Predstavljena knjiga "Tadija Smičiklas i njegov Žumberak"

27.10.2015. U petak, 23. listopada, u dvorani Glazbene škole Jastrebarsko pred velikim brojem posjetitelja svečano je predstavljena knjiga "Tadija Smičiklas i njegov Žumberak"

Knjigu su u povodu velikih proslava obljetnica Tadije Smičiklasa (170 godina od rođenja i 100 godina od smrti) izdali Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Udruga "Uskok" iz Sošica.

Kroz program je umješno vodila Alenka Crljenica, koja je pročitala i odabrane stihove omiljenih žumberačkih pjesnika Jovana Hranilovića i Marka Vukasovića. 

Na početku priredbe nazočne su pozdravili urednica knjige i predsjednica jaskanskog Ogranka Matice hrvatske Klementina Škrabe te Željko Hranilović, tajnik "Uskoka" i potomak obitelji Tadije Smičiklasa.

U ime Grada Jastrebarskog prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar, u ime Općine Žumberak načelnik Zdenko Šiljak, a u ime Braće Hrvatskog Zmaja Ivan Nađ.

Potpredsjednik Matice hrvatske iz Zagreba Stjepan Sučić govorio je o veličini Tadije Smičiklasa i značenju njegovog svekolikog djelovanja u hrvatskoj znanosti i kulturi te o ulozi Matice u hrvatskoj sadašnjici.

O prošlosti i sadašnjosti Žumberka te posebno o značajnoj ulozi uskoka u hrvatskoj povijesti govorili su gosti iz Samobora, sadašnji i bivši predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Marko Vukasović“ Janko Jelenić i Tomo Gvozdanović. Milan Stipić, župnik župe Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom, osvrnuo se na život Žumberčana u Jaski i ulogu grkokatolika u životu Katoličke crkve. 

Mile Vranešić, župnik u Stojdragi i Grabru, istinska žumberačka legenda, govorio je o perspektivama i mogućnostima koje pred Žumberkom stoje u skoroj budućnosti, a Nino Škrabe, dokazani prijatelj i štovatelj Žumberka, o poznatim i nepoznatim Žumberčanima koji su svojim djelima neprocjenjivo obogatili život Jaske, jaskanskog kraja i Lijepe naše.

Predstavljanju knjige "Tadija Smičiklas i njegov Žumberak# prisustvovali su brojni uglednici te mnogi Žumberčani i prijatelji Žumberka, među njima i zamjenica gradonačelnice Grada Ozlja Nada Diković, predstavnik Kulturno-prosvjetnog društva Žumberak i Društva Žumberčana "Tadija Smičiklas" u Zagrebu Milan Radić-Iltić, predsjednik Ekološkog društva Žumberak Josip Šintić, župnik iz Sošica Marjan Jeftimov, "duh pokretač" mnogih žumberačkih akcija i agilni predsjednik "Uskoka" Milan "Mićo" Radić te mnogi drugi.

Predstavljanje je završeno pjevanjem omiljene „Pjesme Žumberku“ („Haj, haj, haj, divan je Žumberak kraj“) pjesnika Marka Radelje i skladatelja Dragutina Krčelića, koju je uz harmoniku Davora Crljenice s radošću i zanosom zapjevala cijela dvorana.
MH

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske Jastrebarsko | Uskok Sošice

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!