"Svetom Duhu na čast"

09.06.2017. Brojni ljubitelji glazbe i poezije mogli su uživati u jaskanskoj kapeli Svetog Duha u petak, 2. lipnja na tradicionalnom koncertu "Svetom Duhu na čast"

Održan je već tradicionalni, sedmi po redu poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Glazbene škole Jastrebarsko. Svake godine ova priredba privlači sve veći broj izvođača i posjetitelja, a neki od njih prošlog su petka po prvi put posjetili ovaj biser crkvene arhitekture u središtu Jastrebarskog.
U glazbenom dijelu priredbe nastupilo je Gradsko pjevačko društvo "Javor" pod ravnanjem maestra Marija Kambića, a izveli su skladbu "Zakaj i kam" Milana Krmpotića i Viktora Šafraneka, popularnu duhovnu pjesmu "K’o košuta što žudi" Franza Schuberta te jednu od najpoznatijih uglazbljenih verzija molitve "Oče naš", ruskog skladatelja Nikolaja Kedrova.

Glazbenu školu Jastrebarsko predstavljale su profesorice Iva Barač (violina), Iva Zbožinek-Janušić (flauta), Elizabeta Skobe (glasovir) i profesor Tomislav Ribičić (gitara), a sve prisutne, među kojima je bio i ravnatelj Glazbene škole Dragutin Fabijanić, oduševili su svojim izvedbama skladbi Wolfganga Amadeusa Mozarta, Christopha Willibalda Glucka, Astora Piazzolle i Franza Schuberta (ove godine obilježava se 220. obljetnica njegova rođenja).
Poetski dio programa bio je posvećen Dobriši Cesariću koji je rođen prije točno 115 godina. Dobriša Cesarić svakako je jedan od najpopularnijih hrvatskih pjesnika. Njegove knjige su uvijek rado čitane, njegove pjesme se neprestano uglazbljuju, a njegovi stihovi često citiraju. Cesarićevu poeziju u kapeli Svetog Duha predstavili su glumice i glumci Kazalište Škrabe, Ana Celić, Petra Celić, Mark Krcivoj, Ana Krljan, Rino Lafter, Hena Pavičić, Lovro Penić Ivanko, Dorian Rodić, Patricia Rubinić, Isabel Špikić, Tara Terihaj i proslavljeni kazališni doajen Želimir Hrković.

Kroz program je vodila Klementina Škrabe, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, a organizatori posebno zahvaljuju na susretljivosti jaskanskom župniku i dekanu Stjepanu Rožankoviću, gospođi Đurđici Medvedovski-Hočevar koja sa svojom vjernom ekipom brine o kapeli Svetog Duha, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jastrebarsko i Cvjetnom atelieru Dijana.

Posebni gosti programa, Puhački kvartet Ivana Cvitanovića, Dominik Buntak (tuba), Dorotea Corelj (klarinet), Hrvoje Kurtanjek(trombon) i Ivan Cvitanović (truba), izveli su djela Schuberta, Bacha, Händela i Holsta. Književnica Sonja Zubović pročitala je svoju pjesmu "Sunce moje, tvoja mama", pjevač i gitarist Mario Jerčinović izveo je "Baladu iz predgrađa" Hrvoja Hegedušića i Dobriše Cesarića, a sopranistica Marta Brkljačić, uz pratnju Elizabete Skobe na glasoviru, otpjevala je Schubertovu skladbu "Ave Maria".
Ovogodišnji program "Svetom Duhu na čast", kao i svih prethodnih godina, osmislio je prof. Nino Škrabe. Izvođači su nagrađeni dugim i toplim pljeskom.
MH
foto: Matija Grgas

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!