Predstavljanje knjige o Tadiji Smičiklasu

17.10.2015. Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Udruga "Uskok" Sošice pozivaju Vas na predstavljanje knjige "Tadija Smičiklas i njegov Žumberak" u petak, 23. listopada 2015. u 19:30 sati u Glazbenoj školi Jastrebarsko

Na predstavljanju će se moći čuti zanimljivosti o Tadiji Smičiklasu, vezi između Jastrebarskog i Žumberka, a bit će izveden i bogat kulturno-umjetnički program.
Žumberački velikan Tadija Smičiklas, prvi pisac hrvatske povijesti, rodio se 1843. u Reštovu kraj Sošica. Preminuo je 8. lipnja 1914. u Zagrebu. Prije dvije godine obilježena je 170. obljetnica njegova rođenja, a prošle godine 100. obljetnica njegove smrti. Povodom toga, Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Udruga "Uskok" Sošice izdali su knjigu "Tadija Smičiklas i njegov Žumberak".
Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom svojim djelovanjem pokriva i područje Žumberka pa je logično da se na poziv žumberačke udruge "Uskok" i njezinih agilnih članova, predsjednika Milana Radića i tajnika Željka Hranilovića, uključio u obilježavanje velikih obljetnica Tadije Smičiklasa, jednog od najvećih sinova Žumberka, velikana hrvatske znanosti i kulture. Ne treba zaboraviti ni da se od 1990. imenom Tadije Smičiklasa zove jedna jaskanska ulicaTadija Smičiklas osnovnu školu pohađao je u Sošicama, a nakon toga odlazi u grkokatoličko sjemenište u Zagrebu, duhovni i kulturni centar Žumberčana, gdje Tadija završava šest godina gimnazije. Kasnije pohađa Bogoslovni fakultet, ali ga napušta na drugoj godini i odlazi u Prag i Beč na studij povijesnih znanosti. Nakon završetka studija neko vrijeme bio je profesor povijesti u Rijeci, a od 1873. godine radi kao profesor u Zagrebu. Objavio je prvu cjelovitu sintezu povijesti hrvatskog naroda ("Poviest hrvatska" I-II), s ciljem da u doba mađarske hegemonije, nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe, ojača nacionalnu svijest.
Bio je redoviti profesor Filozofskog fakulteta i član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Kao poslanik u Hrvatskom saboru osuđivao je suradnju Srba i mađarona suprotnu hrvatskim nacionalnim interesima. Bio je izvrstan govornik, a znameniti su njegovi govori povodom afere izazvane nalogom Khuena-Héderváryja da se iz Hrvatskog zemaljskog arhiva tajno prenese u Budimpeštu velika količina povijesnih dokumenata. Kao rektor Sveučilišta u Saboru je pokrenuo otvaranje zaklade za osnivanje Medicinskog fakulteta, a kao predsjednik Matice hrvatske podupirao je osnivanje Društva hrvatskih književnika. Bio je predsjednik i tajnik Akademije te predstojnik njezinog Historičko-filologičkog razreda. Pokrenuo je i uređivao "Diplomatički zbornik kraljevina Hrvatske, Dalmacije i Slavonije", monumentalni kodeks hrvatskih srednjovjekovnih isprava. Njegov prijatelj August Šenoa prozvao je Smičiklasa "hrvatskim Herodotom".
Knjiga "Tadija Smičiklas i njegov Žumberak" donosi niz zanimljivih priloga (napisali su ih Nino Škrabe, Milan Radić-Ilas, Milan Stipić, Goran Galić, Marijan Lipovac, Ljiljana Hranilović Meštrić), izvatke iz pisama Tadije Smičiklasa te govore s proslava u Reštovu i Sošicama 2014. (izgovorili su ih Željko Hranilović, Nikola Kekić, Alenka Crljenica, Milan Bandić, Zdenko Šiljak, Zvonko Kusić, Stjepan Sučić, Aleksa Bjeliš i Mile Vranešić). Urednica knjige je Klementina Škrabe.
Ova knjiga, nezaobilazna u biblioteci svakog Žumberčanina i ljubitelja Žumberka, povijesti i jaskanskog kraja, moći će se na predstavljanju u Jastrebarskom nabaviti po promotivnoj cijeni. Dođite stoga u petak, 23. listopada u Glazbenu školu Jastrebarsko, uživajte u zanimljivom programu i kasnijem neslužbenom druženju te nabavite svoj primjerak knjige "Tadija Smičiklas i njegov Žumberak"!
K.Š.

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske Jastrebarsko | Uskok Sošice

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!