zovu „Stazom pod Mliječnim putem“), proglasio prvom europskom kulturnom rutom odnosno „glavnom ulicom Europe“, a UNESCO i mjestom svjetske baštine. Danas se na Camino godišnje uputi oko 250.000 ljudi, a kad je sveta godina, a posljednja je bila 2010., više je hodočasnika, a sljedeće svete godine su 2021., 2027. i 2032.

’’Ovu knjigu možemo komentirati na više načina, npr. kao nastavak prve, kao dopunu ili kao pokušaj da se iskaže ono što je u tom prvom putovanju sazrelo i potražilo svoj zreliji i potpuniji iskaz. Iako je već u prvoj knjizi dan iscrpan opis tipičnih iskustava jednog hodočasnika na Camino Frances, na jednoj od bezbrojnih varijanti toga puta, od duhovnih, fizičkih i organizacijskih priprema do odnosa s ostalim hodočasnicima i mjesta kroz koje se prolazi na putu do Santiaga, sada je očito da je Mara prevladala te početničke probleme i može čitateljima, a možda i budućim hodočasnicima, dragocjene praktične savjete prenijeti mnogo mirnije, konkretnije, s manje emocija koje je, čini mi se, usmjerila na jedan drugi aspekt svojega odnosa prema Caminu.’’
Prof. emer. dr. sc. Marijan Šunjić, iz predgovora, MOJ CAMINO
Put Svetog Jakova (francuski put) (španjolski: Camino de Santiago Francés ili samo Camino Francés ) ruta je Puta svetog Jakova, duga oko 800 km, koju prelaze hodočasnici iz pravca Francuske na putu koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Pored Camino Francésa postoje i druge rute prema Santiago de Composteli i to: Engleski, Portugalski, Katalonski, Sjeverni, Baskijski kao i još neki pravci. Ipak Camino Francés je najfrekventniji.

N.R.

TAGOVI | Mara Doljak

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!