Žumberački uskoci na manifestaciji u Sisku

29.06.2018. Manifestacijom "Bojevi za Sisak" prikazuje se i oživljuje gotovo zaboravljeni život srednjeg i ranog novog vijeka te promiče povijesna baština grada Siska i događanja iz 1593. godine

Opsada Siska odigrala se 22.lipnja 1593. godine. Siguran u brzu pobjedu. Hasan-paša je za mjesto sudbonosne bitke odabrao područje utoka Odre u Kupu te utoka Kupe u Savu, to znači da se prostor sisačkog naselja našao između dvije ojišnice. Most na Kupi pri njezinom ušću u Savu bio je jedini prolaz turske vojske. Sama bitka trajala je kratko i odvijala se munjevitom brzinom. Najprije su čete bana Tome Erdodyja napale turke uz ušće rijeke Odre, a zatim je general Auersperg udario u središnji dio turskih trupa, nakon čega oni počinju uzmicati prema mostu. Ubrzo zauzevši i most, kršćanske snage(Žumberački uskoci) presjekle su Turcima jedini prolaz te ih natjerale u bijeg preko nabujale Kupe. Vidjevši kako se situacija razvija, posada sisačke utvrde izlazi iz nje i zadaje srmtonosan udarac u leđa turskoj vojsci. Većina turskih vojnika, kao i sam Hasan-paša Predojević, utopila se u Kupi pri pokušaju bijega.

Žumberački knez, Radula-Daja Vuković i vojvode iz Žumberka: Latinčić, Garapić, Čučić, Rapljenović, Popović i Grubačević sudjelovali su u kršćanskoj pobjedi u Sisku. Od oko 5000 tisuće kršćanske vojske kod Siska bilo je i 500 ŽUMBERAČKIH USKOKA.Turska vojska imala je oko 18000 vojnika. Bitka je započela 22.06.1593.god., a u žestokoj je borbi Uskocima iz Žumberka bilo u presudnom trenutku naloženo da zauzmu most na Kupi i tako presječu Turcima uzmicanje. Uskoci su uspješno izvršili zadatak, pa su Turci bili potisnuti u kut između Odre i Kupe. Kršćanska vojska ih je nemilice tukla i neki su se utopili,a preživjelo je oko 2000 Turaka. U velikoj kršćanskoj pobjedi kod Siska poginulo je oko 40 ŽUMBERAČKIH USKOKA.
Na sxčnosti u Sisku Sudjelovale su slijedeće grupe: Družba vitezova Zlatnog kaleža, Donja Stubica, Aureus Unicornis, Zagreb, Gašper Vitez Lamergar, Bled, Slovenija, Red vitezova ružice grada, Orahovica, Red srebrnog zmaja, Zagreb, Vitezovi vranski, Pakoštane, Šibenska gradska straža, Šibenik, Streličarski klub Dubovac, Karlovac, Koprivnički mušketiri i haramije, Koprivnica, Ordo sancti viti, Rijeka, Tahyjevi puškari, Donja Stubica, Žumberački uskoci, Sošice i Artistika (Lakrdijaši).

M.R.

TAGOVI | Žumberački uskoci Sošice

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!