Perom osigurali mjesto u hrvatskoj povijesti

02.11.2016. U subotu, 29. listopada, u dvorani Grkokatoličkog centra praoca vjere Abrahama u Samoboru održan je skup naziva "Večer žumberačkih pjesnika", s ciljem da široj javnosti predstavi već znane, ali i one manje poznate žumberačke pjesnike i publiciste

Većina Žumberčana, tijekom stoljeća nebrige vlasti za ovaj prelijepi kraj, potražila je bolji život ne samo u obližnjim gradovima, već i u dalekom svijetu. No, pustoš koja je ostala njihovim odlaskom nije ostavila i prazninu u hrvatskoj kulturi, znanosti i drugim segmentima života, jer brojni su žitelji Žumberka svojim radom i pisanim djelima dali značajan doprinos rodnom kraju za kojim su čeznuli, a čiju važnost tek treba sustavno istražiti i valorizirati.Tim povodom je u subotu, 29. listopada, u dvorani Grkokatoličkog centra praoca vjere Abrahama u Samoboru održan skup naziva Večer žumberačkih pjesnika, s ciljem da široj javnosti predstavi već znane, ali i one manje poznate žumberačke pjesnike i publiciste, čija djela treba oteti zaboravu. U ime organizatora, Udruge Uskok – Sošice, KUD-a Marko Vukasović i grkokatoličke župe, brojne okupljene Žumberčane i njihove prijatelje pozdravili su Danijel Vranešić, Janko Jelenić i Mile Vranešić.

Pjesnička večer bila je posvećena Marku Vukasoviću, Jovanu Hraniloviću, Dani Guroviću, Ivanu Krstitelju Pavkoviću, Josipu Milakoviću, marku Radelji i Stanku Zuboviću, o čijim su djelima s povijesnog i književnog aspekta govorili Milan Žegarac Peharnik, Mile Vranešić, Nino Škrabe, Danijel Vranešić, Alenka Crljenica i Janko Jelenić. Njihova izlaganja recitalima su potkrijepile Sandra Vandekar, Mirjana Žegarac i Danica Raić Telišman, a svima drage i nadaleko poznate Vukasovićeve pjesme otpjevale su članice KUD-a Marko Vukasović.
Možda malobrojni, ali vrijedni i uporni Žumberčani, ustrajat će u naumu da svojim velikanima raštrkanima po svijetu, za života samozatajnim ljudima od pera, osiguraju mjesto u hrvatskoj povijesti i daju značaj koji im pripada. U tome su ih podržali i gradski pročelnik Juro Horvat i kustosica Samoborskog muzeja Gordana Remussini, koji su također nazočili ovoj Večeri žumberačkih pjesnika. Skupu u Samoboru uz g. Ninu Škrabe nazočio je i tajnik Matice hrvatske iz Jastrebarskog, g. Stjepan Volarić. Cijeli događaj u Samoboru popratila je tv 4R.
U rujnu 2014. godine u Sošicama Matica hrvatska iz Jastrebarskog, Udruga Uskok-Sošice i Žumberačko društvo iz Samobora(Marko Vukasović) organizirali su pjesničko večer. Svečanosti je nazočilo mnoštvo naroda u tamošnjem vatrogasnom domu i tada je prvi puta na jednom mjestu govoreno o svim pjesnicima iz Žumberka.
M.R.

TAGOVI | Uskok Sošice

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!