U plavom podrumu za jaskanske knjižnice

27.03.2019. Svjetski dan kazališta obilježava se 27. ožujka a ove se godine Grad Jastrebarsko odlučio uključiti u njegovo obilježavanje otkupom najnovije knjige uglednog književnika i dramatičara, Jaskanca i umjetničkog voditelja Kazališta Škrabe Nine Škrabea, "U Plavom podrumu"

Tim povodom u gradskoj vijećnici okupile su se ravnateljica Osnovne škole "Ljubo Babić" Sanja Sertić, ravnateljica Srednje škole Jastrebarsko Đurđica Lončarić i ravnateljica Centra za kulturu Jastrebarsko, u sklopu kojeg djeluje Gradska knjižnica i čitaonica Jastrebarsko, Nikolina Ribarić. Primjerke knjige "U Plavom podrumu" za potrebe školskih i gradske knjižnice tom prilikom uručili su im zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat, autor knjige Nino Škrabe i urednica knjige, predstavnica izdavača, Kreativnog studija Zvrk, Klementina Škrabe.

„Ovom gestom omogućili smo našim sugrađanima i učenicima čitanje ove vrijedne knjige koja će od danas pronaći svoje mjesto na policama Gradske knjižnice Jastrebarsko te knjižnica Osnovne i Srednje škole. Uz to, ovakvim potezima razvijamo suradnju te promoviramo radove i djela naših sugrađana i udruga, a što ćemo u budućnosti, u suradnji s Centrom za kulturu Jastrebarsko zasigurno dići i na još viši nivo“, poručio je zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat pohvalivši pritom djelovanje udruge Kreativni studio Zvrk, kao i samog autora knjige Ninu Škrabea.
"Izdavanje knjige "U Plavom podrumu" pomogli su Ministarstvo kulture i Zagrebačka županija, a drago nam je da je otkupom primjeraka za gradske knjižnice njezinu vrijednost sada prepoznao i Grad Jastrebarsko. Ova knjiga nalazi se u više od 200 gradskih knjižnica diljem Hrvatske zahvaljujući otkupu Ministarstva kulture, a njezino predstavljanje održano je s velikim uspjehom u našem gradu prošle godine.

Uskoro planiramo njezino predstavljanje i u Zagrebu. U knjizi se nalazi pet dramskih djela, "U Plavom podrumu", "Muke po Iveku", "Malo morgen", "Francekova teta" i "Koltovi generala Pattona". "Francekova teta" još uvijek igra kod zagrebačkih Histriona pa pozivam ovom prilikom sve koji ovo slušaju i čitaju da dođu na prvu sljedeću izvedbu u Histrionskom domu, 10. travnja. Također, apeliram na Grad Jastrebarsko i ravnateljicu Centra za kulturu Jastrebarsko da dvije hit-predstave Nine Škrabea, koje igraju u Zagrebu i Karlovcu ugoste u Jastrebarskom jer će one sigurno biti odlično posjećene i prihvaćene od naše domaće publike.  Ansambl Kolbe igra mjuzikl "Svetac svega svijeta", a Kazalište KNAP i karlovački Zorin-dom "Dobrog čovjeka Bažuleka", poručila je Klementina Škrabe.

Autor Nino Škrabe, preko zamjenika Domagoja Šlata, zahvalio je gradonačelniku Zvonimiru Novoselu na otkupu njegove knjige te dodao: "Svaki pisac želi biti čitan, svaki dramski pisac voli kad njegova djela žive i na papiru, ali i u kazalištima. Sve drame objavljene u ovoj knjizi rado su čitane, ali i igrane i gledane. Kako danas slavimo Svjetski dan kazališta s radošću mogu reći kako je predstave našeg jaskanskog Kazališta Škrabe, "Zemlja Čudesa" i "Oko jedne hiže", do danas u Jastrebarskom pogledalo više od dvije tisuće gledatelja! Kazalište Škrabe nedavno je dobilo status umjetničke organizacije, postavši tako prva umjetnička organizacija u našem gradu. Uskoro će ući i u očevidnik kazališta koje vodi Ministarstvo kulture, čime će postati prvo kazalište u Zagrebačkoj županiji koje se nalazi u tom očevidniku. Zahvaljujemo Gradu i gradonačelniku na otkupu ove knjige te se nadamo da će i dalje pomagati rad Kazališta Škrabe, Kreativnog studija Zvrk i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom."
„Svaki poklon je drag, pa tako i ovaj. Zahvaljujemo se Gradu i nadamo se da će čitanje ove knjige u budućnosti iznjedriti nekog novog jaskanskog Ninu Škrabea“, poručila je ravnateljica Srednje škole Jastrebarsko, Đurđica Lončarić.

I.B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!