Veliki uspjeh recitala

29.05.2012. U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom prošle subote u kapelici Svetog Duha održan je recital pod nazivom "Svetom Duhu na čast"

Drugi po redu recital "Svetom Duhu na čast", kojeg je i ove godine organizirao Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom u suradnji s Glazbenom školom Jastrebarsko, privukao je u kapelicu Svetog Duha u Jastrebarskom zaista velik broj posjetitelja. 

Svi oni mogli su uživati u krasnom ambijentu te crkvice slušajući zvukove violine Ive Barać i glasovira Elizabete Skobe. Obje dame su vrsne glazbenice i profesorice Glazbene škole Jastrebarsko, a svirale su djela Johana Sebastiana Bacha i Georga Friedricha Händela. 

Svojim prekrasnim i gromkim glasom dramski umjetnik, prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Jaskanac Franjo Kuhar, predstavio je stihove legendarnog jaskanskog svećenika i pjesnika Janka Majerovića, posljednjeg prebendara kapele Svetog Duha. Svi koji su imali tu sreću da se uoči Duhova nađu u kapelici Svetoga Duha, mogli su zaista uživati u rijetko viđenom programu te su imali dojam kao da se i Sveti Duh spustio s visina i posebno nadahnuo umjetnike koji su nastupili.

Janko Majerović rodio se u Jastrebarskom godine 1882, a preminuo je 1967. Jaskanci ga pamte po prekrasnom glasu i pjevanju, vrsnim propovijedima i poldanjicama koje je služio u jaskanskoj župnoj crkvi. Dijamantnu misu, 60 godina misništva, proslavio je 1964. Svojim toplim tenorom i u poznim godinama uz pratnju orgulja mamio je suze svojim raspjevanim latinskim Predslavljem. Bio je iskonski džentlmen, erudit, nakon rata progonjen zbog hrvatstva (kažnjen je gubitkom građanskih prava), robijaš u Staroj Gradiški, starojaskanski purger par ekselans. Sve je poznavao i za svakog imao lijepu riječ, malog i velikog, vjernika i nevjernika. Pisao je suptilne stihove i objavio knjigu Tiha lirika (1941). 

Nadgrobna ploča Janka Majerovića nažalost je uklonjena s jaskanskog groblja (nedaleko kipa Majke Božje). U razgovoru s jaskanskim župnikom i dekanom Stjepanom Rožankovićem saznali smo za hvalevrijednu inicijativu podizanja zajedničke grobnice za ugledne jaskanske svećenike, na kojoj će se, vjerujemo, naći mjesta i za ime Janka Majerovića.
Jaskanska kapela Svetog Duha spominje se već 1346., kada su joj darovani posjedi u okolici Jastrebarskog. Godine 1706. već je obnovljena i uređena prebenda (nadarbina), a u drugoj polovini 19. stoljeća preoblikovana je i obnovljena u neogotičkom stilu, s novim svodom i zvonikom. Glavni oltar kapele neobaroknih oblika postavljen je 1852, sa slikom Dolaska Duha Svetoga na Mariju i Apostole. Neogotički bočni oltar sa slikom svete Obitelji postavljen je nakon obnove, krajem 19. stoljeća. Svetište s trostranim završetkom očuvano je iz starije građevine.

Protekla stoljeća znatno su naudila kapeli Svetoga Duha i do prije tri godine prijetila je velika opasnost da dođe do njezinog potpunog uništenja. No, zahvaljujući dobrim ljudima, dobrotvorima, opasnost je izbjegnuta, postavljen je novi krov i novi žljebovi, a priprema se i daljnja, potpuna obnova, i kapele i okoliša. 
Na kraju poetsko-glazbene večeri "Svetom Duhu na čast", voditelji Antonia Fratrić i Marko Rajnović pozvali su predsjednicu Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementinu Škrabe koja je pozdravila sve nazočne, umjetnicima zahvalila na programu, a prigodne poklone u ime Matice predala Ivi Barać, Elizabeti Skobe, Franji Kuharu te ravnatelju Glazbene škole Jastrebarsko Dragutinu Fabijaniću. 

Večer je u kapelici nastavljena tradicionalnim Duhovskim bdjenjem kojeg je, uz glazbenu pratnju Zbora mladih Ruah, predvodio jaskanski kapelan Kornelije Grgić.

TAGOVI | Kapelica Svetog Duha | Ogranak Matice hrvatske Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!