Vrijedne ruke od Božića do Božića

26.12.2011. U Gradskom muzeju otvorena je izložba pod nazivom "Vrijedne ruke od Božića do Božića" na kojoj su se predstavili KUD Lipa, Zelena livada i udruga Idem

U sklopu ovogodišnje manifestacije Božić u Jaski u galeriji Gradskog muzeja Jastrebarsko 22. prosinca otvorena je božićna izložba na kojoj su se predstavili KUD-o Lipa iz Slavetića, Zelena livada iz Volavja i udruga Idem iz Jastrebarskog.

Članice KUD-a Lipa koje već nekoliko godina marljivo rade na očuvanju tradicijske kulture svoga kraja ovoga su puta izložile tradicijske ogrlice, ili kako ih u Slavetiću nazivaju, pletene koladre. Ove prekrasne ogrlice od staklenih perlica uglavnom su poznate samo na području našega grada, točnije, u slavetičkom kraju, Sveto Jani, Petrovini i naseljima u blizini dvorca u Slavetiću. Naime, radi se o nakitu koji je u pučku tradiciju došao krajem 19. i početkom 20. stoljeća iz vlastelinskih krugova, u ovom slučaju obitelji Oršić. Vlastelini su sličan nakit radili od skupih materijala, dok su pučani ogrlice radili od materijala koji su imali, staklene perlice, konac i platnene trakice.

Profinjenost ogrlice vidi se u tome što su uglavnom rađene u tamnijim i zlatnim-decentnim bojama. Članice Kud-a Lipa s ponosom nose na nastupima i revijama originalne ili pak po originalima novo napravljene koladre. Želja im je, rekla nam je predsjednica Kud-a Lipa Ružica Šelebaj, da se tradicija izrade koladri nastavi, ali i zaštiti kao autohtoni suvenir jaskanskog kraja. Ogrlice su toliko lijepe da se mogu nositi, ne samo uz narodne nošnje, nego i svečane haljine, ali i svakodnevnu odjeću. 

Članovi društva Zelena livada iz Volavja osvježili su pak na ovoj izložbi tradiciju nošenja Božića u kuću, kakva je nekada bila u našem kraju. Naime, tradicija slavljenja Božića, u Volavju je toliko živa i bogata da je nisu mogle istisnuti ni sve novotarije suvremenog života. Tradiciju slavlja Božića članovi Zelene livade žele prenositi na mlađe naraštaje, a na otvorenju izložbe prikazali su samo mali dio badnje večeri i nošenja slame u kuću s zapaljenom svijećom u ruci. 

Jaskanska udruga Idem koja se brine o djeci s posebnim potrebama osnovana je u našem gradu ove godine, ali je u veoma kratkom periodu ostvarila izvrsne rezultate u radu s djecom. Veoma aktivna je kreativna radionica u kojoj se radi s glinom. Na ovoj izložbi pokazali su što se sve može učiniti od gline, a da bude lijepo i privlačno. Udruga Idem prisutna je na gotovo svim sličnim događanjima u našem gradu, a dio sredstava potreban za njihov rad prikupe baš prodajom predmeta izrađenih u ovoj kreativnoj radionici.

Rad svih triju udruga koje su se predstavile na ovoj izložbi pohvalio je i jaskanski dogradonačelnik Zvonimir Novosel, koji je obećao potporu Grada sličnim projektima i ubuduće.       

TAGOVI | Gradski muzej Jastrebarsko | KUD Lipa | Udruga Idem | Zelena livada

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!