Nova knjiga Mije Baltorinića

04.06.2019. Predstavljanje knjige Mije Baltorinića "Mali veliki ljudi – o Svetojancima i svetojanskim zanimljivostima", u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, održat će se u subotu, 8. lipnja 2019. u 20 sati u Društvenom domu u Gorici Svetojanskoj

Autor Mijo Baltorinić vrlo zanimljivim i neposrednim načinom na više od 300 stranica piše o mnogobrojnim žiteljima svih sela svetojanske župe, malim i velikim ljudima koji su na razne načine dali svoj doprinos razvoju njegovog voljenog svetojanskog kraja te o mnogim udrugama koje su ostavile neizbrisiv trag u povijesti Svete Jane. Knjiga je ukrašena brojnim fotografijama i prigodnim ilustracijama.
Župa Sveta Jana i njezinih osamnaest sela, osamnaest jedinstvenih dragulja, od davnina svojom neodoljivom ljepotom i svestranim značajem ispunjavaju ponosom ne samo Svetojance, žitelje tih prekrasnih naselja, nego i sve stanovnike Grada Jastrebarskog i jaskanskog Prigorja. Sveta Jana je svojom prošlošću i sadašnjošću, svojim čarobnim krajobrazima, svojim ogromnim doprinosom svim mogućim vidovima ljudskog djelovanja (gospodarstvo, kultura, turizam itd), izborila i zaslužila status izuzetno vrijednog i važnog područja.
Svetojanci se diče svojim osebujnim običajima i slavnom tradicijom, vrsnim vinima i ukusnom hranom, narodnim nošnjama i izvornim napjevima, omiljenim društvima i klubovima, svojim zaslužnim gospodarima i duhovnim velikanima, vinarima i ratarima, obrtnicima i poduzetnicima, glazbenicima i pjesnicima, učiteljima i slikarima, vatrogascima, lovcima, nogometašima i mažoretkinjama.
Osim neosporne publicističke vrijednosti, ova knjiga obiluje i toplim literarnim dodacima koji svog autora prikazuju i kao darovitog pjesnika. Knjiga je pisana jednostavno i čitko te će je sa zanimanjem prolistati i pročitati ne samo Svetojanci i stanovnici jaskanskog kraja nego i svi ljubitelji narodne baštine i kulture Lijepe naše.
Urednica knjige je Gordana Pavković-Pasecky, a za grafički izgled knjige zaslužan je Vedran Falica. Djelo je financijski podržano i Grad Jastrebarsko.
M.H.

TAGOVI | Mijo Baltorinić

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!