Ovacije za "Malo morgen"

14.12.2015. U četvrtak, 3. prosinca, u zagrebačkom kazalištu KNAP na Peščenici održana je premijerna izvedba komedije "Malo morgen", najnovijeg djela Jaskanca Nine Škrabea

Predstavu je režirao legendarni Georgij Paro, po mnogima najznačajniji živući hrvatski redatelj, a u njoj nastupaju Žarko Potočnjak, Željko Duvnjak, Tomislav Martić, Mladen Vasary i Nancy Abdel Sakhi. Radnja predstave, inspirirane Gogoljevim "Kartašima" i evergreenima Ive Robića, smještena je u Opatiju bajnu, a njezini su junaci petero osebujnih kartaša i prevaranata. Predstava je puna lukavih zapleta i neočekivanih raspleta i daje nam upute kako preživjeti u ovom varljivom i lažljivom svijetu. Nitko nije onakav kakav se čini i ništa nije onakvo kakvim se čini.

Razdragani gledatelji, među njima i mnoga poznata imena hrvatske, zagrebačke i jaskanske kazališne i kulturne javnosti, ispratili su na kraju premijere glumce i autore burnim pljeskom.
Predstavu su pohvalili i kritičari pa tako Bojana Radović u "Večernjem listu" piše: "Ova komedija zasigurno će u mjesecima koji dolaze puniti KNAP jer ponekad je ljekovito smijati se vlastitoj nemoći... Redatelj Georgij Paro pušta pisca da se razmaše i čini sve da podcrta njegove poante i pouke te pri tome zabavlja publiku, a očito zabavlja i samog sebe."

Kritičar časopisa "Vijenac" Andrija Tunjić između ostaloga piše: "U komediografskom planetu Nine Škrabea prepoznaje se i zrcali hrvatska stvarnost kao povijest, politika, vlast, mentalitet, jezik. Kao komediograf u svakom od tih područja, i njima srodnim temama, on raskrinkava anomalije hrvatskoga društva i hrvatskog mentaliteta. U komadima mu podjednako mjesto imaju dramsko i komedijsko, satirično i komično, crnohumorno i groteskno. Kad se razgrnu slojevi smiješnoga, vreba poruka često moćnija od svake drame… Takav je i u najnovijoj komediji "Malo morgen", nastaloj na predlošku Gogoljevih "Kartaša", koja je 3. prosinca pred oduševljenim i krcatim gledalištem praizvedena na zagrebačkoj Peščenici, na sceni KNAP-a u režiji Georgija Para. Slijedeći Škrabeov tekst Paro rastvara i ljušti njegove satirično-groteskne sadržaje, pronalazi nijanse i komponira predstavu koja, kao oštrim skalpelom, zarezuje današnje hrvatsko društvo, koje se najčešće bavi svojim površnostima..."

Uspješna suradnja Nine Škrabea i Georgija Para, obojice članova jaskanskog Ogranka Matice hrvatske, nastavit će se i sljedećeg ljeta, na popularnoj histrionskoj Opatovini, za koju Nino upravo piše novo djelo.

MH

TAGOVI | KNAP Pešćenica | Nino Škrabe

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!