"Zemlja Čudesa" u Jastrebarskom

16.11.2018. Najnovija predstava Nine Škrabea, čudesna glazbena bajka "Zemlja Čudesa", u Domu kulture Jastrebarsko premijerno će se moći pogledati u petak 23, subotu 24. i nedjelju 25. studenog u 20 sati

Režiju "Zemlje Čudesa" potpisuje Klementina Škrabe, a u njoj će nastupiti 60-ak malih i malo većih glumaca, uglavnom polaznika osnovne škole s područja Jastrebarskog, Klinča Sela, Krašića i Samobora. Na "daskama koje život znače" pridružit će im se već iskusni glumci, srednjoškolci i studenti, koji su svoje prve glumačke korake napravili u "O’Kaju" (2011) i "Knjizi o džungli" (2012) te od tada kontinuirano nastupaju u svim predstavama Kazališta Škrabe.
"Zemlja Čudesa" temeljena je na romanima Lewisa Carrolla o djevojčici Alisi. Ova jaskanska verzija pokazat će potpuno novi pogled na taj klasik svjetske književnosti, a neće nedostajati ni pjevačkih i plesnih točaka. Za koreografiju i scenski pokret zaslužna je zagrebačka koreografkinja i plesna pedagoginja, voditeljica Studija Lepeza Ida Benčik, kostime je osmislila i izradila modna dizajnerica Maria Špikić, a scenografiju potpisuje prof. Ivana Strmečki Vučina. Asistentica redateljice je Margareta Škrabe, ton-majstori su Dominik Sečen i Marija Škrabe, za rasvjetu i svjetlosne efekte pohvale idu Ivici, Krešimiru i Dominku Batušiću, a sve se odvija pod umjetničkim vodstvom Nine Škrabea. Nastanak ove predstave pomogli su Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture, a kazalištarci posebno zahvaljuju i Centru za kulturu Jastrebarsko te jaskanskoj osnovnoj, srednjoj i glazbenoj školi.
Dio scenografije za ovu predstavu oslikao je nedavno preminuli jaskanski slikar Josip Košćak, a kazalištarci ovu predstavu posvećuju Ivici Dadi Tadiću (1938-2018), "legendarnom novinaru, karikaturistu i scenografu jaskanskog kazališta, Marincu, Amigu i Kauboju koji nas je napustio ove godine i sada nas čeka s one strane duge, na kraju mjesečeve rijeke - u Zemlji Čudesa."

O svojoj novoj predstavi Nino Škrabe, koji tijekom cijele 2018. godine slavi 50 godina kontinuiranog umjetničkog djelovanja, kaže: "Oduvijek sam volio pisati za određenu kazališnu družinu i za određene glumce. Tako je bilo i ovaj put. Oduševio me nesvakidašnji žar i trud ovih naših mladih i najmlađih, velikih, malih i najmanjih glumaca pa sam s velikim zadovoljstvom pisao "Zemlju Čudesa" baš za njih, po njihovoj mjeri. S radošću sam zatim sa strane promatrao kako se moji pisani junaci u njihovoj izvedbi pretvaraju u žive, stvarne osobe."
"Zemlju Čudesa" pretpremijerno su u ponedjeljak, 12. studenog pogledali učenici 7. razreda Osnovne škole Josipa Zorića iz Dugog Sela. Mladi gledatelji i njihove profesorice gromoglasnim su pljeskom pozdravili stanovnike Zemlje Čudesa na čelu s Alisom, Ožujskim Zecom i Šašavim Klobučarem, a posebno ih je oduševio Flamingo kojeg je odigrao Mark Krcivoj. Stotinjak gostiju iz Dugog Sela nakon predstave se u pratnji glumaca uputilo do perivoja i dvorca Erdyödy u centru Jaske, a sve o povijesti i obnovi jaskanskog franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije ispričao im je gvardijan samostana pater Velimir Tomašković. "Zemlju Čudesa" će početkom sljedeće godine pogledati i učenici osnovnih škola sa šireg jaskanskog područja.
Ulaznice za premijerne izvedbe "Zemlje Čudesa" 23, 24. i 25. studenog 2018. možete po cijeni od 20 kuna nabaviti u Pizzeriji Erdödy u Jastrebarskom od ponedjeljka, 19. studenog.
Vidimo se u Kazalištu, u Zemlji Čudesa!

TAGOVI | Kazalište Škrabe

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!