PAPANDOPULO KVARTET

12.06.2020. Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista, diplomanata Muzičke akademije u Zagrebu iz klase prof. Dragana Sremca


Kvartet Papandopulo čine Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon). Kvartet je osnovao Nikola Fabijanić 2000.godine pod imenom „New sax quarte”, no preimenovan je 2013.godine. Najznačajniji su hrvatski komorni sastav, a valja istaknuti kako su svi, osim Gordana Tudora, Jaskanci.
Kvartet je nastupao na najpoznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama (preko 200 koncerata) kao što su: Glazbene večeri u sv. Donatu, Riječke ljetne noći, Dubrovačke ljetne igre, koncertima u Budimpešti, Parizu, Strasbourgu, Berlinu...Godine 2013. objavljen je prvi album „Papandopulo“, koji je od pet nominacija za nacionalnu glazbenu nagradu Porin osvojio nagradu za najbolju skladbu. Unatrag nekoliko godina ovaj album je najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj. 2015. godine kvartet je objavio svoj drugi nosač zvuka „Per quattro“, a 2017. i treći album „Scherzo", sva tri u izdanju Croatia Recordsa.

Osvojio je prvu nagradu na cijenjenom međunarodnom natjecanju "3rd International Berliner Music Competition" u konkurenciji od čak 40 komornih sastava. Osim prve nagrade u kategoriji profesionalnih Komornih sastava osvojio je i dodatnu nagradu njujorške koncertne agencije "Manhattan Concert Artist Award". Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, ponude o neekskluzivnom zastupanju agencije te koncerta u veličanstvenoj Berlinskoj filharmoniji (odsviran u 10. mjesecu prošle godine).      

Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe hrvatskih i inozemnih autora. Članovi kvarteta pokrenuli su „Školu saksofona u Jaski”, međunarodni proljetni seminar u Jaski za učenike i studente saksofona. Taj izuzetno uspješan projekt donio im je Nagradu Grada Jastrebarskog za 2014. godine.

JAKOV FABIJANIĆ

TAGOVI | Papandopulo kvartet

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!