Udruga Uskok-Sošice promijenila ime u Žumberački uskoci

19.12.2017. Dvorana u Žumberačkom grkokatolički centru koji je posvećen Praocu vjere Abrahama u Samoboru bila je protekle subote ispunjena članovima i simpaziterima uskočke priče iz Žumberka

Udruga Uskok - Sošice imala je godišnju skupštinu,a na kojoj se okupilo oko 60 članova i gostiju. Predsjednik udruge, Milan Radić pozdravio je nazočne, te predložio radno predsjedništvo i dnevni red. U radno predsjedništvo izabrani su: Željko Bastašić, Željko Hranilović i Milan Radić, a za zapisničara Vlatka Obradović i ovjerovitelji zapisnika Nada Car i Zdravko Štibić. Izvješće o radu podnio je tajnik Željko Hranilović, a donesena je odluka da se umjesto dosadašnjeg naziva udruge Uskok-Sošice koristi novi naziv Žumberački Uskoci i to iz razloga što je širi i sveobuhvatniji naziv. Ovaj prijedlog je jednoglasno usvojen, a u novo rukovodstvo izabrani su: Željko Hranilović, (,tajnik), Milan Radić (predsjednik) i Željko Bastašić (dopredsjednik). U Nadzorni odbor su izabrani: Zdravko Štibić, Janko Obradović i Darko Kolić. Sjedište udruge je u Sošicama. 

 Prvotna udruga Uskok - Sošice bila je osnovana 9. 1. 2009. u Sošicama. Udruga Žumberački Uskoci nastavlja suradnju sa sličnim udrugama iz Žumberka i okolice,a posebno će njegovati suradnju s kliškim i senjskim uskocima. Određeni su ciljevi udruge, a to su očuvanje i potvrda povijesnih, vjerskih, domoljubnih i kulturnih vrijednosti žumberačkog uskočkog roda kroz hrvatsku povijest. Jedna od najvažnijih djelatnosti i posebnosti udruge je promicanje i znanstveno vrjednovanje hrvatskih velikana biskupa Janka Šimraka, biskupa Gabre Mijakića, akademika Tadije Smičiklasa i Petra Skoka, plemenitih Hranilovića, Gvozdanovića, Badovinaca,Heraka...  i dr. što svojim djelom zadužiše hrvatski narod.

Udruga ima svoj fejs-Žumberački uskoci i portal uskok-sošice.hr. Skup su pozdravili svećenici: Mile i Danijel Vranešić, hrvatski branitelji iz Žumberka Nikica Burić- Čokot i Vlado Heraković, predstavnik Braće hrvatskog zmaja (Ivan Nađ), predstavnici Žumberačkog društva iz Samobora- Marko Vukasović (Gvozdanović Tomo i Janko Jelenić),Zvonko Maštrović iz Nove stvarnosti, predstavnici Matice hrvatske..

Naglašeno je od svih prisutnih da se uskočka priča treba širiti među populacijom, a uskoci iz Žumberka bili su nosioci kršćanske pobjede kod Siska 1593. i 1545 obranili grad Zagreb od Osmanlija. Vojskovođe iz Žumberka: Hranilović, Rajakovići, Delivuki, Delišimunovići, Gvozdanovići, Badovinci,Šajatovići, Šintići ... uvijek su bili na braniku Lijepe naše i čuvari kršćanstva. Vincere aut mori! (piše na spomeniku u Stojdragi koji je otkrivern 2015.)

M.R.

TAGOVI | Žumberački uskoci

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!