Poezija i glazba u kapeli Svetoga Duha

18.05.2016. U kapeli Svetog Duha u srcu Jastrebarskog u petak, 13. svibnja održana je već tradicionalna, šesta po redu poetsko-glazbena večer "Svetom Duhu na čast"

Organizatori su i ove godine bili Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Glazbena škola Jastrebarsko, a u kapeli se okupio dosad najveći broj ljubitelja kulture, glazbe i poezije.  U glazbenom dijelu priredbe nastupilo je Gradsko pjevačko društvo "Javor" pod ravnanjem maestra Milana Stipića uz klavirsku pratnju prof. Elizabete Skobe, a izveli su skladbu "Ko košuta što žudi" Franza Schuberta te popularni "Zbor robova" iz opere "Nabucco" Giuseppea Verdija.

Glazbenu školu Jastrebarsko predstavljale su profesorice Iva Barač na violini, Iva Zbožinek-Janušić na flauti i Elizabeta Skobe na klaviru, a sve prisutne, među kojima je bio i ravnatelj Glazbene škole Dragutin Fabijanić, oduševile su svojim izvedbama skladbi Petra Iljiča Čajkovskog, Franza Schuberta i Dmitra Dmitrijeviča Šostakoviča (ove godine obilježavamo 110. obljetnicu njegova rođenja).

Poetski dio programa bio je posvećen Vladimiru Nazoru, čiju 140. godišnjicu rođenja slavimo 30. svibnja ove godine. Veliki hrvatski pjesnik, pripovjedač, romansijer, putopisac, esejist i pisac za djecu na ovogodišnjem "Svetom Duhu na čast" predstavljen je svojim pjesničkim opusom, a njegovu poeziju su s puno žara i duha izgovarali glumci Kazališta Škrabe Antonio Agostini, Maja Golešić, Kristinko Malnar, Patricia Rubinić, Robert Sokač i Anamaria Škoc te posebni gost večeri, dramski umjetnik Anđelko Petric.  Veliko oduševljenje izazvao je nastup 9-godišnje Hene Pavičić, također glumice Kazališta Škrabe, koja je uz klavirsku pratnju Elizabete Skobe otpjevala song "Runolist" iz mjuzikla "Moje pjesme, moji snovi" Richarda Rodgersa te time najavila novu predstavu, "Velika tajna Sherlocka Holmesa" na tekst Nine Škrabea, koja će se u Jastrebarskom premijerno izvesti na jesen.

Kroz program je vodila Klementina Škrabe, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, a organizatori posebno zahvaljuju na susretljivosti jaskanskom župniku i dekanu Stjepanu Rožankoviću, gospođi Đurđici Medvedovski-Hočevar koja sa svojom vjernom ekipom brine o kapeli Svetog Duha, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jastrebarsko i Cvjetnom atelieru Dijana. Ovogodišnji program "Svetom Duhu na čast" je, kao i svih prethodnih godina, osmislio i režirao prof. Nino Škrabe, a svi prisutni nisu na kraju krili svoje zadovoljstvo te želju da ovakvih kulturnih programa u našem gradu bude još i više.
MH

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!