Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši

10.10.2017. Izložba "Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši - konzervatorsko - restauratosrski radovi, Crkva sv. Nikole biskupa u Žumberku", otvorena je u ponedjeljak, 9.listopada u Gradskoj galeriji Jastrebarsko

Vrijedni arheološki predmeti crkve sv. Nikole biskupa u Žumberku i groblja koje se nalazi uz samu crkvu izloženi u galeriji Gradskog muzeja u Jastrebarskom privukli su pažnju velikog broja posjetitelja koji su došli na otvorenje u ponedjeljak 9. listopada.

 Na ovom vrijednom nalazištu ekipa arheologa predvođena dr. sc. Anom Azinović Bebek radi već punih 10 godina, i dosad su obradili najveći dio lokaliteta koji se pokazao izuzetno vrijedan kao svjedočanstvo katoličanstva i katoličke vjere na Žumberku u periodu srednjeg vijeka, rekla je gospođa Azinović prilikom otvaranja izložbe. 

Za razliku od danas, Žumberak je  to vrijeme bio napučen brojnim stanovnicima, rekao je ovom prilikom upravitelj župe Kalje mons. Juraj Jerneić, koji godinama prati rad arheologa na ovom lokalitetu.

Ponukan ovom zanimljivom pričom za riječ se javio i Jaskanac Nikola Žunac, veliki zaljubljenik u Žumberak koji je pozvao nadležne državne institucije da učine nešto, ne samo na iskapanju, već i na obnovi same crkve sv. Nikole u Žumberku. 

Kustosica jaskanskog muzeja Jelena Škrabe pozvala je pak sve zainteresirane da se odazovu na prigodno predavanje koje će se u muzeju održati 6. studenog u 18 sati, i na kojem će arheolozi podrobno pričati o svakom predmetu postavljenom na izložbi. Izložbu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Jastrebarsko Željka Kovačić i pozvala sve koji nisu bili na otvorenju da je razgledaju u narednih šest tjedana.
I.K.

TAGOVI | Gradski muzej Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!