Poezija jaskanskih pjesnika na kazališni način

02.02.2011. U sklopu Noći muzeja održana je i veoma uspjela večer pod nazivom Poezija jaskanskih pjesnika, na kojoj su mladi glumci Gradskog kazališta recitirali pjesme domaćih pjesnika

Članovi Gradskog kazališta Jastrebarsko

Nakon što je dvije godine zaredom izuzetno uspješno organiziralo Noć kazališta, Gradsko kazalište Jastrebarsko ove se godine uključilo i u manifestaciju Noć muzeja. U našem se gradu Noć muzeja održala po prvi put u petak, 28. siječnja 2011., a tom prigodom u prostoru Gradske kavane osmišljen je program pod nazivom Poezija jaskanskih pjesnika u suradnji Gradskog kazališta Jastrebarsko i Vokalnog ansambla Gouriena.  

Iako je recital počeo tek iza 22 sata, brojni zainteresirani posjetitelji napunili su prostoriju do posljednjeg mjesta, a dosta ih je moralo i stajati. 

Uvijek odlično prihvaćen ženski ansambl Gouriena pod vodstvom dirigenta Marija Kambića izveo je tri stara narodna napjeva, a crtice iz životopisa i pjesme poznatih i onih manje poznatih jaskanskih pjesnika prisutnima su približili članovi glumačkog ansambla predstave "O’Kaj" čiju premijeru uskoro očekujemo. Posebno veseli što su se s većinom tih pjesama i pjesničkim talentom njihovih autora Jaskanci sada upoznali prvi put – malo nas zna koliko je pjesničkih duša živjelo pa čak i danas živi oko nas!

Vokalni ansambl Gouriena

Gradsko kazalište Jastrebarsko predstavili su Leon Bastašić, Daniela Bobinski, Marija Bobinski, Doris Dajić, Luka Kurtalj, Filip Lukić, Nikolina Oslaković, Frane Pamuković, Julija Puškar, Sonja Trgovčić te kao voditeljica cijelog programa Gordana Jakšić. Mladi talentirani glumci, većinom polaznici Srednje škole Jastrebarsko, oduševili su svojim interpretacijama pjesama i tekstova o pjesnicima, a tom su se prilikom mogle čuti ljubavne pjesme Vladka Mačeka, pejzažne pjesmice Josipa Cvrtila, "Cesta" Vlade Vlaisavljevića dok je dvije pjesme Ljubimira Vučurovića Vuče izgovorila njegova unuka Doris Dajić. Mogla se čuti i pjesma "Tamo i ovdje" Josipa Skoka Puškara, a drago nam je što je na recitalu bio prisutan i pjesnikov sin, legendarni glumac Gradskog kazališta Jastrebarsko Dean Skok. U pjesmama Zlate Ribar ovom je prilikom mogla uživati i njezina kćerka Diana Ribar Penić, poeziju Sonje Zubović po prvi put su javno u Jastrebarskom čuli Sonjini roditelji, a posebno veseli što je dječje pjesme Danice Divjak u sklopu recitala "Poezija jaskanskih pjesnika" poslušala i sama pjesnikinja koja ih je napisala.   

Svi tekstovi recitala preuzeti su iz još neobjavljene knjige "Pisci jaskanskog kraja" umjetničkog voditelja i redatelja Gradskog kazališta Nine Škrabea. Nadamo se da će ta vrijedna knjiga  i njezin autor (koji su već dvije godine "na čekanju") pronaći izdavača i predstaviti Hrvatskoj i svijetu jaskanske pisce.

Lijepo je vidjeti da u Jastrebarskom postoji tako veliki interes za čitanje poezije i uživanje u dobrim pjesmama i glazbi, pa se nadamo da je ovaj recital samo prvi u nizu u organizaciji Gradskog kazališta Jastrebarsko.

Više fotografija s večeri poezije pogledajte u našoj fotogaleriji.

TAGOVI | Noć muzeja

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!