Novi histrionski uspjeh Nine Škrabea - "Marijana kabare"

03.08.2015. Naš sugrađanin, poznati hrvatski dramatičar Nino Škrabe, nazočan je i ove godine na Histrionskom ljetu. U petak, 17. srpnja premijerno je izveden "Marijana kabare", za koji je Nino napisao tekst i izabrao glazbu

Kritičar "Večernjeg lista" Denis Derk napisao je tim povodom: "Glumica, ali i odlična pjevačica Marija Borić ove je godine već oduševila svojim decentnim pjevačkim umijećem u predstavi Nine Škrabea "U plavom podrumu", izvedenoj u Histrionskom domu u režiji Želimira Mesarića. A ovih dana Marija Borić na 30. Histrionskom ljetu izvodi "Marijana kabare", za koji je tekst napisao i glazbu izabrao ponovno Nino Škrabe, a u kojem uz glumicu i pjevačicu, nastupa i poznati zagrebački pijanist Zvonko Presečki.
Publika će tako na Kabare sceni Gumbek na Opatovini slušati izbor iz najomiljenijih hrvatskih, ali i svjetskih šlagera iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, koji su dakle bili popularni u vrijeme kada su ratne trublje nakratko utihnule nakon Prvog svjetskog rata, da bi punim zvukom zatrubile već 1939. godine. Marija Borić izvodi pjesme koje su, primjerice proslavile Vlahu Paljetka i Andriju Konca u ulozi raspjevane domaćice kabarea sa zagrebačkim štihom. Publika će, osim slavne "Marijane", čuti i njemačku pjesmu "Lili Marlen", ali i u "Heidelbergu srce ja izgubih" ili pak hit "Violine u noći"…
U "Marijana kabareu" ima i političkog stava jer zanosna Marija Borić svojim pjevanjem i Nino Škrabe svojim izborom šlagera odaju počast i velikom hrvatskom pjevaču Andriji Koncu o kojem bi progonitelji hrvatskog fašizma isto mogli reći koju…"
Andrija Konc (1911-1945) bio je iznimno omiljen zagrebački glazbenik, bez sumnje najpopularniji hrvatski pjevač u razdoblju od 1938. do 1945. Nastupio je više od tisuću puta u programu Radio Zagreba i snimao ploče za mnoge diskografske tvrtke. Ubili su ga krajem 1945. pod nepoznatim okolnostima pripadnici bjelovarske OZNA-e.
"Marijana kabare" bit će ponovno izveden 14. i 15. kolovoza 2015. na Opatovini, a u novoj kazališnoj sezoni u Histrionskom domu. Tako će se iduće sezone na histrionskom repertoaru naći čak tri hita iz pera Nine Škrabea: "Muke po Iveku", "U Plavom podrumu" i "Marijana kabare".
K.Š.

TAGOVI | Histrioni | Nino Škrabe

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!