U Zagrebu otvorena izložba slika Josipa Falice i skulptura Zdenka Grgeljca

28.11.2017. U galeriji Mirko Virius u Takalčićevoj ulici u Zagrebu protekli četvrtak 23. studenoga otvorena je izložba slika Jaskanca Josipa Falice i skulptura Karlovčanina Zdenka Grgeljca

Mnogi Jaskanci i Karlovčani nisu u četvrtak 23. studenoga propustili otvorenje izložbe slika Josipa Falice i skulptura Zdenka Grgeljca u galeriji Mirko Virius u Zagrebu. Ovaj dvojac već je i ranije izlagao zajedno jer se izvrsno nadopunjuju. To je pokazala i ova izložba u Zagrebu na kojoj je o radovima umjetnika govorila povjesničarka umjetnosti Zrinka Pillauer Marić, koja dobro poznaje slikarski opus Josipa Falice za kojeg kaže da nije pao pod utjecaj i epigonstvo podravske naive. Ostao je svoj, prepoznatljiv i dosljedan, Prigorski. 

Već više od četiri desetljeća uporno i s ljubavlju slika svoj jaskanski i svetojanski kraj, brege, doline, drveće, kućice, crkve i vinograde. Prije kojih desetak godina svojoj nepresušnoj temi, pejsažu, Falica je dodao izlet u simboličku nadrealnost u ciklusu "Posjetioci s planeta Vitis". Leteće bačve s kišobranom koje osvjetljavaju njemu tako draga sela na brijegu, kao nebeski reflektori, ili pak s visina bacaju grožđe na uredne, počešljane vinograde, elementi su nadrealizma u uređenom svijetu, rekla je prilikom otvorenja gospođa Pillauer. 

Karlovčanin Zdenko Grgeljac predstavio se pak svojim kiparskim radovima oblikovanim u drvu. Ovaj samouki kipar svojim je radovima i silnom stvaralačkom energijom stekao svoje mjesto u povijesti hrvatske naivne umjetnosti.
Posjetitelje na otvorenju izložbe Falice i Grgeljca pozdravili su i voditelj galerije Mirko Virius u Zagrebu, Igor Mukić i zamjenik jaskanskog gradonačelnika Stipe Bučar.

I.K.

TAGOVI | Galerija Mirko Virius | Josip Falica

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!